reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Odżywianie naszych dzieci

reklama
i tu tez się z wami zgadzam póki mam swoje owoce i warzywka to pichce dla małej bo słoiczek to poszedł na zmarnowanie niby 2 zeta ale tego ze słoiczka to nawed Szyma nie chciał wciągnac a jak sama zrobiłam to Szymalek zjadł też to co Wiki nie dojadła i swoje

Pewnie też dostałyście z Bobo-Vity ten poradnik żywienia. Bardzo fajnie napisane, wreszcie zajarzyłam o co chodzi z tym glutenem według nowego schematu żywienia.
O ile Tymo będzie zdrowy za dwa, trzy tygodnie spróbuję podać coś nowego maluchowi. Mogę zacząć od kaszki lub kleiku albo po prostu od soczku lub musu owocowego. Kuba nie bardzo chciał jeść kaszki ale może Tymo załapie bakcyla kaszkowego? Jeśli chodzi o słoiczki to myślę, że póki co będę kupować gotowe z bobo-vity np.

tak, tez taką paczkę dostałyśmy i wiesz o dziwo Wiki smakują te kaszki w przeciwieństwie do słoiczków, może jeszcze nie dorosła do smaku normalniejszego jadełka a kaszka jest na mleczku więc jest ok.

Majandra - te słoiczki są naprawdę malutkie. Jak już się maluszek przyzwyczai do smaku to można mu dać cały słoiczek zamiast mleka.
W ten sposób eliminujemy 1 posiłek mleczny, bo do tego zmierza "rozszerzanie diety" niemowlęcia. Około szóstego, siódemego miesiąca dochodzi się do etapu (przynajmniej u dziecka karmionego sztucznie), że rozkład jedzenia wygląda następująco:

5:00 - mleko
8:00 - mleko
11:00 - jabłuszko (lub inne owoce)
14:00 - obiadek
17:00 - kaszka ryżowa lub mleko
20:00 - mleko

Wszystko zależy od ilości karmień malucha w ciągu dnia. Trzy posiłki powinny być w każdym razie bezmleczne.

Acha:-D No to jak na pierwszy raz, to rzeczywiście sporo. Chociaż jak Kuba był mały to też czasem nie bawiłam się we wprowadzanie czegoś po łyżeczce. Po prostu jadł ile chciał, gdyby coś miało wyjść to i tak by wyszło;-)

tak zjadla caly malutki sloiczek bardzo jej smakowalo i nic jej nie ma jk narazie mam jeszcze pytanie do kaszek ja malej podaje ryzowo kukurydziana ladnie zjada smakuje jej bardzo tylko nie wiem kiedy ja najlepiej podawac rano czy wieczorem??? w ogole to hanifce wszystko co jej podaje smakuje herbatki ziolowe uwielbia podaje koperkowa rumiankowa na przeziebienie wczoraj dostala bo jakis brzydki katarek sie pojawil i nie umie oddychac kupilam tez melise z jablkiem po 4 miesiacu heratki wypija 2 dziennie rano i wieczorem bo przez grzanie w kaloryferach jest strasznie spragniona

reklama
Klaviel - ja po Stasiowym zapaleniu oskrzeli jestem w kwesti katarku przerwrazliwiona, bo od tego sie zaczelo. Stosuje mu teraz przed snem wode morska w spreyu do noska. To pomaga na wysuszone sluzowki i chroni przed katarkiem, serdecznie polecam.

Do góry