reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Odżywianie naszych dzieci

majandra moja Wiki tez gada d lodówki
a je mniej więcej tak
przed 7 240 ml mleka z kaszką
potem około 9 śniadanko takie dorosłe
czyli mniej więcej albo jedn akanapka z czymś tam, albo ze 3 jaka małe smarzone albo paówka rożnie z tym bywa o jest w domku
11-12 na sen znów kaszka
jak wsptanie obiad raz jedno raz 2 danie co mam, czyli zupka albo ziemniaki kotlet kurczak dosłownie nasze odrosłe jedzenie któe poprostu jest nie za słone i nie za ostre
podwieczorek jakis serek jogurt czy kisiel
no i 19 na spanie kasza manna

i też wszedzie widzi jedzenie ale tych przekąsek pomiedzy to nie zjada dużo jeden dwa kęsy góra

reklama
majandra a dokłądnie to nie wiem bo jak miała biegunkę to spadła ale tak z 11 kilo chyba
i myśle ze 12, 5 do wcale nie za dużo
z tego co piszesz odrzywiasz go zróżnicowanie zdrowo to najważniejsze

majandra, w porownaniu z Julitka to oczywiscie Macius je sporo. a dlugo mu sie utrzymuje taki apetyt?
sa dwa wytlumaczenia: albo mu sie rozepchal zoladek, albo ma jakis skok wzrostowy i tyle teraz potzrtebuje.
julitka mniej wiecej je tak:

8.00 150ml mleka z kaszka lub kanapka z czyms, jesli mleko jadla nad ranem podczas snu

11.00 albo kanapka, jelsi nie bylo jej o 8.00, albo jogurt albo zupka

14.00 obiad

18.00 znow jakas kanapeczka

20.00 180ml mleka z kaszka

pomiedzy przegryza jablko, mandarynki, flipsy lub paluszki

Majandra moim zdaniem Macius ma mało sycące śniadanie ( oprócz tej kaszy)

U nas wygląda to tak:

7 150 ml mleczka
9-10 1 kanapka z wędlinka, pomidorem lub ogórkiem , lub...... bułka , zwykłe dorosłe śniadanie, zupa mleczna,
omlecik,
przekąski: paluszki, chrupki, ciasteczko albo owoc, soczek gęsty
14-15 zupa lub drugie danie ( pół ziemniaczka, marchewka, groszek, pół kotleta....)( dwa dania zazwyczaj w niedzielę)
17 banan, owoc, przekąski j/w
18:30-19 kolacja na przemian ze śniadaniem
przed zaśnięciem zależy ile zjadł na kolację max 150 ml mleka , albo wcale
między 2-4 w nocy 120 ml mleka

Majandra moim zdaniem Macius ma mało sycące śniadanie ( oprócz tej kaszy)
On nie jada kaszy. Na śniadanie tuż po pobudce pije 240 ml mleka. Ale masz rację, zauważyłam, że jak zje kanapke o 8:30, a nie jogurt z owocami to się najada.

Donkat, Maciuś prawdopodobnie ma rozepchany żołądek, musimy go delikatnie i powoli skurczyć.

On nie jada kaszy. Na śniadanie tuż po pobudce pije 240 ml mleka. Ale masz rację, zauważyłam, że jak zje kanapke o 8:30, a nie jogurt z owocami to się najada.

Donkat, Maciuś prawdopodobnie ma rozepchany żołądek, musimy go delikatnie i powoli skurczyć.

ja czasem wdrabiam malej chlebek czy bulke do jogurtu, zeby byl bardziej sytny, choc ona woli bez.

w przypadku osob doroslych dobrym sposobem na skurczenie zoladka jest picie duzo wody, moze i u dziecka poskutkuje? przynajmniej na jakis czas sie niby zasyci.

julitka w bucikach i pampersie wazy 11800g, mysle wiec, ze bez tego ekwipunku jest 11kg

Adaś ogólnie nie potrzebuje butli by usnąć. Dziś ładnie zjadł kolację więc mleka nie było. Ale nie zawsze tak jest, więc muszę mu jakoś brzusio zapchać i daję butlę.
Nie wiem gdzie wcisnąć to mleko jeśli nie będzie pił na dobranoc. Do kolacji mu nie dam do popicia, bo wychleje od razu mleko i kolacji nie wsadzi.
W nocy dostaje 150 ml i nad ranem max. 180 ml ( ale rzadko tyle wciśnie). Czy tyle starczy?
Twaróg je, ser żółty tez, jogurty też. Dodam, że mleko uwielbia

reklama
Agulka, Maciuś też mleko uwielbia, ale ono go już nie syci. Daję mu je już tylko raz dziennie (150-180 ml), ale codziennie je prócz tego nabiał. Ja myślę, że wystarczy.

Mój synek dziś zastrajkował i od 9 do 17 nic nie jadł i praktycznie nic nie pił.:szok: Ale byliśmy cały dzień poza domem i nie miał czasu jeść:-D

Do góry