reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Odstawianie od cyca czyli jak przesypiać nocki

Moje dziecko odmówiło cyca :-( o 13 powinien zjeść cyca, a potem jeszcze tarte jabłuszko z biszkoptem. Jest 14 a on bawi się jak gdyby nigdy nic :baffled: co mam zrobić? Karmić na siłę, czy poczekać aż zgłodnieje???

Wogóle, to ostatnimi czasy Maks krótko ssał pierś, bo zawsze coś ciekawszego naokoło :sorry2: no i noszę się z zamiarem odstawienia, ale jakoś zdecydować się nie mogę :zawstydzona/y:

reklama
Moje dziecko odmówiło cyca :-( o 13 powinien zjeść cyca, a potem jeszcze tarte jabłuszko z biszkoptem. Jest 14 a on bawi się jak gdyby nigdy nic :baffled: co mam zrobić? Karmić na siłę, czy poczekać aż zgłodnieje???

Wogóle, to ostatnimi czasy Maks krótko ssał pierś, bo zawsze coś ciekawszego naokoło :sorry2: no i noszę się z zamiarem odstawienia, ale jakoś zdecydować się nie mogę :zawstydzona/y:

Trochę za późno już pewnie na moje opinie, ale nie zmuszaj napewno do jedzenia... Moim skromnym zdaniem - Przeczekać. My przecież same też nie jemy z zegarkiem w ręku zawsze o tej samej porze. A może Maks wydłuża już sobie czas pomiędzy posiłkami... Czasami też może mieć gorszy dzień na jedzenie, ale nastepnego dnia nadrobi napewno.:tak:

No tak, ja się tak głupia wymądrzam... Ale jak w końcu minął Wam dzionek z jedzeniem?
A z cycem to myślę że Maks sam się odstawi, albo już pomalutku do tego dojrzewa...;-)​

Anielap-absolutnie nie!!! Wogole sie nie przejmuj;-) Ja Ci powiem ze poczucie humoru to mam wyostrzone bardzo a czasem za bardzo.Ale mysle ze umiec i z samej siebie się ponabijac to moja dobra cecha:-D

Zgodnie z obietnicą rozpoczęłam wdrażanie owej cudownej metody na przespanie nocki.
Dwie mam już za sobą i muszę przyznać że minęły nadzwyczaj bezboleśnie. :-) Mały o dziwno nie darł się bardzo głośno. W sumie to wcale się nie darł, więcej stękał i jękał, czasem zapłakał ale żadnych scen nie urządzał.
Na pierwszą pobudkę się godzę bo przystawiam młodego do piersi - ostatnie żarełko przed nocką. Druga pobudkę zaliczamy ok. 1-2 w nocy, a trzecia ok 5. Cyc jest dopiero o 6 rano
Już się nie mogę doczekać tej nocy kiedy prześpię chociaż te 6 godzin ciurkiem :tak:.
Emmila super ze poczatek bezbolesny:tak: no i aby metoda poskutkowała i mamusia przespała noc bez wstawania:-).

Dziewczyny dokladnie nie wiedzialam na ktorym wątku was o to zapytac bo o cyca nie chodzi ale chodzi o spanie.
Od dluzszego czasu Amelka dosyc duzo spi jak na swoj wiek i nie wiem czy po prostu tyle potrzebuje snu czy cos jest nie tak(tfu tfu)
No wiec jak poloze ja okolo 20 to jeszcze budze na mleko tak okolo 23 czasem 24.Spi do rana.Jak sie nie obudzi okolo 6 to jeszcze czekam do 7 i podaje mleko.Ale po karmieniu ona znowu chce spac wiec ja klade.Amelka wstaje tak po 10 rano.Pobawi sie ze 2 godziny i znowu musze ja polozyc bo trze oczka.wtedy wstaje okolo 14 dzis nawet bylo o 15 i juz nie spi.Czasem jeszcze zdarzy sie krotka drzemka po 18.Troche sie martwie bo czytalam ze takie maluszki juz tyle nie spia.Raczej maja okolo 2godzinna drzemke kolo poludnia i czaesm poznym popoludniem.
Prosze napiszcie jak jest u was i czy to normalne.Amelka bawi sie i wyglada na zdrową.

Elmaluszek moja Laura śpi podobnie. Widać że mamy małe śpiochy w domu. Choć są dni że marudzi ale zasnąc nie może, najczęściej jednak śpi po parę godzin w ciągu dnia i mam nadzieje ze szybko to się nie zmieni:-).

no cóż zrezygnowaliśmy z południowego karmienia, a zostawiliśmy ranne i wieczorne. Myślę, że Maks do tego dojrzał i w związku z tym nadeszły zmiany w rozkładzie posiłków...ale o tym na innym wątku ;-)

Jojo
Niniejszym uroczyście donoszę, że dzisiaj padł rekord.
k015.gif

Krzysio po raz pierwszy w życiu PRZESPAŁ 8 GODZIN!!!!
Normalnie tak sie ciesze ze szok!
a055.gif
a070.gif
e035.gif
s065.gif

A juz miałam chwile zwątpienia... po kilku dniach w miare bezbolesnego przystosowywania nastąpiły momenty buntu i budzenia kilka razy w nocy. Ale dokłądnie 7 dnia - bach 8 godzin.... Ja w sumie skorzystałam z tego tylko w częsci bo przespałam 5 godzin ciurkiem - dobre i to.
Ta metoda skutkuje i mam nadzieje ze bedzie coraz lepiej.

Tak w ogóle to chciałam podziękować wam ze jesteście takie mądre babki i mądrze skrobiecie.
e020.gif
Wiele pożytecznych rzeczy tu wyczytałam.

A co do ostawiania do cyca to u nas też jakoś samo tak wychodzi. Nocki wypadaja ze względu na nową metodę. Młody dostaje mleko rano ok 6 i jak wracam z pracy o 17 i tyle. I widze juz ze cycek powoli odchodzi do lamusa.
I zbliża się ten dzień kiedy w końcu...
k035.gif
.... eh to były czasy ...

Emmila przeogromne gratki!!! Zuch mama i Krzysio :tak: Tak się ostatnio zastanawiałam jak wam idzie i proszę, są doniesienia o pierwszych sukcesach, oby tak dalej. :-)

U mnie mija 20 dzień od ostatniego karmienia a cycki jakoś niewiele zmalały :dry:Oj ja nie chcę do końca życia być taką cycoliną.. :baffled:

reklama
Emmila gratki wielkie :-)

U nas bojkotu ciąg dalszy :-( wieczorem liczyła się tylko butla :zawstydzona/y: na cyca krzyczał jakby to jakiś potwór był :baffled:

Szopka a ja chcę ;-) bo jak mają mi się zmniejszyć, to chyba będę bieliznę kupować w sklepie dla młodzieży :-p

Do góry