reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Odparzenia - pomocy!

Co używacie na pupki waszych maluszków w razie odparzenia?

• Wszystkich głosujących
    123
młoda 3 dzień nie zrobiła kupki. co robić?? dawałam jej herbatkę koperkowa i nic nie puściło. nie jadłam nic innego i nowego, nic co mogło wpłynąć na zaparcia, ja ich nie mam. robiłam jej masaże brzuszka i nic. Zoja dostaje jedna butelkę modyfikowanego na noc ale to nie jest dużo żeby tak działało. co zrobić???
Nic nie rób, i na pewno nie używaj termometru.Używając termometru możesz rozleniwić zwieracze pupy i przyzwyczaić dziecko do pomocy w czymś co powinien robić sam :-) Po prostu cierpliwie czekaj. Układ pokarmowy dziecka zaczyna dojrzewać i dlatego tak się robi. Kupki mogą być rzadziej ale za to już gęstsze. Mój Nikoś potrafił 6 dni kupki nie zrobić, fakt, trochę się z tym męczył bo popłakiwał i się prężył ale za to jak już to kupsko było to nie wiedziałam jak się za nie zabrać:-)
Teraz zaczęłam już rozszerzać dietę i kupki pojawiają się ok co 3 dni :-) duże i takie geścioszki ;-)

reklama
ehhh... coraz mniej problemów. wszystko pięknie i młoda zdrowa. jedyne problemy to płacz po kąpieli którego nie mogę okiełznać. kolejnym problemem są plamy po marchewce :( jak mam się ich pozbyć?? vanish standardowy nie pomaga i do bieli tez nie. wcześniejsze zapranie też nie pomaga ani zaraz po zbrudzeniu. macie jakieś pomysły i rady?

oj marchewka sie praktycznie nie spiaera
radze zaopatrzyc si w sliniakczki i kilka pieluszek tetrowych przeznaczonych jedynie do jedzenia.mozna uzyc wybielacza co jakis czas,ale to wiadomo tylko do bialych rzeczy
ewentulanie zaprac wczesniej zwyklym mydlem i prac w 90stopniach jezeli sa to jasne bawelniane rzeczy

co do placzu po kapieli-moje corki tez zawsze plaaly-powod-p kapieli robily sie potornie glodne
wiec karmilam je tak ok 1-1,5gdz przed kapiela tak zeby nie na pelny i nie na pusty zoladek.
do tego do kapieli jakas fajna muzyczka,skoczna,i spiewy i jak wyciaglama z kapieli i zawijalam w recznik to pocieralam plecki-taki masaz;)

mama-uli: wg mnie za duzo kremujesz dziecku pupkę nie dając jej oddychać... jak przestaniesz czymkolwiek smarować i tylko podcierać waciekiem z wodą i wycierać do sucha.. pozwolić poleżeć małej kilka minut z suchą gołą pupą to wtedy zaczerwienienia powinny zniknąć
wiem o czym piszę, bo przechodziłam ciężkie odparzenie z córką, gdzie u syna mowy nie było o jakimkolwiek odparzeniu

Moja córcia też miała takie problemy ale bez plam na buzi. Z wysypką bym poszła do lekarza. A co do pupci nie stosować mydła do kąpieli podrażnia. Kupić podkłady w aptece i niech dzidziuś leży tak jak najdłużej. No a u mnie także pomagała maść LINOMAG. A jak kiedyś zrobiłam nivea to było jeszcze gorzej. I życzę cierpliwości. A jak mojej koleżanki córcia miała odparzenia, aż do krwi to lekarka jej przepisała maść bez recepty. Clotrimazolum i po trzech dniach pupcia jak nowa a koszt maści 3 zł. Może warto spróbować lub lepiej skonsultować się z lekarzem.

witam wiolan ma rację daj skórze odetchnąć wystarczy jedna rzecz mączka ziemniaczana lub sudocrem ze swojego doświadczenia polecam maść robioną czy dziecko ma suchą skórę,że myjesz w oilatum a plamy na buzi to zapytaj się pediatry jeśli chcesz to mogę Ci wysłać jedno opakowanie tej maści robionej u mojej córci używałam jej od urodzenia

reklama
Witam !
A może przyczyna leży gdzie indziej ... U nas było podobnie . Moja Tośka również miała problemy z czerwoną pupką i okolicą . Nic nie pomagało . Próbowałam wszystkiego . Przerobiłyśmy wszystkie możliwe pieluszki łącznie z tetrą , a że moja malutka urodziła się 25 marca a więc już było ciepło to leżała tylko w majtusiach lub z gołą pupcią . Wszyscy mnie zbywali patrząc na mnie jak na idiotkę . Trwało to prawie rok aż zaczął mnie jeszcze martwić dziwny zapach moczu a właściwe zmienianej pieluszki . Był bardzo intensywny. W końcu sama zaniosłam mocz do badania . I tu nastąpił szok . Kolejne badania z UCM włącznie i okazało się , że Tosia ma refluks układu moczowego . Będąc w szpitalu dopiero do mnie dotarło ile dzieci choruje na refluks układu moczowego i jakie są konsekwencje zbyt późnego rozpoznania . Cały czas jesteśmy na razie na lekach. Jak młoda skończy dwa latka czeka nas kontrolny UCM . Mam nadzieję ,że refluks się cofnie i ominie nas operacja .
Mam nadzieję , że u Twojego słoneczka będzie wszystko dobrze jednak chciałabym aby uczulić , że "zwykłe" odparzenia mogą mieć głębsze podłoże .
Pozdrawiam wszystkie mamy :)

Do góry