reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Odparzenia - pomocy!

Co używacie na pupki waszych maluszków w razie odparzenia?

• Wszystkich głosujących
    123
Elfica, dziewczyny mają rację. Najlepiej zgłoś się z dzieckiem do pediatry. Ale może być tak, jak u synka koleżanki - on był uczulony dokładnie na wszystko. Chusteczki, kremy, zasypki itp. Poradziłam jej, aby poprosiła w aptece o eucerynę - to mieszanina wazeliny, cholesterolu i alkoholu acetylowego. Oni w aptekach to robią na zamówienie. To całkiem obojętna maść, nie podrażnia, a bardzo fajnie natłuszcza skórę.

reklama
Ale się wystraszyłam jak niektóre z Was napisały o grzybicy - ale właśnie z tą pupą jest tak, że to zaczerwienienie np na 2,3 tygodnie znika i potem się pojawia a czy nie powinno być non stop jeśli to by była grzybica?

Moja córeczka ma właśnie teraz pieluszkowe zapalenie skóry (wysypka drożdżowa), które wymaga leczenia miejscowymi lekami przeciwgrzybicznymi. Zaczelo sie od delikatnego zaczerwienienia skóry w okolicach przykrytych pieluszką (głównie krocza)... :tak::tak: Do tej pory nigdy nie miałyśmy poważniejszych problemów z odparzeniami, pojawiało się czasami delikatne zaczerwienienie, ale zawsze znikało po zastosowaniu "domowego leczenia"... ;-):-p Tym razem nic nie działało... :-( Stosowałam różne kremy, ale było coraz gorzej, zaczerwienienie rozprzestrzeniło się na pachwiny, a na dolnej części brzuszka pojawiły się niewielkie czerwone krostki, (okolica odbytu, pośladki wogóle nie były podrażnione)... po kilku dniach postanowiłam odstawić kremy i używałam tylko pudru dla dzieci, oprócz tego przemywałam skóre rumiankiem i często wietrzyłam pupe... :tak::tak: Troszke pomogło... zaczerwienienie zbladło, ale skóra nadal była podrażniona. To wszystko trwało około 10 dni... w końcu okazało się, że to pieluszkowe zapalenie skóry... wczoraj wieczorem pierwszy raz użyłam leku przeciwgrzybicznego i już widać poprawę... :tak::tak:

Artykuł: "Pieluszkowe zapalenie skóry: boląca pupa."- Pampers.pl

Zdjęcie przedstawiające pieluszkowe zapalenie skóry
- YEAST DIAPER RASH PICTURE

witaj,
miałam takie pupkowe problemy z pierwszą córą - nic nie pomagało, aż zlokalizowałam przyczynę - uczulenie na mleko krowie (któreś z białek); uczulenie o tyle perfidne że nie dawało innych, tradycyjnych, symptomów. Jagoda ma teraz 5 lat i zawsze wiem, kiedy zje coś co zawiera białka mleka krowiego :), pupusia jak piwonia

sprawdź więc, czy to nie alergia

Moja coreczka nigdy nie miala rzadnych oparzen,do teraz..nie mam pojecia od czego bo uzywam pampersow 'pampers'a one sa polacena dla alergikow w dodatku co godz zmieniam:wściekła/y:uzywalam bepanthen,sudocrem,linomag i nic:angry:narazie pomaga zwykly puder ale tylko tymczasowo bo problem wciaz nawraca:no:to odparzenie przypomina wysypke w postaci wiekszej plamki na obu posladkach.myslalam ze to moze uczulenie ale jak bylysmy u lekarza to akurat bylo slabo widoczne.za to jak zrobi kupe i skora ma z nia kontakt max.30sek to juz ma bardzo czerwona pupe w tym miejscu:szok:prosze poradzcie mi czy to normalne???

Własnie pieluszki firmy Pampers są najczęściej uczulające:tak:nie wierz w te wszystkie brednie że niby "dla alergikow"bo to jest pic na wode.Adas tez miał uczulenie na Pampersy,do tego stopnia ze jak zdjełam pieluszke to tm bylo czerwono:no:
Zmien pieluchy i obserwuj-jak zniknie-wiadomo,jak nie zniknie-przejdz sie do lekarza-moze poleci jakąś dobrą masc
Aha i nie wolno uzywac pudru pod Pampersy-ale nie wiem czemu

u nas sie stalo cos podobnego jak mala brala antybiotyk... nigdy nie miala odparzen a tu nagle po kazdej kupce coraz bardziej czerwona pupa. lekarka powiedziala, ze to moze byc spowodowane grzybkami w przewodzie pokarmowym, przepisala kuracje nystatyna i specjalna masc na zamowienie - po dwoch dniach pupcia jest znowu gladka i sliczna.

Taka sytuacja często ma miejsce gdy dziecko jest alergikiem i robi bardzo żrące kupy. Wystarczy chwilowy kontakt z pupą i robi się odparzenie w postaci sączących pęcherzy. Ja miałam to samo u syna, też próbowałam wszystkiego, aż w końcu pomogło smarowanie kremem bepanthen + obsypywanie na to mąką ziemniaczaną (żeby zrobiła się tak trochę skorupka) + używanie pieluch - haggies premium super flex. W ten sposób wyleczyłam dziecku odarzenie które spędzało mi sen z powiek. Teraz używam tego wszystkiego profilaktycznie.

reklama
Kupilam juz inne pieluszki,posmarowalam mascia i czekam do pon.jesli nic nie pomoze idziemy do lekarza.Zastanawia mnie to ze to nie wyglada jak typowe odparzenie i jest tylko w 3tych samych miejscach.bardziej przypomina to uczulenie bo to takie zbiegowisko malutkich czerwonych kropeczek:baffled:od kupy robi sie czerwono ale potemznika po masci a te kropki nie:angry:zobaczymy do pon.pozdrawiam i dziekuje za rady

Do góry