reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Odparzenia - pomocy!

Co używacie na pupki waszych maluszków w razie odparzenia?

• Wszystkich głosujących
    123
reklama
Teraz używam maści pośladkowej. Na receptę od pediatry. Tania i najłagodniejsza. Bo np. sudokrem wywołuje przy dłuższym stosowaniu krostki. Ale teraz też jak nie posmaruję to się już nie odparza - widać skóra dojrzewa, także nie wiem, czy się nie przestawię na nie smarowanie wcale.

MADZIU - na taki przeciagające się odparzenia lekarze zazwyczaj przepisuja rozne masci na recepte. Wasz pediatra nic Ci nie zalecił? Nam przepisano Dermazin - ta maść + częste wietrzenie pupy i od tego czasu z odparzeniami problemu nie mamy. Teraz profilaktycznie smaruje sudocremem. I koniecznie sprobuj innych pieluszek....rozne maluszki na rozne pieluszki reaguja roznie....hehehehe ale zamieszalam :-pNam pampersy sluza rewelacyjnie, ale wiem ze uczulenia sie zdarzają.

Sara raz jak miala kilka miesiecy miala strasznie odparzona pupe, ktorej nie moglam wyleczyc zadnymi kremami. Pediatra polecila nam Tormentiol - zeszlo po 2 dniach - a pozniej Alantan Plus maść :tak: Od tego czasu stosujemy tylko Alantan i pupa jest supergladka. Nam Sudocrem nie sluzyl - strasznie podraznial malej pupe.

Hej, dzieki za wszystkie porady, teraz intensywnie wietrze jej pupe uzywajac na zmiane Sudocremu i Tormentiol i jest juz widoczna poprawa. Co do pediatrow to bylam u 3 roznych i kazdy mial inny magiczny srodek i uwazal ze poprzedni jest nic niewarty, a wiec nie wiem czy to jeszcze bardziej nie podraznilo jej pupy, to czeste zmienianie!! Pozdrowienia dla wszystkich:-)

Witam! Ja też miałam problemy z odparzaniem pupci córeczki. Okazało się, że ma uczulenie na pieluchy jednorazowe (wszystkie możliwe), dlatego używam tylko tetry. Do pielęgnacji pupy używamy tzw. maści pośladkowej (na receptę).Warto tę maść załatwić. Dobry i skuteczny w naszym wypadku (kiedy były nadżerki a potem sączące się ranki) był Tanno -Hermal Lotio - potocznie zwany taniną. Ładnie wysuszało te ranki. (taki biały lotion stosowany przy ospie wietrznej). Też trzeba z tym uważać, bo można skórę przesuszyć. Oczywiście ważne jest wietrzenie pupci.

sudocream=CUDOCREM-bardzo dobry,poza tym duzo wietrzenia,u mnie w szpitalu na oddziale noworodkow stosuja taka zolta masc,chyba sami ja robia i ona tez jest super,spytaj u siebie.
antos180707r038gm9.th.jpg

Ja polecam Vaseline - zwykla wazeline bezzapachowa:tak:;-) i nie stosowanie zadnych chusteczek mokrych, Moja Blaneczka byla bardzo wrazliwa i przestalam uzywac i pupcia ladnie wyglada. Oczywiscie wietrzenie i czeste wymienianie pieluszek zeby w mokrym Dziecko nie lezalo!:cool2:;-)

na odparzona pupke najlepsze (wyprobowane na moich dwoch lobuzach) okazaly sie dwa kremy:
daktozin oraz inotyol.
a bylo juz tak ze od pampersow org, mieli az otwarte ranki na pupciach.

reklama
Nam kiedyś przy mega odparzeniu ( z rankami) zapisano maść triderm-ale to tylko na receptę, ostatnio Kuba miał biegunkę strasznie go wyżarło :no: : sudocrem, nivea nie pomogły, pomógł mu tormentiol + sposób mojej teściowej kartoflanka :-) w przeciągu dwóch dni nie ma śladu :tak:

Do góry