reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ochrona przed kleszczami

wiola0904

Fanka BB :)
Cześć Mamusie :) Chciałabym zapytać czy z racji rozpoczętego sezonu na kleszcze, zabezpieczacie jakoś swoje Maluszki?
Synek ma 9 miesięcy, często spacerujemy po zalesionych terenach. Może któraś z Was polecić jakieś środki ochrony przed kleszczami dla takiego bobaska?

reklama
Jeśli chodzi o maluchy to my swoje psikamy zawsze rajdami offami i innymi specyfikami, zależy co trafimy w sklepie. Nie wiem na ile działają, ale póki co kleszcza nie było a dużo czasu spędzamy na działce przy lesie. Ja z mężem i starszym synem (8l) zaszczepiliśmy się dodatkowo na odkleszczowe zapalenie mózgu

Wczesnym latem mąż robi opryski na działce na kleszcze 😁 bo córka ątylko gdzieś wejdzie i ma..... A dla malucha to wszystkie poniżej roku np Bros . Widziałam też opaski na rękę dla maluchów odstraszające.

Jeśli chodzi o maluchy to my swoje psikamy zawsze rajdami offami i innymi specyfikami, zależy co trafimy w sklepie. Nie wiem na ile działają, ale póki co kleszcza nie było a dużo czasu spędzamy na działce przy lesie. Ja z mężem i starszym synem (8l) zaszczepiliśmy się dodatkowo na odkleszczowe zapalenie mózgu
A możesz mi powiedzieć jakie z raida czy offa są dokładnie produkty? Bo z tego co jest w sklepach to pojedyncze rodzaje są od 1r.ż. a większość dopiero od 3, 6 a nawet 8 czy 12r.ż. z uwagi na obecność DEET albo olejków eterycznych, które mogą powodować spowolnienie oddechu u dzieci. Ja używałam w ciąży i dla 6letniej córki psikacza zielonego z Chicco, fakt, że nie działał zbyt długo no i jest tylko na komary.

A możesz mi powiedzieć jakie z raida czy offa są dokładnie produkty? Bo z tego co jest w sklepach to pojedyncze rodzaje są od 1r.ż. a większość dopiero od 3, 6 a nawet 8 czy 12r.ż. z uwagi na obecność DEET albo olejków eterycznych, które mogą powodować spowolnienie oddechu u dzieci. Ja używałam w ciąży i dla 6letniej córki psikacza zielonego z Chicco, fakt, że nie działał zbyt długo no i jest tylko na komary.
Moim zdaniem jak spsikasz 9m dziecko preparatem od 1rz to nic się nie stanie. Po pierwsze, nie sprysujesz całego ciała, tylko głównie kostki i stopy (bo kleszcze się wspinają) i odsłonięte części ciała, po drugie, jak użyjesz preparatu na sobie to dziecko i tak jest narażone na jego działanie, bo je nosisz przutulasz itp. uważam więc, że wszystko rozsądnie :)

reklama
Trzeba uważnie czytać, co jest na opakowaniu i dla jakiego wieku jest dany produkt, ponieważ różne substancje są odpowiednie dla różnych grup wiekowych. Ja ostatnio kupiłam płyn VACO dla dzieci od 1 roku życia.

reklama
Do góry