reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Objawowo, czy bezobjawowo?

domgro

Początkująca w BB
Cześć ! Tak się zastanawiam ostatnio, czy te pierwsze ( bardzo pierwsze ) objawy ciąży to efekt ludzkiej psychiki, chęć odczuwania tych właśnie ciążowych objawów, uczucie radości, że być może to jest „TO”? Jak to było u Was, czy pierwszym objawem ciąży było faktycznie brak miesiączki? Czy może coś innego ? Zastanawiam się też jak to jest możliwe, że są kobiety, które odkrywają ciąże mająca już 2 lub 3 miesiące ?

reklama
Nam się udało w 2 cyklu. Kiedy mialam @ dostać pojawiła się taką brązowa wydzielina. Spisalam ten cykl na straty. Po 3 dniach plamienie ustało i zaczęły mnie boleć piersi. Zrobiłam test i był pozytywny. Przed tym plamieniem nie miałam żadnych objawów. Czułam się tak jak zwykle.
Chyba jak bardzo pragniesz być w ciąży to wsluchujesz się w swój organizm i próbujesz poczuć mdłości powiększenie piersi częstsze oddawanie moczu itd. Moja koleżanka bezskutecznie stara się o dziecko i co mc wydaje jej się ze czuje mdłości robi betę i <0,2 mlU/ml.

Ja przy dwóch ciążach czułam ze to to tak tydzień przed okresem, bo częściej chodziłam do toalety. Druga ciaza była dla mnie zaskoczeniem, wiec się kompletnie nie nastawiałam.

Nam się udało w pierwszym cyklu co było dla mnie dużym zaskoczeniem. Staraliśmy się ale jakoś niespecjalnie odliczałam dni do pojawienia sie @ i po prostu o niej zapomniałam ;D Dwa dni po spodziewanej @ mi sie przypomniało, że powinna już być i liczę , że te dwa dni się spóźnia @ gdzie zawsze miałam regularne cykle (co 28 dni). Odczekałam jeszcze dwa dni i zrobiłam bhcg z krwi i wyszło :D
Jeśli chodzi o następujące objawy to mdłości miałam ale to dopiero póżniej oraz nabrzmiałe piersi.

my staraliśmy się o maluszka, udało się od razu za pierwszym razem. pierwszym objawem który miałam to okropne zawroty głowy, czułam się jak pijana, a po za tym takie uczucie w środku, czułam że jestem w ciąży.

Ja starałam się 2 lata , w każdym nieudanym cyklu, miałam " wszystkie objawy ciąży " , a w tym którym się udało, nic , potem dopiero jak nie dostałam @ , domyśliłem się że to kłucie w jajniku, tydzień przed @ było objawem ,i częstomocz , ale przed okresem tez do mam

Przed zajściem w pierwsza stronę hormony zaczęły wariować i mimo ostatniego okresu końcem marca tak o ciąży dowiedziałam się w czerwcu. Objawów żadnych oprócz braku okresu. Ale ze okres się wydłużał i wcześniej nie było to dla mnie objawem. A tym bardziej że robiłam testy i wychodziły negatywne. Robione było usg na którym oprócz rozpulchnienia błony śluzowej macicy też nie było nic widać. Dopiero w prawie 10tym tyg się dowiedziałam jak już był mini ludek w macicy widoczny 😊 druga ciąża zaskoczenie totalne bo miałam już nie zajść nigdy w ciążę. Ból brzucha tydzień przed terminem miesiączki. I jak się spóźniała 4 dni to zrobiłam test a nawet dwa wyszły pozytywne. Później dopiero beta-HCG. Potwierdziło testy. Senność bóle brzucha nudności wymioty. Długo się utrzymywały. Także można się dowiedzieć dużo później o ciąży.

Napiszę Ci o moim bardzo subiektywnym objawie, który pojawiał się jeszcze przed pozytywnym testem: SNY. Takie mega, barwne, jakby w 3D, które pojawiały się nie tylko w nocy, ale też w czasie drzemek w ciągu dnia. I tak przez cały pierwszy trymestr :)

W pierwszą ciążę zaszłam w pierwszym cyklu.
Cykle trwały od 27 do 33 dni, a że byłam wtedy na studiach, to nie czekałam z kalendarzem w ręku do dnia @.
Jakoś 31 czy 32 dnia cyklu stwierdziłam, że czekam tylko do 33 dnia z testem, bo tyle trwał najdłuższy cykl, no i od razu dwie krechy grube.
Z objawów miałam tylko tkliwe piersi, ale zdarzało się to też przed okresem, więc nie łączyłam tego z ciążą.
Dopiero nieco później zaczęła się śpiączka ciążowa i specyficzne zachcianki (np. żarcie z KFC mogłam jeść CODZIENNIE, ale zwykłe, domowe mięso mnie odrzucało).

Druga ciąża zaskoczyła w drugim cyklu i tu nie miałam absolutnie żadnych objawów, jedyne co, to w pierwszym cyklu wiedziałam, że się nie udało, bo dzień przed @ zaczęłam plamić na brązowo, a plamiłam zawsze przed okresem.
W drugim cyklu plamienia nie było, zrobiłam test w terminie @ i była blada, ale widoczna kreska.

Natomiast najfajniejszym "objawem" ciążowym w drugiej ciąży (w pierwszej nie miałam 😞 ), który do dziś wspominam z sentymentem, były meeeega sny, tak, jak @Inka123 napisała.
Tylko u mnie były to sny erotyczne zakończone orgazmem 😂
Prześmieszne uczucie, jak Cię budzi orgazm 😂

reklama
Cześć ! Tak się zastanawiam ostatnio, czy te pierwsze ( bardzo pierwsze ) objawy ciąży to efekt ludzkiej psychiki, chęć odczuwania tych właśnie ciążowych objawów, uczucie radości, że być może to jest „TO”? Jak to było u Was, czy pierwszym objawem ciąży było faktycznie brak miesiączki? Czy może coś innego ? Zastanawiam się też jak to jest możliwe, że są kobiety, które odkrywają ciąże mająca już 2 lub 3 miesiące ?
U mnie nie było okresu ale test wyszedł negatywny. Bawiłam się po tym na weselu, dostałam jak myślałam w tym czasie miesiączki ale to było tylko lekkie plamienie. Tydzień później test pozytywny. Dopiero 2 tygodnie po tym zaczęłam mieć straszne nudności

Do góry