natolin a czemu ma chodzic na rehabilitacje, co jest nie tak?
mysle ze twoja pani pediatra na pewno nie miala na mysli tej vojty tylko zwykle bobathy-metoda poprzez zabawe, dzieci ja zazwyczaj lubia, to sa cwiczenia typu kolyska, raczka do nozki, zginanie kolanek na przemian, uczenie obrotow jak jest starsze itp
a nie masz jakieś płyty albo dobrego linka z tymi ćwiczeniami bobathy,może mogłabym sama wykonywać przynajmniej dwa ćwiczenia do tej kontroli za sześć tygodni.W internecie znalazłam tylko filmik z ta kołyską,że dziewczyna trzyma razem rączki i nóżki dzidziusia złączone i tak kołuje jakby kołyskę robiła,dziecko zadowolone.Znalazłam też takie przewracanie dzidziusia z tej metody(z boczku na drugi boczek),ale mój jest jeszcze za mały,dziecko musi chyba głowę trzymać samo.Lekarka kazała nam kłaść narazie tylko na brzuszek i prowokować jak najwięcej dziecko do podnoszenia głowy,a drugie to podnoszenie.Wygląda to tak jak na badaniu u lekarza,bierze się dzidziusia do góry za dłonie i głowa mu tak leci do tyłu i ma ją próbować trzymać(ale nie trzyma).Trzeba bardzo uważać,bo jak nie chce usztywnić karku i trzymać głowy to nie można na siłę podnosić,czyli tak żeby ta głowa się nie odrywała od podłoża.Też tak robiłaś??? Jak dla mnie to jest ciężkie dla takiego maluszka,który jeszcze nie trzyma sam glowy,a ona kazała robić tak nawet 200 razy dziennie!Wydaje mi sie że te dwa ćwiczenia to za mało(plus podawanie wit E na mieśnie),tylko to jedno jest ciężkie i zawsze się boję że coś mu w rączce strzeli ale jestem bardzooooo ostrożna i delikatna.
Monimoni - ja miałam takie 2 dni,dziecko było głodne,ale po przystawieniu do piersi zaczynał się płacz i odmowa jedzenia.Ja podałam mieszankę ponieważ doszłyśmy z mamą,że mam mało pokarmu.Mama w szoku była,że nie mogę nic ściągnąć. Ściągałam ile się da laktatorem po każdym karmieniu i dawałam w butelce jak się uzbierało na porcję.Musiałam kupić dodatkowe pojemniki,żeby nie mieszać tych śmiesznych ilości mleka.Wszystko wróciło do normy,synek ssie już ładnie a mieszankę i tak daję codziennie zawsze po kąpieli.Raz jak mi się tak odkręcał od piersi w trakcie jedzenia zauważyłam też że jest mu za gorąco.Przebrałam i bylo ok.Szukaj powodów,albo poczekaj aż samo przejdzie.
Natolin dobrze,że pediatra kazała Ci iść na rehabilitację,oby była to ta lekka i przyjemna dla dziecka metoda.Będzie dobrze,trzymam mocno kciuki za was.U nas było tak,że pediatra mówiła że jest ok wszystko,ale ja nalegałam na skierowanie do neurologa bo syn urodził się niedotleniony,ja miałam gestoze i przedwczesne skurcze w ciąży a to wszystko może prowadzić do napięcia mięśniowego,no i miałam rację :-(chociaż wolałabym nie mieć :-((