reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Obawy dotyczące niemowląt

reklama
To jak jestesmy w zebowym temacie to chcialam zapytac czy myjecie zabki pasta? Laurze dopiero ledwie sie przebily i zastanawiam sie czy juz zaczac pasty uzywac, bo mam zakupiona i szczoteczke tez juz nabylam taka na palec nakladana.

E-lona my odkąd pojawiły się pierwsze zęby zaczęliśmy je myć dwa razy dziennie. Na razie używam nakładki na palec a do tego pastę Nenedent ona jest od 6 miesiąca życia, nie posiada fluoru no i smakowa jest.
Łukasz lubi potem resztki jej zjadać :)
Teraz wychodzą nam górne dwójki, na razie górnych jedynek brak- czy Tak może być heh? Będzie wyglądać jak wampirek :)
Po roku mam zamiar wprowadzić taką małą szczoteczkę do mycia zębów + pastę Elmex po 1 roku życia.

My używamy gumowej szczoteczki na palec i takiej pasty: ROCS, pasta, dla zębów, Rumianek, 0 - 3 lat, 45 g - Apteka Internetowa Dbam o Zdrowie

LOLISZA - u nas dolne jedynki wyszły zanim mały skończył 5 miesięcy, a górne dopiero 3 miesiące później. Za to potem zaczęły się szybko dwójki wyrzynać.

U nas też jest szpara między górnymi jedynkami, dobrze wiedzieć że to normalne, bo już się trochę martwiłam i zastanawiałam skąd to u niego, bo mąż nie ma, a ja to mam wręcze za ciasno zęby i ledwo mi się w szczęce mieszczą. Mam nadzieję, że mały nie zostanie z taką szparą.

NATOLIN, MAKUC - u nas mały sobie też zdarł dłonie na tej siateczce. To prawda, ona wzbudza ogromną ciekawość. JAk jedziemy gdzieś i mały śpi w tym łóżeczku to przewieszamy po oby stronach prześcieradła i zakładamy je pod materac i wtedy nie kombinuje tak. No i on śpi zawsze w body z zaszytymi rękawami, bo on nawet o flanelowe prześcieradło potrafi sobie zedrzeć rękę do krwi...

Roxannka :-) Czytałam Was, ale jakoś wena na pisanie mnie opuściła. Ja tak mam niestety ;-)
Lolisza, u nas jedynki dolne wyszły w maju. A pod koniec czerwca wyszły JEDNOCZEŚNIE górne jedynki i dwójki. Teraz jak szły te 4 naraz to bez kitu myślałam, że oddam młodego do okna życia :crazy: 2 tygodnie się przebijały skubane, a ja wróciłam do fajek....

Acha, ja myję raz dziennie zęby podczas kąpieli. Częściej zapominam :happy:

u mnie podobnie jak u elusi. macie jakieś rady co zrobić żeby małej w końcu zęby wyszły? jak mam je wyciągnać???

mamaagusi a coś się dzieje w jej buzińce? bo ja już chyba obsesji dostałam w wyglądaniu zębolka :-D i jak tylko za dużo piszczy to z małżem mówimy ohoooo zęby idą :-D
Tak z innej beczki to zazdraszczam naszym szkrabom, że ich mamuśki już od początku dbają o piękne i zdrowe uzębienie! Może gdyby kiedyś moja mam tak dbała nie musiałabym latać tyle po dentystach :-D

u mnie podobnie jak u elusi. macie jakieś rady co zrobić żeby małej w końcu zęby wyszły? jak mam je wyciągnać???

na ostatniej wizycie pediatra patrzyła NAtali do buzi i mowi " no ząbków brak" przepisala nam wapń OSTEOCYNESINE z BOIRON mowiła , że to bezpieczny suplement i powinno pobudzić ząbkowanie, rozpuszczam tabletkę w 10ml wody pół godz przed podaniem mleka - 2 razy dziennie
troszkę dziąsła bielsze są , ale cisza

Roxannka pod koniec czerwca wyszły JEDNOCZEŚNIE górne jedynki i dwójki. Teraz jak szły te 4 naraz to bez kitu myślałam, że oddam młodego do okna życia :crazy: 2 tygodnie się przebijały skubane, a ja wróciłam do fajek....
nie przerażaj mnie nawet. 2 tygodnie? :szok: u nas wychodzi na to, ze tez 4 górne na raz idą. oszaleć idzie.

macie jakieś rady co zrobić żeby małej w końcu zęby wyszły? jak mam je wyciągnać???
szczypce i wyciągamy ;-) a tak serio to jak znajdziesz sposób to i ja prosze, bo zejde z tego globu zanim to chulerstwo sie przebije.

reklama
Pasty uzywac jeszcze nie trzeba, oczywiscie mozna,ale wystarczy sama szczoteczka. Te pasty od zera to tylko chwyt marketingowy i nabijanie kabzy producentow. Jedynym argumentem jaki do mnie trafia, zeby ich uzywac to przyzwyczajenie dzieciaczka do tego, ze cos tam sie pieni w buzce(choc za mocno sie te zerowki nie pienia) i inaczej smakuje.
Sama plytke wystarczy usunac mechanicznie. Woda i szczoteczka. Ja z gumowej przeszlam juz na wlosie, bo mi wygodniej, ale obie sa ok.
My mamy szczoteczke ORAL-B Stages 1
Ja staram sie myc zabki 2 razy dziennie, czasami wychodxi tylko raz:)

Ostatnia edycja:
Do góry