reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Obawy dotyczące niemowląt

Frogg - widocznie mu tak pasuje. Ja też sama lubię najbardziej spać na brzuchu więc wcale mu się nie dziwię:-) Ja bym się już teraz nie martwiła,bo nasze dzieciaczki już dość silne są i sobie potrafią poradzić i teraz to już raczej nie jest niebezpieczne. Co innego noworodek, który nie bardzo jeszcze kontaktuje i nie ma siły żeby się podnieść. Jakby Przemek się teraz na brzuch do spania obracał to bym go zostawiła skoro mu tak wygodnie. No ale nam to na razie nie grozi, bo on jeszcze się nie umie obrócić ;-)

Ostatnia edycja:
reklama
Frogg, jak pewnie czytalas w moich wczesniejszych postach, w Stanach kwestia smierci lozeczkowej jest traktowana bardzo powaznie i cale sa tutaj narodowe stowarzyszenia dotyczace bezpiecznego snu ("Safe Sleep") u niemowlakow. A ja, z racji mojej pracy, mam obowiazkowe szkolenia z tego co jakis czas. I wlasnie na ostatnim takim szkoleniu sie dowiedzialam, ze zaleca sie do roku zycia klasc niemowleta do snu na plecach, ale jak juz sie naucza same przewracac i odwroca sie na brzuszek w nocy, to nie ma potrzeby je odwracac znowu na plecki. Do tego podaja, ze niebezbieczenstwo smierci lozeczkowej u niemowlakow spada diametralnie po ukonczeniu 6 miesiecy - a jak widze, Twoj maluszek juz prawie tyle ma :-)
Najwiecej niemowlat umiera z powodu smierci lozeczkowej w wieku pomiedzy 2 a 4 miesiacem zycia i 91% wszystkich przypadkow zdarza sie u niemowlat do 6 miesiecy. Mysle wiec, ze mozesz spac spokojnie i nie odwracac.
Pozdrawiam! :happy:

Dzięki dziewczyny, dziś mój naleśnik znowu postanowił o 2 rano pospać na brzuchu ale to z godzinę. Oczywiście siedziałam i patrzałam na niego. W dzień może sobie tak spać do woli, bo jestem z nim cały czas w pokoju, w nocy wiadomo.

Dziewczyny - czy Wy sadzacie dzieci przy jakimś podparciu? Przemek sam to jakies 2-3sek się utrzymuje, ale np jak rączkami trzyma mnie za palce to potrafi trochę posiedzieć, ale ja mu tak za bardzo nie pozwalam, tylko na chwilę i go puszczam. No i pytanie - czy jeśli dziecko jest na takim etapie,że przy lekkiej pomocy już się trzymuje siedząc to powinno się go sadzać np na kanapie przy oparciu czy nie? Czy powinno się czekać aż całkiem będzie samo siedzieć bez podpórki? No bo już sama nie wiem - on się rwie do siedzenia, ale boję się, żeby mu nie przeciążyć kręgosłupa. Jak Wy robicie?

reklama
Do góry