reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

O samopoczuciu, lękach i oznakach porodu słów kilka

Z tego co ja wiem to tacierzyński to inaczej rzecz biorąc nasz macierzyński tylko przysługuje on mężczyźnie a nie kobiecie....
Jezeli chodzi o opieke to rozmawiałam z moim lekarzem, pozniej czytałam ze szpital ma obowiązek wypisac takie zwolnienie....

Wymiar urlopu tacierzyńskiego
Pracownikowi przysługuje urlop tacierzyński w wymiarze:
• 6 tygodni w przypadku urodzenia jednego dziecka przy jednym porodzie,
• 17 tygodni w przypadku urodzenia dwojga dzieci przy jednym porodzie,
• 19 tygodni w przypadku urodzenia trojga dzieci przy jednym porodzie,
• 21 tygodni w przypadku urodzenia czworga dzieci przy jednym porodzie,
• 23 tygodni w przypadku urodzenia pięciorga i więcej dzieci przy jednym porodzie.

reklama
no tak tylko z tym ojcowskim to z tego co wiem to jest tak że jeśli teraz tatuś sobie odpuści go i weźmie tak by ostatni dzień przypadał na 1 stycznia 2012 roku to może wydłużyć go już do 2 tygodni, a na jego wykorzystanie tatusiowie mają do kiedy dzidzia nie skończy roku, więc jak komuś nie jest potrzebny teraz ten urlop to może sobie to może poczekać i skorzystać z wydłużonego

z tacierzyńskim to tak jak nasz macierzyński tylko chyba wtedy my musimy zrezygnować z macierzyńskiego, a o opiece to szczerze mówiąc nie wiedziałm

Ostatnia edycja:
Z tego co ja wiem to tacierzyński to inaczej rzecz biorąc nasz macierzyński tylko przysługuje on mężczyźnie a nie kobiecie....
Jezeli chodzi o opieke to rozmawiałam z moim lekarzem, pozniej czytałam ze szpital ma obowiązek wypisac takie zwolnienie....

Wymiar urlopu tacierzyńskiego
Pracownikowi przysługuje urlop tacierzyński w wymiarze:
• 6 tygodni w przypadku urodzenia jednego dziecka przy jednym porodzie,
• 17 tygodni w przypadku urodzenia dwojga dzieci przy jednym porodzie,
• 19 tygodni w przypadku urodzenia trojga dzieci przy jednym porodzie,
• 21 tygodni w przypadku urodzenia czworga dzieci przy jednym porodzie,
• 23 tygodni w przypadku urodzenia pięciorga i więcej dzieci przy jednym porodzie.

W kwestii opieki jeśli mi nie wierzysz to zadzwoń do ZUS-u i zapytaj :)

A ten "tacierzyński", o którym ty piszesz to po prostu możliwość wykorzystania części urlopu macierzyńskiego przez któregokolwiek z rodziców, bo nie ma obowiązku wybierania całości przez matkę. Jeśli chodzi o nazewnictwo, to jednak z tą nazwą spotykam się, gdy jest mowa o urlopie ojcowskim.

kurcze dziewczyny mnie ucieszyłyście bo ja myślałam że mój mąż może dostać max 2 dni po urodzeniu małej . To ma 7 dni tak ? ma wypisać wniosek i jest to w 100% płatny urlop ? a pracodawca może nie wyrazić na niego zgody ? Mój M ma trudnego szefa

Tak dokładnie...męski macierzyński to poprostu tacierzyński...a ojcowski to te 7 dni w 2011 lub 14 dni w 2012 roku....

W kwestii opieki przekazuje co mówił mi lekarz...jest to opieka nad chorym w rodzinie...po porodzie 5 lat temu przysługiwało 5 dni roboczych po SN i 10 dni po CC....wiem bo wtedy mąż też z tego korzystał....teraz podobno wyrównali do 10 dni dla SN i CC....podobno lekarz nie może odmówić wypisania...

Urlop ojcowski w 2010 r. i 2011 r. będzie przysługiwał pracownikowi w wymiarze 1 tygodnia (art. 14 ust. 2 ustawy o zmianie ustawy - Kodeks pracy oraz niektórych innych ustaw). Natomiast od 1 stycznia 2012 r. urlop ojcowski osiągnie swój docelowy wymiar, który będzie wynosił 2 tygodnie (art. 1823 § 1 k.p.).

Urlopu ojcowskiego pracodawca udziela na podstawie pisemnego wniosku pracownika. Wniosek powinien być złożony na 7 dni przed rozpoczęciem tego urlopu (art. 1823 § 3 k.p.). Pracodawca nie może odmówić pracownikowi udzielenia urlopu ojcowskiego (art. 1823 k.p.).

Pracownik ma prawo do wykorzystania urlopu ojcowskiego również w tym samym czasie, kiedy z urlopu macierzyńskiego będzie korzystać matka dziecka (art. 1823 k.p.). Za czas urlopu ojcowskiego pracownikowi przysługuje zasiłek macierzyński w wymiarze 100% podstawy wymiaru zasiłku (art. 31 ustawy zasiłkowej).
W czasie urlopu ojcowskiego pracownikowi przysługuje ochrona przed zwolnieniem z pracy (art. 1823 § 3 k.p.).

Ostatnia edycja:
A z tym ojcowskim to jest też tak, że teraz nasi mężowie mogą wziąć tydzień, a ponieważ od przyszłego roku dochodzi kolejny tydzień to także mogą go wykorzystać byle po 1 stycznia 2012 i do czasu ukończenia przez dziecko roku:)

Niestety mój M nie może wziąć opieki ponieważ przez kilka miesięcy pracował na umowę zlecenie i nie miał płaconej składki chorobowej w związku z czym jeżeli by poszedł na opiekę to nie miałby nic płacone...

mój m będzie znami tydzien w domku:tak:po porodzie póżniej niestety musi pracować. Dzis bardzo jestem zmęczona chociaż słoneczkop pieknie świeci,spacerek juz zaliczony i padam,czeka mnie jeszcze impreza urodzinowa siostry. dzidzius od wczoraj bardzo aktywny:-) życze miłego wtorku.

ja dzisiaj jakaś taka nieswoja ;/
oczy mnie bolą, o dziwo zaparcie mi minęło <szok> ale jakaś taka jakby mnie coś brało, nie wychylam dzisiaj nosa za okno bo się boje ,żeby nie rozchorować, zimno mi ;/
a w brzuchu to jakby wrzątek mi się przelewał, mały daje popalić i od 2 w nocy nie śpię ;/
skurcze coraz częściej mnie łapią i spać nie dają..

czy to już ta godzina "zero" ? chyba na dniach urodze, takie jakieś dziwne wrażenie mam

reklama
Do góry