eijf
Fanka BB :)
dziekuje za zainteresowanie.Rzeczywiscie jestem w rozterce,przezywam rozczarowania i strasznie mi zalezy.W tym roku moj zegar biologiczny naprawde dal o sobie znac.Witaj,
Do laboratorium idziesz na czczo,
oddajesz krew, następnie zażywasz leki a następnie pierwszy posiłek (pamiętając przynajmniej o pół godzinnym odstępie czasu pomiędzy lekiem a posiłkiem)
Czytałam ostatnio wiele Twoich postów (również na wątku Staranka by zostac Mamą 2010 ), wiem ze jesteś w rozterce.
To nie tak, że przeciwciała tarczycowe mogą stanowić problem z zajściem i utrzymaniem ciąży.
To że masz podwyższony poziom przeciwciał oznacza iż Twoja tarczyca nie funkcjonuje prawidłowo.
By ocenić funkcjonowanie tarczycy należy wykonać USG oraz oznaczyć poziom TSH, fT3 oraz fT4 (wszystkie z jednej próbki krwi). Dopiero na podstawie tych badań można ocenić co się dzieje w Twoim organizmie. Nie daj sobie wmówić, że np. TSH masz w normie i nic z tym nie trzeba robić. I tak samo fT3 i fT4 - nie wystarczy że są w normie, należy ocenić czy procentowo są na zbliżonym poziomie (co oznacza prawidłową przemianę jednego hormonu w drugi). Jeśli to usłyszałaś od lekarza to znaczy, że nie znalazłaś endokrynologa z prawdziwego zdarzenia. Nie wiem gdzie w Polsce bywasz, mogę Ci polecić wyśmienitą endo w Łodzi (śmiało mogę powiedzieć, że dzięki niej jestem w ciąży).
Ja mam bardzo podwyższone przeciwciała:
Anty-TPO 366,0 (norma do 35)
Anty-TG 102,0 (norma do 40)
również obraz USG potwierdził, że moja tarczyca jest mocno nadszarpnięta przez Hashimoto.
A jednak po uregulowaniu poziomu hormonów dość szybko udało mi się zajść w ciążę, która rozwija się prawidłowo. Co nie znaczy, że do końca jest idealnie, hormony szaleją i co 4-6tyg muszę kontrolować ich poziom, modyfikując dawkę leków.
Gorąco polecam forum: Choroby tarczycy - Forum dyskusyjne | Gazeta.pl
znajdziesz tam nie tylko wiele informacji nt tarczycy ale również pomoc w interpretacji wyników.
W przypadku hormonów tarczycowych konieczne jest podanie zakresu norm, pozwoli to na oszacowanie na jakim są one poziomie.
Pozdrawiam
mon
Nie przebywam w polsce a za granica i tu ciezko jest tak od jednego do drugiego lekarza chodzic wiec podejrzewam ze to usg zrobie na wlasna reke w polsce nastepnym razem.
Moje wyniki zarowno w pl jak i tu gdzie mieszkam sa dobre jesli chodzi o hormony tarczycy (tsh,ft3,ft4 oraz anty tg).anty tpo to jedyne co mam za wysokie (wiecej niz ty).Ona tlumaczyla ze dopiero moge miec problemy z tarczyca ale na razie nic z nia nie jest.Wiesz glupio klocic sie z lekarzem bo to ona w koncu studiowala a nie ja.poza tym bardzo mila byla i chyba nie irytowalo ja to ze czegos sie tam naczytalam.Dostalam thyrox (chyba to samo co euthyrox czy cos takiego w pl)25.Zobaczymy co to ze mna zrobi?Na badanie krwi mam isc za 5 tyg.Powiedziano mi ze na to badanie nie trzeba isc na czczo,zreszta ja bede miala mozliwosc isc dopiero po poludniu i dlatego pytam czy lykac w tym dniu tabletke?Zawsze rano przed sniadaniem lykam ale nie wiem czy w tym dniu tez czy dopiero po badaniu?
jak bede w pl to podje pewnie do ginekologa-endokrynologa jesli sie uda.pewnie wie wiecej niz sam endo albo gin.szkoda tylko ze tak sie po dwoch krajach szwedac musze.Moze spytam jeszcze nastepnym razem o to usg tutaj.