reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

o badanich hormonalnych dla starających się...

onna - prolaktyna powinna być na czczo i z rana.
estardiol nie musisz ale mnozesz zrobic.LH i FSH napewno trzeba.
proalktyne możęsz zrobic po owualacji, ok 21-22 dnia cyklu razem z progesteronem. ok 12-14 dzień cyjklu mozesz zrobic estardiol i LH.
niezaleznie od dnia cyklu: testosteron i badania tarczycy (TSH, FT3, FT4)

Michelle7 - prolaktyna sie poprawiał i jest ok :-) powtóz jeszcze to LH i FSH na początku cyklu.

lila1 LH i FSH masz w sumie ok, tylko w kiepskim dniu robione - za późno, wiec badanie mozna powiedzieć jest niemiarodajne:-( (nastepnym razem z rób je w max 3 dniu)
Proalktyna za wysoka - badanei było na czczo, z rana i na spokojnie?? - do powtórzenia i ewentualnego leczenia
TSH - ok
nasienie całkiem dobrze. barwa rzeczywiści powinna być biaława, ale w sumie określenie koloru to rzecz indywidualna:sorry: ilosciowo jest ok, tropszke mało tych szybkich, ale powinno wystarczyć. (ok godz przed sexem mozesz facetowi zaaplikowac dobrej kawy :-) )

wiecej nie napisze, bo jakos oczy mi sie zamykają i z przytomnością jestem na bakier dziś:crazy:

reklama
witam znów i po badaniach. Skoro moge liczyc na Wasza pomoc to poprosze też o inter[retację wyników:
badanie w 3 dniu cyklu na czczo
estradiol: 81,2 pg/ml
LH: 6,94 mlU/ml
FSH8,97 mlU/ml

prolaktyna przed MCP: 13, 7 mg/ml
po MCP: 203

Nie bardzo rozumiem informacji o tej hiperprolaktynemii - co oznacza to że PRL jest u mnie w normie, ale po tabletce jest wysoka>?Czy to może być związane z tarczycą lub przysadką??? Bo te inne wyniki wydają mi się w normie.
A jak z rezerwą jajnikową( to było dla mnie ważne bo mam już 36 lat i zastanawiam się jakie mam szanse na dziecko .
Dzięki za pomoc

Onna widze ze prl masz to samo co ja... po mcp prl wzrasta ponad 14 razy. Po czyms takim dostalam od gina skierowanie na rezonans z podejrzeniem hiperprolaktynemii....
Jezeli prl wzrasta ponad 10-krotnie jest to hiperprolaktynemia czynnosciowa, ktora moze utrudniac zajscie w ciaze....
Stosunek LH:FSH wynosi 0,77 - nie wiem czy nie za niski....
Tyle ode mnie... zobaczymy co powie Nasza Specjalistka - Elzbietka :tak:

a ja problemów z zajściem w ciążę akurat nie mialam :( Miałam problemy juz z początkiem ciąży, kiepski rozwój. Może to problem z kiepskiej jakości jajeczkiem??? NIezbyt dobra wiadomość, no ale zobaczymy.

A co do tego rezonansu to dla odmiany Ty mnie przestraszyłaś. Znów wracają mi na myśl moje bole głowy dziwne :( Ten rezonans to robiląs na NFZ czy prywatnie? bo moja kieszeń może nie przeżyć - chodze do prywatnego lekarza, niestety :( Że źle reaguję na stres to wiem od dawna. Czy podwyższona prolaktyna może szkodić rozwijającemu się dziecku???\

Onna rezonans robilam na NFZ wiec nic mnie to nie kosztowalo. A do gina chodze zarowno prywatnie jak i na NFZ.

Bardzo dziękuję za odpowiedź Eschenbach i Elżbietce.

Tak prolaktyna była robiona nad czczo, z rana i na spokojnie. Będę musiała ja powtórzyć. Mam jeszcze jedno pytanie: jaki wpływ ma ta kawa na nasienie, poza tym że pobudzi mojego i tak pobudzonego męża :))

Enschenbach - my przy pierwszym dziecku też robiliśmy badania nasienia i to co ja pamiętam to :
Ilość plemników w 1 ml: wynosiła 30 mln
w tym 15% w ruchu prawidłowym
35% w ruchu zwolnionym, z dwoma główkami, z uszkodzoną witką
50% martwe

Kolor zabarwienia był żółtawy ...

i udało się za pierwszym razem. Nie wiem czy to Cię pocieszy ale, kiedy my robiliśmy badania Kobieta w laboratorium podkreślała, że badania nasienia bardzo często są nie miarodajne i ona prosi zawsze żeby robić je kilku a nawet kilkunastokrotnie, ponieważ świadomość po co i do czego to nasienie jest wykorzystywane powoduje ogromny stres u mężczyzny. To powoduje iż jest zdecydowanie mniej materiału do badania, a jego jakość jest dużo dużo niższa. Pytanie czy przed badaniem kilka dni było przerwy z figlami czy też nie...Ona nam wtedy powiedziała, ze zaobserwowała ze wyniki badań były lepsze kiedy były wykonywane kilka razy a mężczyźni oswajali sie z myśla ze nasienie trzeba oddac kilka razy...

Witam wszystkich bardzo cieplutko :) Może ktoś z Was będzie mógł pomóc mi w interpretacji moich wyników ..plis wizyta u lekarza dopiero 15 maja:-(
Z góry wielkie dzięki ....

Toksoplazma IgG oznaczona testem Elecsys Toxo IgG 93,4 IU/ml ↑ < 1 - niereaktywowane
1 - 3 tzw szara strefa wskazanie pobrania nowej próbki po upływie 2 tyg
> 3 - reaktywne

[FONT=&quot]CMV Wykryto przeciwciała w kl. IgG przeciw wirusowi CYTOMEGALII 199AU/ml ( metoda MEIA) wynik dodatni [/FONT] [FONT=&quot]≥15,0 AU/ml

Poziom przeciwciał dla BRUCELLA testem immunologicznym ELISA w klasie IgG 0,83 Próbki o wartościach powyżej 11VE uważanę są za dodatnie Próbki o wartościach 9 - 11VE stanowią tzn. szarą strefę a badanie należy powtórzyć po upływie 2- 4 tygodni.

Antygen VDRL - WR nie wykryto

W surowicy badanej metodą MEIA/ABBOTT/ nie wykryto antygenu i przeciwciał wirusa HiIV

jeszcze raz dzięki :)
[/FONT]

reklama
Do góry