Elżbietka
mother of two sons&angel
moje pierwsze pytanie - chyba bardziej do lakarza niż do ciebie - z kad on wziął badania w 9 dniu cyklu? przy nieregularnych cyklach ważne jest bt badania fazy folikularnej zrobić jak najwceśniej, czyli 1-3 dzień cyklu, nie ważne ze jest krwawienie!
według moich danych i mojej wiedzy interpretacja LH i FSH wykonanych później niż po 4 dniu cyklu - nie ma sensu!
bo np w twoim przypadku stosunek LF do FSH wynosi 2,12, a powinien blisko 1.
także rada ode mnie (poparta kliniką leczenia niepłodnosci) - zrób badania fazy folikularnej najpóźniej w 4 dniu cyklu, a najlepiej w 2-3 dniu.
Estradiol masz w normie
SHBG - też ok
testosteron też jest w porzadku (przy PCO testpsteron w 99% jest powyżej normy!)
Prilaktyna - niby w normie, ale mogła by być ciut niższa - kup sobie w aptece Casragnys i cierpliwie łykaj, bo przy takich wartościach Prolaktyny nie ma potrzeby faszerowac sie czymś mocniejszym.
DHEA-S- - ok
Progesteron - wskazuje na to, że owulacja raczej wystąpiła.
-------------
czy miałaś robione badanie USG w kierunku PCO? jelsi tak - ile razy?
na podstawie czego lekarz podejrzewa PCO?
skąd podejrzenia braku owulacji?
Podwyższony stosunek LH/FSH bez innych objawów PCOS nie ma znaczenia!
czy badanie prolaktyny robiłaś na czczo i na spojkojnie?
czy ty sama potrafisz okreśłic czas płodny w cyklu?
jak masz jeszczejakies pytania - wal śmiało :-)
według moich danych i mojej wiedzy interpretacja LH i FSH wykonanych później niż po 4 dniu cyklu - nie ma sensu!
bo np w twoim przypadku stosunek LF do FSH wynosi 2,12, a powinien blisko 1.
także rada ode mnie (poparta kliniką leczenia niepłodnosci) - zrób badania fazy folikularnej najpóźniej w 4 dniu cyklu, a najlepiej w 2-3 dniu.
Estradiol masz w normie
SHBG - też ok
testosteron też jest w porzadku (przy PCO testpsteron w 99% jest powyżej normy!)
Prilaktyna - niby w normie, ale mogła by być ciut niższa - kup sobie w aptece Casragnys i cierpliwie łykaj, bo przy takich wartościach Prolaktyny nie ma potrzeby faszerowac sie czymś mocniejszym.
DHEA-S- - ok
Progesteron - wskazuje na to, że owulacja raczej wystąpiła.
-------------
czy miałaś robione badanie USG w kierunku PCO? jelsi tak - ile razy?
na podstawie czego lekarz podejrzewa PCO?
skąd podejrzenia braku owulacji?
Podwyższony stosunek LH/FSH bez innych objawów PCOS nie ma znaczenia!
czy badanie prolaktyny robiłaś na czczo i na spojkojnie?
czy ty sama potrafisz okreśłic czas płodny w cyklu?
jak masz jeszczejakies pytania - wal śmiało :-)