reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nowy Rok to spełnienia marzeń czas - więc dwie kreski ⏸️ wysika każda z Nas 🥰

Moja matka ma RZS i od kilku lat jest już na rencie bo nie jest w stanie pracować. Ja robiłam badania w tym kierunku i w sumie mam podwyższone coś tam ale to dopiero początki i mam sie tym nie przejmować. 🤷‍♀️ itak biorę encorton na inne problemy. 😅
No jest to świństwo, a leczenie tego niby hamuje, ale wyniszcza wszytsko inne. Bo to sterydy, metotreksat i inne cuda, w dodatku osteoporoza też przy tym pięknie idzie. U mojej właśnie pojawiają się przez to złamania zmęczeniowe😪.

reklama
ft4 mam 12.3 przy normie 9-23

Kurcze to właściwie ja mam teraz baaardzo podobne wyniki! Może naprawdę to zwykła niedoczynność do szybkiego zbicia. A miałaś jakieś symptomy? (Zmęczenie, włosy, zimno, waga etc)

Już nie jesteś na letrox? Mam nadzieję że u mnie też po prostu to zbija bo póki co boje się że przy takich wynikach nie ma opcji na ciążę 😔
Postępowanie farmakologiczne będzie takie samo, czyli dostaniesz hormon, w miedzy czasie usg i albo lekarz potwierdzi Hashi albo póki co nie. Tylko kontrola przeciwciał i usg za jakiś czas.

No jest to świństwo, a leczenie tego niby hamuje, ale wyniszcza wszytsko inne. Bo to sterydy, metotreksat i inne cuda, w dodatku osteoporoza też przy tym pięknie idzie. U mojej właśnie pojawiają się przez to złamania zmęczeniowe😪.
No niestety... ale znam też sporo osób które żyją z tym całkowicie normalnie- póki co- biorą tylko leki no ale to zależy od zaawansowania choroby...

Postępowanie farmakologiczne będzie takie samo, czyli dostaniesz hormon, w miedzy czasie usg i albo lekarz potwierdzi Hashi albo póki co nie. Tylko kontrola przeciwciał i usg za jakiś czas.
wiesz, moja czarna myśl jest taka że jeśli to nie hashi to może nie będzie im się chciało tutaj zajmować ustawianiem TSH 🤦🏻‍♀️ ale chyba znowu mało rozsądnie panikuje skoro wiedzą że się staramy i wysłali mnie jednak do endykronologa...

ft4 mam 12.3 przy normie 9-23

Kurcze to właściwie ja mam teraz baaardzo podobne wyniki! Może naprawdę to zwykła niedoczynność do szybkiego zbicia. A miałaś jakieś symptomy? (Zmęczenie, włosy, zimno, waga etc)

Już nie jesteś na letrox? Mam nadzieję że u mnie też po prostu to zbija bo póki co boje się że przy takich wynikach nie ma opcji na ciążę 😔
wiesz co, ja na objawy nie patrze, bo jak czytam objawy większości chorób, to większość mam 🤷‍♀️ tak jak pisalam: jak się diagnozuje po objawach, to mam kilka rodzajów raka i chorób psychicznych. Tutaj tym bardziej, bo to nie był mój główny problem, a coś, co wyszło przy okazji.

Letrox brałam raczej krótko, to była szybka akcja. Bardzo szybko najpierw mi zbito do 3 z hakiem, a później do okolic 2, a że nie chciałam zachodzić w ciążę, to taki poziom był zadowalający i było zmniejszanie dawki z kontrola jak się tsh zachowuje. A, i nie miałam jakiejś końskiej dawki tego letroxu, koleżanka brała 2x większą w tym samym czasie.

Więc trzymam kciuki, żeby u Ciebie było równie bezboleśnie.

wiesz co, ja na objawy nie patrze, bo jak czytam objawy większości chorób, to większość mam 🤷‍♀️ tak jak pisalam: jak się diagnozuje po objawach, to mam kilka rodzajów raka i chorób psychicznych. Tutaj tym bardziej, bo to nie był mój główny problem, a coś, co wyszło przy okazji.

Letrox brałam raczej krótko, to była szybka akcja. Bardzo szybko najpierw mi zbito do 3 z hakiem, a później do okolic 2, a że nie chciałam zachodzić w ciążę, to taki poziom był zadowalający i było zmniejszanie dawki z kontrola jak się tsh zachowuje. A, i nie miałam jakiejś końskiej dawki tego letroxu, koleżanka brała 2x większą w tym samym czasie.

kurcze to teraz już naprawdę nie mogę się doczekać USG!

A juz się zastokowalam 5kg makaronów gluten free bo przeczytałam że przy hashi można spróbować unikać gluten 🤡

przepraszam że drąże ale mogę zapytać co było nie tak z przysadka i jakie były objawy? Może ja mam odwrotna kolejność i też coś odkryłam, przy okazji 🫣

przepraszam że drąże ale mogę zapytać co było nie tak z przysadka i jakie były objawy? Może ja mam odwrotna kolejność i też coś odkryłam, przy okazji 🫣
mam guza przysadki, ale to też wyszło przypadkiem w szpitalu, do którego trafiłam z udarem, który okazał się migrena 😅 Ale nie łączono guza przysadki z tsh nigdy. Po prostu jak leżałam w szpitalu to zrobiono mi pakiet hormonów i tsh wyszło za wysokie, wiec jak po szpitalu zgłosiłam się do endokrynologa w związku z prolaktyną, to zrobiliśmy też diagnostykę tarczycy

Edit: torbiel przysadki mam, nie guza, co ja za pierdoły wypisuje. Sorry, zmęczenie

reklama
wiesz, moja czarna myśl jest taka że jeśli to nie hashi to może nie będzie im się chciało tutaj zajmować ustawianiem TSH 🤦🏻‍♀️ ale chyba znowu mało rozsądnie panikuje skoro wiedzą że się staramy i wysłali mnie jednak do endykronologa...
Ech lepiej na odwrót. Czyli lepiej sama niedoczynnosc ;) będą chcieli na pewno, trzymam kciuki, żeby tak bylo

Do góry