reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Nowy Rok to spełnienia marzeń czas - więc dwie kreski ⏸️ wysika każda z Nas 🥰

Mojemu tez wyszły podstawowe dobre a w rozszerzonych już wyszło wszystko źle 🤷🏻‍♀️ a tez uznaliśmy, ze skoro pierwsze dobre to nie drążymy tematu, dopiero któryś lekarz skierował nas na rozszerzone i tylko pokiwał głowa nad wynikami i powiedział, ze być może właśnie znaleźliśmy przyczynę niepowodzeń.
ale to które parametry wyszły złe? Bo dla mnie podstawowe to ilość, ruchliwość, morfo + HOS, a rozszrerzone to fragmentacja, HBA, posiew, stres oksydacyjny.

reklama
Mojemu tez wyszły podstawowe dobre a w rozszerzonych już wyszło wszystko źle 🤷🏻‍♀️ a tez uznaliśmy, ze skoro pierwsze dobre to nie drążymy tematu, dopiero któryś lekarz skierował nas na rozszerzone i tylko pokiwał głowa nad wynikami i powiedział, ze być może właśnie znaleźliśmy przyczynę niepowodzeń.
Wiesz no, na pewno warto drążyć temat jeśli pomimo dobrych wyników z obydwu stron nie wychodzi. A jak wyniki u Ciebie, co wyszło w rozszerzeniu nie tak?

ale to które parametry wyszły złe? Bo dla mnie podstawowe to ilość, ruchliwość, morfo + HOS, a rozszrerzone to fragmentacja, HBA, posiew, stres oksydacyjny.
No właśnie zastanawiam się na ile podstawowe wyniki dobre mogą i tak oznaczać, że w szczegółowych wyjdzie fatalnie, wydaje mi się, że to albo zupełnie inne parametry, albo może po czasie nasienie się pogorszyło z uwagi na infekcje itp.

No właśnie zastanawiam się na ile podstawowe wyniki dobre mogą i tak oznaczać, że w szczegółowych wyjdzie fatalnie, wydaje mi się, że to albo zupełnie inne parametry, albo może po czasie nasienie się pogorszyło z uwagi na infekcje itp.
Może być tak, że będzie dobra ilość, ruchliwość i morfologia, a fragmentacja będzie leżeć i wtedy zapłodnienie jest bardzo utrudnione. Na ile to jest powszechne, że podstawowe są dobre, a rozszerzone złe - nie wiem.
Bardziej bym się spodziewała, że jak pdst są słabe to dalej też będzie słabo, bo też jakość nasienia to jednak całość. Co nie wyklucza, ze jest to możliwe, żeby było z jednej storny dobrze, a z drugiej źle.
Ale sie pomieszałam. Mam nadzieje, ze rozumiecie

Jak to nie ma możliwości? Nie ma możliwości badania zarodków?
Nie ma.
Są pewne zasady prawne, które na to nie pozwalają, ale to odrębny temat...
Idea jest taka, że badań nie ma. Leczenie jest bezpłatne, więc to już byłoby zbyt wiele.
Badania mogą ewentualnie dotyczyć par, które mają stwierdzoną poważną, groźną wadę genetyczną lub chorobę dziedziczną. Wtedy mają specjalny program IVF. Ale badanie zarodków polega wyłącznie na poszukiwaniu tej konkretnej wady, a nie np. trisomii czy innych zespołów.

Może być tak, że będzie dobra ilość, ruchliwość i morfologia, a fragmentacja będzie leżeć i wtedy zapłodnienie jest bardzo utrudnione. Na ile to jest powszechne, że podstawowe są dobre, a rozszerzone złe - nie wiem.
Bardziej bym się spodziewała, że jak pdst są słabe to dalej też będzie słabo, bo też jakość nasienia to jednak całość. Co nie wyklucza, ze jest to możliwe, żeby było z jednej storny dobrze, a z drugiej źle.
Ale sie pomieszałam. Mam nadzieje, ze rozumiecie
Rozumiem :).

reklama
Do góry