reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nowy Rok to spełnienia marzeń czas - więc dwie kreski ⏸️ wysika każda z Nas 🥰

Metforminy nie odstawia się na własną rękę tylko po pozytywnej becie konsultuje z ginekologiem lub diabetologiem. Obecnie większość lekarzy jest za tym, żeby jej w ogóle nie odstawiać w pierwszym trymestrze, bo według badań odstawienie zwiększa ryzyko poronienia.

Do brania progesteronu trzeba mieć jakieś wskazania, tak po prostu się go nie bierze. Więc o tym też powinien decydować lekarz.
Dokladnie jak koleżanka wyżej. Mety nie wolno samemu odstawiac. Nawet chyba w 1 trymestrze wcale zależne od doktora. Mój endo podkreślał mi to bo miał dwie pacjentki co same zadecydowały i poroniły. Nie jest sto procent pewne że od odstawienia ale wszystko możliwe.

reklama
Jeśli chodzi o acard to kojarzę, że dziewczyny biorą od pozytywnego testu. Nie czekaja do usg. Zwłaszcza jeśli u Ciebie wystąpiły biochemy to czekanie do usg może okazać się, że to będzie za późno...
Ja z jednej strony wiem, że tu mam dobre warunki na dziecko. Umowa na czas nieokreślony, możliwość pracy hybrydowej. A z drugiej odpowiedzialne stanowisko, ciągły stres, praca po godzinach. I takie zawieszenie...
Noo a stres według mnie mocno utrudnia starania, ale z drugiej strony nowa praca to też pewnie stres plus zanim się dostanie umowę na czas nieokreślony to minie rok jak nie lepiej. Ciężki temat :p kobieta + ciąża + praca, zwykle faceci nie muszą tego tak analizować :p
Metforminy nie odstawia się na własną rękę tylko po pozytywnej becie konsultuje z ginekologiem lub diabetologiem. Obecnie większość lekarzy jest za tym, żeby jej w ogóle nie odstawiać w pierwszym trymestrze, bo według badań odstawienie zwiększa ryzyko poronienia.

Do brania progesteronu trzeba mieć jakieś wskazania, tak po prostu się go nie bierze. Więc o tym też powinien decydować lekarz.
Właśnie słyszałam że teraz się nie odstawia metmorfiny a moja Endo plus poprzednia ginekolog mówiły żeby odstawić. Cóż, i tak muszę szukać nowej endokrynolog bo placówka się zamknęła.
Może polecacie kogoś z Krakowa?

No właśnie, apropo pracy i ciąży, to ja na tę chwilę mam fajną, na etat, w dodatku dzisiaj niewielka podwyżka, ale umowę mam do sierpnia, potem dopiero na czas nieokreślony. W moim zawodzie pełen etat to wiele, więc też boję się, że ciąża mogłaby wiele skomplikować, ale z drugiej strony wiem, że nie potrafię i chyba też nie powinnam z tym zwlekać. Także na ten moment zajście ucieszyłoby mnie w każdej chwili pomimo, że na pracy mi zależy. Może średnio rozsądne, ale cóż...

Noo a stres według mnie mocno utrudnia starania, ale z drugiej strony nowa praca to też pewnie stres plus zanim się dostanie umowę na czas nieokreślony to minie rok jak nie lepiej. Ciężki temat :p kobieta + ciąża + praca, zwykle faceci nie muszą tego tak analizować :p

Właśnie słyszałam że teraz się nie odstawia metmorfiny a moja Endo plus poprzednia ginekolog mówiły żeby odstawić. Cóż, i tak muszę szukać nowej endokrynolog bo placówka się zamknęła.
Może polecacie kogoś z Krakowa?
Ja byłam kilka razy u Eweliny Lewkowicz, ale w Luxmedzie. Musiałabyś obczaić

No właśnie, apropo pracy i ciąży, to ja na tę chwilę mam fajną, na etat, w dodatku dzisiaj niewielka podwyżka, ale umowę mam do sierpnia, potem dopiero na czas nieokreślony. W moim zawodzie pełen etat to wiele, więc też boję się, że ciąża mogłaby wiele skomplikować, ale z drugiej strony wiem, że nie potrafię i chyba też nie powinnam z tym zwlekać. Także na ten moment zajście ucieszyłoby mnie w każdej chwili pomimo, że na pracy mi zależy. Może średnio rozsądne, ale cóż...
Wydaje mi się, że inaczej jest kiedy robota jest fajna i jest sie z tego zadowolonym.
Mnie moja po prostu wkurvia i jedyne co mnie trzyma to umowa na czas nieokreślony.

reklama
Wydaje mi się, że inaczej jest kiedy robota jest fajna i jest sie z tego zadowolonym.
Mnie moja po prostu wkurvia i jedyne co mnie trzyma to umowa na czas nieokreślony.
Ja jestem zadowolona, chociaż czasami bywa trudno, ale to jak wszędzie. Mam porównanie do duuuużo mniej fajnych i to pewnie też swoje robi.

Do góry