reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nowy Rok to spełnienia marzeń czas - więc dwie kreski ⏸️ wysika każda z Nas 🥰

reklama
to myślę, że jeszcze miało szansę na wzrost :) nie byłaś już po owulacji na usg?

W tym cyklu nie. W zeszłym cyklu byłam w dzień owulki i zapomniałam właśnie zapytać o jego grubość ale ginka powiedziała, że wygląda zacnie. W tym cyklu robili mi usg w 6dc (jeszcze miałam okres) bo musieli wszystko sprawdzić przed laparo.

Kiedyś jeszcze można było wysłać taka do lekarza po zaświadczenie, ze ma pokarm i na pewno karmi, teraz mi firma związała ręce, bo chciałam to zrobić, ze to nieludzkie. A ludzkie jest jak przychodzi i pierwsze co- ja chciałabym z domu i 7/8, bo karmie, ale najlepiej jakbyście mi pensji nie obniżali 😂😂
Kiedyś biegłam do żłobka po syna i stoją takie z podwójnymi wózkami i gadają, wychodzę nada gadają, akurat zapisałam małemu kurtke i słyszałam rozmowę w stylu/ mi się nie opłaca wracać, trzecie dziecko robimy to będzie 1500 i dostanę jeszcze macierzyński i L4 ciążowe, s później kase na wychowawczym, bo będę w trudnej sytuacji na tyle osob, wiec już się będzie należeć, a weź zapłać za nianie, jak małe dziecko ciagle choruje 😳 wstyd i później właśnie nie chcą zatrudniać kobiet.
Ja zatrudniam, ale częściej te z dwójka bądź trójka dzieci ;)

Ale to trochę co innego każda matka po macierzyńskim ma prawdo do zmniejszenia etatu (oczywiście i pensji). A dodatkowo matki karmiące piersią mają prawo do przerwy na karmienie. I tu to już wola pracodawcy że pracownica wychodzi wcześniej. Choć wiadomo w praktyce ciężko byłoby jej wyskoczyć nakarmic dziecko.

Co do zaświadczeń to nie wiem czy kiedykolwiek były legalne. Bo 8 lat temu rozmawiałam na ten temat z pip i wtedy na pewno nie.

Z resztą nie wiem jakby lekarz miał to niby sprawdzić. Ja miałam mleko do 2 lat po zakończeniu KP 🙈

Wiek dziecka to też dla mnie głupota bo czemu mam być karana za to że karmie dziecko zgodnie z WHO 😉

Ale to trochę co innego każda matka po macierzyńskim ma prawdo do zmniejszenia etatu (oczywiście i pensji). A dodatkowo matki karmiące piersią mają prawo do przerwy na karmienie. I tu to już wola pracodawcy że pracownica wychodzi wcześniej. Choć wiadomo w praktyce ciężko byłoby jej wyskoczyć nakarmic dziecko.

Co do zaświadczeń to nie wiem czy kiedykolwiek były legalne. Bo 8 lat temu rozmawiałam na ten temat z pip i wtedy na pewno nie.

Z resztą nie wiem jakby lekarz miał to niby sprawdzić. Ja miałam mleko do 2 lat po zakończeniu KP 🙈

Wiek dziecka to też dla mnie głupota bo czemu mam być karana za to że karmie dziecko zgodnie z WHO 😉
Myślę, że bardziej chodzi o sytuacje kiedy kobieta nie karmi piersią, a przedstawia zaświadczenie, że karmi i korzysta z 7godzinnego/skróconego dnia pracy.
Jeśli to prawda - ja jestem jak najbardziej za skorzystaniem z przywilejów. Jeśli nie i ciągnie ściemę do 3 roku życia dziecka to jest dla mnie słabe.

W tym cyklu nie. W zeszłym cyklu byłam w dzień owulki i zapomniałam właśnie zapytać o jego grubość ale ginka powiedziała, że wygląda zacnie. W tym cyklu robili mi usg w 6dc (jeszcze miałam okres) bo musieli wszystko sprawdzić przed laparo.
no to jak jeszcze miałaś okres, to w ogóle bym się nie martwiła. Ono sobie normalnie powinno rosnąć w trakcie cyklu, więc jak jeszcze w poprzednim cyklu dostałaś info, że wygląda zacnie, to bym się nie przejmowała w tym momencie :)

reklama
no to jak jeszcze miałaś okres, to w ogóle bym się nie martwiła. Ono sobie normalnie powinno rosnąć w trakcie cyklu, więc jak jeszcze w poprzednim cyklu dostałaś info, że wygląda zacnie, to bym się nie przejmowała w tym momencie :)

Bardzo się przejmuje bo chciałabym po tej laparo zajść i próbuje teraz wykluczyć każdy problem który może powodować niepłodność. Dziękuje za wasze opinie. Teraz mi trochę lżej na sercu ❤️

Do góry