reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

nowości w brzuszkach naszych maluszków

Dziewczyny, w koncu i na nas przyszla pora i zaczelismy sie zastanawiac nad rozszerzeniem diety Lukaszka. Na poczatek bym chciala sprobowac z herbatka, zeby sie do smoka przyzwyczail.
I tu pytanie - czy do herbatki stosujecie ten sam smoczek co do mleczka?? Czyli ten 2-przeplywowy z aventa, jesli dobrze sie kiedys doczytalam?
I ile tej herbatki zapodac mu na poczatek??
I czy herbatke stosujecie jakos zaraz przed/po jedzeniu??? Ja myslalam, ze moze przed kapiela bylby dobry moment, ale nie wiem czy to dobry pomysl?

I jeszcze wczoraj w "mamo to ja" sie doczytalam, ze nawet niemowleta karmione piersia te 6 miesiecy w 5 miesiacu powinny dostac kaszke glutenowa, jako taka szczepionke. po lyzeczce albo 2 dziennie.
Czy te kaszki rozciencza sie mlekiem czy woda??? Bo u nas bylo to podejrzenie alegrii na bialko krowie i sie troche boje sztucznego mleka, a pediatre mamy deopiero 22 kwietnia :zawstydzona/y:

reklama
soida ja na twoim miejscu bym nie ryzykowala z mlekiem Kuba tez ma podejrzenie alergii i daję mu od 2 dni kaszkę ryżową na mleku które on je ja się boję podawać mu mleko normalne tz nie dla alergików
a herbatkę ja też karmię piersią jeszcze ale herbatke podaję mu od 1 miesiąca koperkową na brzuszek pomaga na trawienie na 100 ml dajesz jedną łyżeczke i mieszasz podgrzewasz ja daję herbatkę np jak jeste smy na spacerku jak widzę że może jest trochę głodny albo pić mu się chce bo jak będzie najedzony to nie wypije herbaty a jeżeli sie boisz czy będzie chciał butelkę to podawaj łyżeczką więcej zachodu ale może będzie pił . Z doświadczenia wiem że jeżeli podaję coś kUbie przed kąpielą to zawsze ulewa. a gluten można chyba wprowadzić dopiero po 6 miesiącu ale tak naprawdę to w każdej gazecie co innego piszą lepiej pogadaj z pediatrą

Soidka u nas herbatka smczkiem nr 1 Aventa. Ale zamierzam przejsc na 2. Ja daje rozne herbaki, w tej chwili mam w obiegu rumiankowa, koper i jablko z melisa. Daje na zmiane zeby sie nie znudzilo.

Ja dzis zrobilam takie zakupy sloiczkow ze az sie maz smial czy dlugi weekend sie zbliza ze cala szafke zastaiwlam (pewnie ze 30 mam). Ale kupilam duzo deserkow takich na probe ktorych maly nie jadl np z jagodami czy malinami i bede na probe wprowadzac po malu.

Dzis w porze obiadowej maly dostal ok 1/4 sloiczka zupki jarzynowej z GERBERA bo tam tylko marchew i ziemniak, potem dam Bobovite ale w niej jest por i nie wiem czy malego nie uczuli lub nie spodowuje boli brzuszka jak u Julci.

No Jutrzenka ja to już ostrożnie z tymi zupkami :-D:-D:-D mamy siostra powiedziała żeby seler, pietruszkę i por dawac ostrożnie.

Soida smoczek AVENT rtójprzepływowy moim zdanie nie nadaje się do herbatki bo za mocno z niego leci. Lepiej zwykły. Julka mleko, herbatki i soczki pije ze smoczka nr 1 Canpol i Babynova.
My herbatkę pijemy między posiłkami jak na mleko jeszcze za wcześnie to herbatka bądź soczek. Zacznij sobie od koperku włoskiego. Będzie najbezpieczniej.
A co do glutenu to nie wiem jak to z nim jest, więc się nie wypowiadam.

Oj, to Wasze maluszki juz bogaty jadlospis maja:) A my jakies 100 lat za murzynami w tej kwestii, bo dotad jedynie cycus i niunia tylko poprobowala smak swiezego jablka, banana i czekolady (oddzielnie oczywiscie;-))
Ale jakos mi sie nie spieszy do wprowadzania nowosci... Chociaz az zal serce sciska jak sie malutka patrzy kiedy my cos pysznego wcinamy.:-)

Soida, a po co Ty chcesz Lukaszka do butli przyzwyczajac? A czy nie mozna juz kubeczka niekapka lepiej probowac? Skoro malutki tylko na cycusiu dotad, to chyba szkoda by go do smoka przyzwyczajac... A zreszta ja sie tam nie znam, tak mi sie tylko pomyslalo;-)

Dziewczyny, wczoraj sie wyprawilam po zakupy i zglupialam :baffled::baffled: Bo zaczelam ogladac te butelki Aventa i 1 to jest 0miesiecy, 2 - 1 miesiac, a 3 - 3 miesiace, wiec na dobra sprawe powinnam kupic butelke 3. A Wy mowicie, ze jeden czyli ten 0+?????
W koncu nie kupilam zadnej butli :zawstydzona/y:
Za to zainwestowalam w kubek niekapek, niestety jedyny dostepny dla 4miesiace+ byl watpliwej marki Tesco. Ale pani orzekla, ze kubki Avent i Canpol sa dopiero powyzej 6 miesiaca :baffled::baffled::baffled:

Pierwsza proba zakonczyla sie wiecej niz fatalnie! :crazy::crazy: Na poczatku ten maly spioch przespal cale popoludnie i wieczor i jak w koncu go dorwalam to chyba nie mial ochoty na herbatke tylko na mleczko :crazy::crazy:
I posmakowawszy pierwszych lykow zaczal gulgotac, krzywic sie, az w koncu wybuchnal strasznym placzem :no::wściekła/y: Swoja droga, ta herbatka z kopru jest wiecej niz obrzydliwa, nie dziwie mu sie :-D
Zaraz jeszcze raz sprobuje, jak jest wyspany, najedzony i radosny, a jak sie nie uda to moze jakas inna herbatke sprobuje. Tylko chcialam, zeby to byla jakas ulatwiajaca trawienie ehhhh:zawstydzona/y:

Soida ja też nie wiedziałam jak to jest z tymi smoczkami i tak próbując różnych

smoczków 1,2,3 mam teraz 5 butelek avent ( 3 butle 125 ml ze smoczkiem 1, 1 butla

260ml ze smoczkiem 2 i butla 330 ml ze smoczkiem trójprzepływowym) to jednak

trzeba wypróbowac na maluszku, to jak mu podpasuje....

U nas jest tak: smoczek 1 jest do picia wody i herbatki, 2 - do mleczka z kleikiem, natomiast 3 - trójprzepływowy do kaszki:-)

soida a jaka herbatkę masz my mamy hippa koperkowa i ona jest słodka i pachnąca i mały ją chętnie pije może koperek z jakimś dodatkim bardziej mu podejdzie

a co do smoczków to z 1 to my już dawno nie korzystamy bo Kuba sie wkurzał że mu mało leci więc i mleko i herbate pije z 2 aventu a kasze pije z 3 lovi ale butelka jest aventu smoczki lovi poasują do aventu i są tańsze.

reklama
soida herbatka z koprem jest faktycznie nie dobra, a polecana dzieciom z kolkami wiec jesli luki nie ma brzuszkowych problemow to mu jej nie dawaj. powiem ci ze moj pablo zle na nią reagowal bo wlasnie po tej herbacie bolal go brzuch i mial takie gazy ze budzily go w nocy..a ty bchyba pisalas ze tak wlasnie u was dzis bylo...

fajna herbatka jest melisa i jablko z bobo wity albo po prostu uspakajająca z hipa. rumianek tez jest u nas ok, i maly go lubi:tak:

a co do kubka niekapka z aventa to tez z bialym ustnikiem jest polecany dzieciom juz od skonczenia 3 miesiaca.

Do góry