reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Niskie AMH

Skoro jest różnica w wyniku to znaczy ze jest błąd, w jednym z badań, i błąd jest na 100% bo nie może być wynik który teoretycznie nie może być wyższy wyższy o tyle. Oczywiście znaczenie ma to na jakim sprzętem, ale może różnic się o pare setnych, nie więcej (zakładają ze jest to robione na innym sprzęcie, bo na jakim tego nie wiemy) Nie ma możliwości żeby wynik różnił się o tyle. W którymś z laboratorium popełnili błąd i takie są fakty. Lekarka twierdzi ze ten pierwszy musi być błędny ze względy na pozostałe wyniki.
A ja Ci mówię, że to bzdura. Inny sprzęt, inne odczynniki, i wyniki będą inne. I tak, mogą się różnić nawet drastycznie.

reklama
Hej, od pewnego czasu staramy się o dziecko. Zrobiliśmy wszystkie badania jednak nadal nic mimo poprawnych wyników, udaliśmy sie do kliniki leczenia niepłodności. Pani doktor bardzo optymistycznie stwierdziłam ze na spokojnie, czas w którym się staramy ( niecały rok) jest jeszcze krótki oraz ze dawno nie widziała tak dobrych wyników. Jednak skierowała mnie na badanie AMH. Nie słyszałam o tym badaniu wcześniej. Pani doktor mówiła ze skoro reszta wyników jest Ok to raczej tu tez tak będzie. Po odebraniu wczoraj wyników złamałam się. Moje AMH wynosi 0.28. Zupełnie zaniżone dla mojej grupy wiekowej. Mam 33 lata. Wizyty dopiero za jakiś czas i już waryjuje. Czy ktoś miał taka sytuacja oraz czy komuś udało sie zajść w ciąże z takim wynikiem ? Każda informacja będzie dla mnie cenna, bo jak mówiła to jest dla mnie dość nowe pojęcia. Jedynie co często trafiało mi się na fotach to informacja ze to badanie często ma wyniki nieprawidłowe i warto jest powtórzyć.
Dziękuje za każda informacje
Pozdrawiam
Hej, u mnie taki sam wiek, a AMH drastycznie spadlo z 2.320 - rok 2022 do wyniku 0,74ng/ml robionego teraz w sierpniu - 2024. wiek 33 lata. Czy powtarzalas wynik?

Hej, u mnie taki sam wiek, a AMH drastycznie spadlo z 2.320 - rok 2022 do wyniku 0,74ng/ml robionego teraz w sierpniu - 2024. wiek 33 lata. Czy powtarzalas wynik?
Robiłam dwa razy, pierwsze wyszło mi skrajnie niskie( 0.28) w następnym cyklu powtórzyłam i wynik 1.02. Brałam witaminy i zrobiłam w innym laboratorium miedzy 2 a 5 dniem, nie wiem czy to miało znacznie. Lekarka mówi ze ten drugi jak dla niej jest poprawy i żeby sie tego trzymać, jednak to było w czerwcu i nadal nic. Nie wiem czy w tym cyklu jak sie nie uda nie powtórzyć… boje sie znowu przezywać tego co przechodziłam robiąc te badania:.. ale tez zastanawiam się czy faktycznie utrzymuje się czy spada… jednak czas działa na niekorzyść. Koniecznie powtórz badania, wybierz jakieś dobre laboratorium ja polecam Alab nie wiem czy jest w twoim mieście, ale polecam z ręka na sercu, badania zrób miedzy 2a 5 dniem. Dużo o tym czytałam i często ma to bardzo duże znaczenie, u mnie tez miałam.
Powiedzenia 👍

Robiłam dwa razy, pierwsze wyszło mi skrajnie niskie( 0.28) w następnym cyklu powtórzyłam i wynik 1.02. Brałam witaminy i zrobiłam w innym laboratorium miedzy 2 a 5 dniem, nie wiem czy to miało znacznie. Lekarka mówi ze ten drugi jak dla niej jest poprawy i żeby sie tego trzymać, jednak to było w czerwcu i nadal nic. Nie wiem czy w tym cyklu jak sie nie uda nie powtórzyć… boje sie znowu przezywać tego co przechodziłam robiąc te badania:.. ale tez zastanawiam się czy faktycznie utrzymuje się czy spada… jednak czas działa na niekorzyść. Koniecznie powtórz badania, wybierz jakieś dobre laboratorium ja polecam Alab nie wiem czy jest w twoim mieście, ale polecam z ręka na sercu, badania zrób miedzy 2a 5 dniem. Dużo o tym czytałam i często ma to bardzo duże znaczenie, u mnie tez miałam.
Powiedzenia 👍
A na jakiej podstawie lekarka stwierdziła, że ten drugi jest poprawny? Ja akurat Alabu nie polecam. Mam złe doświadczenia. Amh z cyklu na cykl spada bongo jest normalne.

Powiedzenia 👍
Ja robilam wlasnie w 3dc w alabie. Na czczo okolo 11 rano. Ale probka była wieziona potrm 50km. Jakie wit bralas?

A na jakiej podstawie lekarka stwierdziła, że ten drugi jest poprawny? Ja akurat Alabu nie polecam. Mam złe doświadczenia. Amh z cyklu na cykl spada bongo jest normalne.
W porównania o inne badania takie jak FSH, LH. Monitoring. Ja chyba powtórzę je w tym cyklu… próbowałam różne laboratoria i akurat w Alab te wyniki są bardzo szybko i wydają mi sie najbardziej miarodajne.

Ja robilam wlasnie w 3dc w alabie. Na czczo okolo 11 rano. Ale probka była wieziona potrm 50km. Jakie wit bralas?
Ojej to faktycznie bez sensu, ja robię w Krakowie tu jest sporo laboratoriów tej firmy. Wyniki sa bardzo szybko. I właśnie na tym mi głównie zależało. Bo jednak po czasie i przewożone nie są miarodajne…. Brałam Witaminę D, cynk, selen, mleczko pszczele, tran, kwas foliowy, plus taki zestaw witamin Vita mama, tam jest ogolnie zestaw różnych witamin. Ja z powtórzonym wynikiem AMH zrobiłam tez witaminę D i była na minimum po miesiącu suplementacji. Powtórzyłam ja w tamtym miesiącu ponownie, lekko wzrosła. A często czytałam ze przy niskiej witaminie D AMH jest zaniżone. Może coś w tym jest… już sama czasem nie wiem co o tym myśleć.

Moze faktycznie ten przewoz cos namieszal zafalszowal wynik. Mieszkam w UK, bede w pazdzierniku w PL i powtorze wynik. Dam Ci znac. Ale tym razem pojade do lab Diagnostyka i tam sprawdze, ale juz na miejscu w glownym punkcie badan. Ja stosuje ziola ojca sroki, TENFERTIL ONA (od miesica) i 12tys jed wit D w kroplach dziennie, kwas omega, Q10. Wit B6, B12. Natomiast niestety, moje cykle nie sa idealne, co prawda owulacja i miesiaczki sa, ale miesiaczki sa mega skape, endometrium 7-9mm. Cykle sie skrocily: 25-26 dni. Owulacja to juz okolo 10-12dc. Po miesiaczce mam od razu sluz plodny. Natomiast kiedys bylo inaczej prawidlowo i cykl2 28 dni. Boje sie ze to zwiastuny wygasania czynnosci jajnikow i stad te slabe miesiaczki.

Moze faktycznie ten przewoz cos namieszal zafalszowal wynik. Mieszkam w UK, bede w pazdzierniku w PL i powtorze wynik. Dam Ci znac. Ale tym razem pojade do lab Diagnostyka i tam sprawdze, ale juz na miejscu w glownym punkcie badan. Ja stosuje ziola ojca sroki, TENFERTIL ONA (od miesica) i 12tys jed wit D w kroplach dziennie, kwas omega, Q10. Wit B6, B12. Natomiast niestety, moje cykle nie sa idealne, co prawda owulacja i miesiaczki sa, ale miesiaczki sa mega skape, endometrium 7-9mm. Cykle sie skrocily: 25-26 dni. Owulacja to juz okolo 10-12dc. Po miesiaczce mam od razu sluz plodny. Natomiast kiedys bylo inaczej prawidlowo i cykl2 28 dni. Boje sie ze to zwiastuny wygasania czynnosci jajnikow i stad te slabe miesiaczki.
To ja właśnie robiłam w diagnostyce ten wynik który był tak bardzo zaniżony.
Pozostałe wyniki krwi miałam wieczorem, a to paskudne AMH na drugi dzień rano, wiem ze to było przewożone. Tylko czemu różnica w wynikach czasowa była az tak długa nie wiem… w Alab wszystkie wyniki miałam razem wieczorem. Jak masz możliwość w diagnostyce zrobić gdzie badają na miejscu to będzie najbardziej wiarygodne myśle👍 ja dwa lata temu odstawiłam tabletki, i cały czas mam cykle 28 dni plus minus 1 dzień różnicy. Wcześniej tego nie kontrolowałam, miesiączki raczej zawsze mialam tak mniej obfite i nie trwały nigdy jakoś bardzo długo, ale nie mam pojęcie ile dni trwały cykle. Dwa cykle które były bez owulacji trwały 24 dni. Choć teraz mam wrażenie ze jest tak ze kończy mi się wcześniej, a potem już takie plamienie przez 2, 3 dni. Wiec na pewno inaczej. Ale Lekarka mówiła ze to normalne. Wiec staram sie jej ufać ze faktycznie to normalne, a nie wygasanie jajników:.. w przyszłym miesiącu zrobię AMH żeby widzieć co tam sie teraz dzieje…. Strasznie sie boje co wyjdzie…. Ale cały czas dziwie mnie ze LH i FSH mam idealnie w normie.

reklama
W takim wypadku jesli reszta hormonow w normie to na Twoim miejscu wyrzucilabym z glowy mysl o AMH zeby sie nie nakrecac. Wiem sama po sobie, ze to trudne zeby o tym nie myslec. U Ciebie nie hest źle az tak zeby sie zalamywac. Trzymac za Cb kciuki, musimy byc dobrej mysli.❤️. Ja rez zamierzam powtorzyc wyniki. Zobaczymy. A jak u Cb z miesiaczkami? Co ile dni i czy skape obfite? Mnuemartwi ze cykl mi sie skraca na 24-25dni. Krwawienia słabe. I boje sie ze ma to zwiazek z niskim AMH u mnie.
.

Do góry