reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

niski przyrost BETA HCG - zmartwiona

hej hej czy któraś z Was dziewczyny spotkała sie z podobnym przypadkiem jak mój ? Mianowicie mam niski przyrost bety
OM 30.09.14 cykle co 28,29,30 dni

1 badanie beta hcg 04.11.14 - wynik: 844,57 mIu/ml
2 badanie beta hcg 11.11.14 - wynik:1843 mIu/ml
3 badanie beta hcg 13.11.14 - wynik:2100 mIu/ml
4 badanie beta hcg 15.11.14 - wynik 2387 mIu/ml

12.11.14 byłam u lekarza na usg , które ukazało moją kropeczkę, zarodek zagnieżdżony , lekarz powiedział ze rozmiary nie odpowiadają 6 tc
wymiary GS 9,2 mm, CRL 1,8 mm = a moze to po prostu mlodsza ciaza....

W przyszłym tygodniu we wtorek ide na USG lekarz powiedział ze zadecydujemy co dalej ...

bardzo sie denerwuje 2 lata temu poroniłam i nie chce ponownie tego przechodzić...

co wy na to dziewczyny ?

reklama
Hej dziewczyny!
Jednego nie mogę zrozumieć: jeśli macie mały przyrost bHCG to dlaczego ginekolodzy nie zalecili luteiny?
Ja z ginekologiem nie mieliśmy pewności do 5 tyg, czy jestem w ciąży, bo wyniki bHCG wyszły niskie, jak nieciążowe, a endometrium zgrubione bez pęcherzyka. Luteina pomogła i wszystko ruszyło.

reklama
Luteina nie pomaga wzrostowi bety hcg... duphaston również nie.
Albo ciąża będzie się rozwijać albo nie.
Progesteron o którym mowa, ma za zadanie utrzymanie prawidłowej ilości hormonów i podtrzymanie ciąży - ale nie ma on wpływu na wzrost poziomu stężenia ludzkiej gonadotropiny kosmówkowej ....

Luteina (progesteron) pełni kilka bardzo ważnych funkcji w czasie ciąży:

• przygotowuje błonę śluzowej macicy do implantacji, czyli zagnieżdżenia zapłodnionej komórki jajowej (dzięki niemu błona jest bardziej ukrwiona i grubsza niż zwykle)
  • odpowiada za utrzymanie ciąży do czasu wytworzenia się łożyska (przez około 3 miesiące)

Luteina (progesteron): hormon ważny w ciąży. Jaką funkcję pełni...

Luteina, czyli progesteron, to hormon płciowy produkowany przez ciałko żółte w jajniku i łożysko w trakcie ciąży.

Pozdrawiam!

Luteina nie pomaga wzrostowi bety hcg... duphaston również nie.
Albo ciąża będzie się rozwijać albo nie.
Progesteron o którym mowa, ma za zadanie utrzymanie prawidłowej ilości hormonów i podtrzymanie ciąży - ale nie ma on wpływu na wzrost poziomu stężenia ludzkiej gonadotropiny kosmówkowej ....

Luteina (progesteron) pełni kilka bardzo ważnych funkcji w czasie ciąży:

• przygotowuje błonę śluzowej macicy do implantacji, czyli zagnieżdżenia zapłodnionej komórki jajowej (dzięki niemu błona jest bardziej ukrwiona i grubsza niż zwykle)
  • odpowiada za utrzymanie ciąży do czasu wytworzenia się łożyska (przez około 3 miesiące)

Luteina (progesteron): hormon ważny w ciąży. Jaką funkcję pełni...

Luteina, czyli progesteron, to hormon płciowy produkowany przez ciałko żółte w jajniku i łożysko w trakcie ciąży.

Pozdrawiam!
Wiem, co to jest i po co się ją stosuje. W żadnym miejscu nie napisałam, że jest podawana na wzrost bHCG. Chodzi jedynie o to, że jeśli podawanie luteiny podtrzyma ciążę i zarodek zacznie się rozwijać, to wzrost bHCG również nastąpi. Wzrost gonadotropiny jest ściśle związany z rozwojem ciąży.

Dziewczyny po 48h odebrałam kolejny wynik bety 17.11.14 - wynik 2705 ..................

dreamgirl - to nie jest az tak wysoki wynik fajnie ze masz wizytę i endo cos na pewno zaradzi ale naprawdę wynik nie jest straszny wiec nie denerwuj sie :) robilas bete jeszcze raz ?

W ogóle chce wam powiedziec ze to jest jakas paranoja z tym badaniem bety, kurcze kiedys nie bylo takich badan .... prawda jest taka ze kazdy organizm jest inny moze moja beta tak wolno przyrasta a dzis na usg okaze sie ze wszytsko jest ok ? prawda jest taka ze gdyby nie ta beta byłabym spokojna i z radością oczekiwałabym kolejnej wizyty u lekarza, a tak ..... echhhhh

dzis o 20:30 mam wizytę u nowego bardzo polecanego lekarza 3 majcie kciuki laski !!
Milego Dnia dla Was!!

Wiem, co to jest i po co się ją stosuje. W żadnym miejscu nie napisałam, że jest podawana na wzrost bHCG. Chodzi jedynie o to, że jeśli podawanie luteiny podtrzyma ciążę i zarodek zacznie się rozwijać, to wzrost bHCG również nastąpi. Wzrost gonadotropiny jest ściśle związany z rozwojem ciąży.

A ja nigdzie nie napisałam, że uważasz, że powoduje ona wzrost bety;)

Z betą jest tak, że powinna ona wzrastać o min 66% w przeciągu 48h.
Czasami wzrost jest poniżej normy - a wszystko rozwija się prawidłowo.
Im starsza ciąża, tym wzrost bety jest mniejszy i jest to zupełnie normalne.
W większość przypadków zbyt niski wzrost bety niestety nie jest najlepszym rokowaniem.
Sama na swoim przykładzie mogę powiedzieć, że jednego dnia beta mi nawet spadła. A ciąża rozwija się prawidłowo ;-) Czasami zdarzają się błędy w labie - na to też trzeba brać poprawkę.
W internecie dostępne są kalkulatory bety hcg - hCG Calculator and hCG Level Tool | BabyMed gdzie możesz sprawdzić swoje przyrosty.
Ale proszę pamiętaj , że zbyt mały przyrost nie jest wyrocznią.

Pozdrawiam

reklama
Jestem dziewczyny,
Ciąża młodsza (jak Katarzynka wyczuła :) na oko lekarza początek 6 tyg, serduszko bije ale bardzooo wolno .. ok 70/min co nie jest prawidłowe po pytaniu ile mamy szansy powiedział ok 15% no ale to zawsze coś :).. za tydzień we wtorek mam przyjść i zobaczymy czy serducho się rozhula czy tez nie.. - wiec kolejne zawieszenie i czekanie.
Bety nie mam już robić - powiedział ze bez sensu, mam normalnie funkcjonować i tak postaram się zrobić.

Teraz 3 mamy kciuki za Dreamgirl i jej czwartek oraz by serducho mojej kropy ruszyło :)

dzieki i pozdrawiammm was :) ;)

ps: aaa jeszcze wazne info pomiar CRL - 0,45 cm ( tydz temu bylo to 1,8 mm)

Ostatnia edycja:
Do góry