reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nietolerancja mleka modyfikowanego? Zbyt duża porcja?

prettyinflowers

Fanka BB :)
Hej dziewczyny, przychodzę do was z poradą. Otóż mam 4 msc córkę, którą karmię głównie piersią, ale na noc daje jej butelkę mleka modyfikowanego. Dotychczas dawałam jej mleko Capri Care, bo jak kiedyś dałam jej zwykle mleko krowie Bebilon to strasznie ją wysypało na całym ciele. Ale ostatnio jak mała miała szczepienie, to poprosiłam lekarza o receptę na mleko Bebilon Pepti, bo zdarzało się, że po wypiciu Capri Care córkę trochę bolał brzuch (lekarz zasugerował, że Capri Care jest mlekiem tłustym i to dlatego).

No i od 4 dni podaje małej na noc Bebilon Pepti i jest to samo :( w sensie problemy brzuszkowe. Nie nazwałabym tego raczej kolką, bo płacz jest do opanowania, ale to widać po malej, że boli ją brzuszek.

I stąd moje pytanie - myślicie, że np. córka wypija za dużo z butli i dlatego boli ją brzuch? Potrafi wypić nawet 150ml naraz mimo że np. godzinę wcześniej karmiłam ja piersią.

Czy na przykład nie toleruje tego nowego mleka modyfikowanego? Tylko, że ta teoria trochę mi się gryzie z tym, że po Capri Care też bolał ja brzuszek :(

Z góry dziękuję za opine i porady, bo ostatnio usypianie u nas to koszmar, a mam na pokładzie jeszcze starsza córkę, która beze mnie nie zaśnie 😢

reklama
Hej dziewczyny, przychodzę do was z poradą. Otóż mam 4 msc córkę, którą karmię głównie piersią, ale na noc daje jej butelkę mleka modyfikowanego. Dotychczas dawałam jej mleko Capri Care, bo jak kiedyś dałam jej zwykle mleko krowie Bebilon to strasznie ją wysypało na całym ciele. Ale ostatnio jak mała miała szczepienie, to poprosiłam lekarza o receptę na mleko Bebilon Pepti, bo zdarzało się, że po wypiciu Capri Care córkę trochę bolał brzuch (lekarz zasugerował, że Capri Care jest mlekiem tłustym i to dlatego).

No i od 4 dni podaje małej na noc Bebilon Pepti i jest to samo :( w sensie problemy brzuszkowe. Nie nazwałabym tego raczej kolką, bo płacz jest do opanowania, ale to widać po malej, że boli ją brzuszek.

I stąd moje pytanie - myślicie, że np. córka wypija za dużo z butli i dlatego boli ją brzuch? Potrafi wypić nawet 150ml naraz mimo że np. godzinę wcześniej karmiłam ja piersią.

Czy na przykład nie toleruje tego nowego mleka modyfikowanego? Tylko, że ta teoria trochę mi się gryzie z tym, że po Capri Care też bolał ja brzuszek :(

Z góry dziękuję za opine i porady, bo ostatnio usypianie u nas to koszmar, a mam na pokładzie jeszcze starsza córkę, która beze mnie nie zaśnie 😢

Generalnie takie mieszanie źle wpływa na florę jelitową stąd mogą być problemy

I wtedy też to Bebilon pepti byłoby przez nią źle tolerowane?
Mogłoby być. Niektore dzieci nie mogą pić pepti, tylko nutramigen, a niektore tylko neocate. Ale jeżeli jestes kp i po Twoim mleku dziecku nic nie jest, to ja osobiście postawilabym jednak na wyłączne kp do roku, zeby dziecku oszczędzić picia tych mieszanek.
W sensie mieszanie mlek modyfikowanych czy mojego mleka z mm?
Obie te rzeczy mogą wpływać

Ciężko powiedzieć chyba, ja od początku dawałam mm na noc a za dnia karmiłam piersią i nie miałam problemów. Natomiast pierwszej córce też dawałam Capri Care na początku i miała po nim straszne zaparcia. Koniec końców z niego zrezygnowałam ale wcześniej jeszcze próbowałam nie sypać całych miarek. A jeśli zmieniłaś mleko to też trzeba chwilę żeby zobaczyć czy dziecku pasuje:)

I jeśli dziecko ma alergię na BMK, bo rozumiem że z tego powodu podajesz pepti, to sama też jesteś na diecie bezmlecznej?

reklama
Do góry