Myślę że może być koleżanki synek ma skazę ponoć te plamki potrafią być plackowate i mega się świecą,chociaż z drugiej strony słyszałam że skaza trochę później się ujawnia;/ myślę że może pediatra będzie mógł to zdiagnozować
reklama
sandrahaha
Nasz Kochany Sean :)
co do tych testow to nam lekarka powiedziala ze nie ma sensu ich robic u malych dzieci bo po prostu sa niewiarygodne... jesli lekarz przypuszcza po wymienionych objawach ze moze to byc nietolerancja laktozy to wtedy podaje specjalne mleko... jesli sie poprawi to wtedy wiadomo z czym mamy problem...
nasz synek jest na humana i niby ok... ale teraz jest na zastrzykach no i dzisiaj znow pojawily sie wodniste kupki :/ ja tak sie zastanawiam czy czasem nie po lakcid tak ma... wrrrrrr... jak to mowia-jak nie urok to sr****a... przerabane troche z ta laktoza jest :/ jutro jedziemy na kontrole-zobaczymy co pediatra powie...
nasz synek jest na humana i niby ok... ale teraz jest na zastrzykach no i dzisiaj znow pojawily sie wodniste kupki :/ ja tak sie zastanawiam czy czasem nie po lakcid tak ma... wrrrrrr... jak to mowia-jak nie urok to sr****a... przerabane troche z ta laktoza jest :/ jutro jedziemy na kontrole-zobaczymy co pediatra powie...
sandrahaha
- nietolerancją laktozy (laktoza to cukier mleczny) - dzięki bakteriom probiotycznym wytwarzany jest enzym laktaza, który pomaga trawić cukier mleczny. A zatem osoby, których organizm naturalnie nie rozkłada laktozy, ponieważ nie wytwarza tego enzymu mogą bezpiecznie spożywać jogurty i inne mleczne produkty fermentowane. Pamiętajmy, ze z wiekiem obniża się sprawność trawienia laktozy, a zatem jogurty powinny zagościć w naszym menu na stałe.
Twarde sery, które zawierają niewiele laktozy i produkty fermentowane jak np. jogurt, zazwyczaj nie wywołują dolegliwości. Wyjaśnia to, dlaczego mleczne produkty fermentowane są chętnie spożywane na obszarach, gdzie często występują niedobory laktazy.
Sery dojrzewające zawierają mniej laktozy niż inne rodzaje serów, dlatego mogą być lepiej tolerowane. Można także stosować egzogenną laktazę w postaci preparatów farmaceutycznych, które dodaje się do mleka przed spożyciem lub przyjmuje doustnie w trakcie spożywania mleka i jego produktów (w Polsce dostępne są preparaty Enzym Laktaza i Lactosanol - przyp. red.). Po okresie niemowlęcym można stosować preparaty mlekozastępcze wyprodukowane z ryżu, soi lub zawierające białko z innego źródła, chociaż ich wartość odżywcza jest na ogół mniejsza niż mleka krowiego.
Przy rezygnacji ze słodkiego mleka krowiego należy pić więcej kefirów, jogurtów, maślanki, jeść sery. Sery żółte mają 6–10 razy więcej wapnia niż twarogowe, ale ze względu na ich wysoką kaloryczność i zawartość tłuszczu nie powinny być spożywane w dużych ilościach. Gdy z diety muszą być skreślone także przetwory mleczne, należy jadać inne produkty zawierające wapń: natkę pietruszki, jarmuż, soję, fasolę, otręby pszenne, szproty i sardynki. Trzeba pamiętać, iż niektóre warzywa (szpinak, szczaw, rabarbar, buraki) i używki (herbata, kawa) zawierają szczawiany, które obniżają wchłanianie wapnia. Osoby z nietolerancją laktozy powinny pić mleczne napoje fermentowane (jogurt, kefir i mleko ukwaszone), zastępując nimi mleko. Po ich spożyciu objawy nietolerancji laktozy się nie pojawiają.
Twarde sery, które zawierają niewiele laktozy i produkty fermentowane jak np. jogurt, zazwyczaj nie wywołują dolegliwości. Wyjaśnia to, dlaczego mleczne produkty fermentowane są chętnie spożywane na obszarach, gdzie często występują niedobory laktazy.
Sery dojrzewające zawierają mniej laktozy niż inne rodzaje serów, dlatego mogą być lepiej tolerowane. Można także stosować egzogenną laktazę w postaci preparatów farmaceutycznych, które dodaje się do mleka przed spożyciem lub przyjmuje doustnie w trakcie spożywania mleka i jego produktów (w Polsce dostępne są preparaty Enzym Laktaza i Lactosanol - przyp. red.). Po okresie niemowlęcym można stosować preparaty mlekozastępcze wyprodukowane z ryżu, soi lub zawierające białko z innego źródła, chociaż ich wartość odżywcza jest na ogół mniejsza niż mleka krowiego.
Przy rezygnacji ze słodkiego mleka krowiego należy pić więcej kefirów, jogurtów, maślanki, jeść sery. Sery żółte mają 6–10 razy więcej wapnia niż twarogowe, ale ze względu na ich wysoką kaloryczność i zawartość tłuszczu nie powinny być spożywane w dużych ilościach. Gdy z diety muszą być skreślone także przetwory mleczne, należy jadać inne produkty zawierające wapń: natkę pietruszki, jarmuż, soję, fasolę, otręby pszenne, szproty i sardynki. Trzeba pamiętać, iż niektóre warzywa (szpinak, szczaw, rabarbar, buraki) i używki (herbata, kawa) zawierają szczawiany, które obniżają wchłanianie wapnia. Osoby z nietolerancją laktozy powinny pić mleczne napoje fermentowane (jogurt, kefir i mleko ukwaszone), zastępując nimi mleko. Po ich spożyciu objawy nietolerancji laktozy się nie pojawiają.
A propo testu KERREGO zgodzę się z Sandrahaha test ten jest z kału u nas jak były podejrzenia nietolerancji od razu mała dostała mleko bez laktozy i się poprawiło a wtedy jak już dostawała to mleko bez sensu robić test skoro z kupki już nic nie wykaże bo jest na mleku bez laktozy i wszystko ok ten test trzeba by było robić jak się ma podejrzenie ale kto by chciał czekać i męczyć się z płaczącym niemowlakiem my po takiej diagnozie od razu wprowadziliśmy mleko bez laktozy i test był by faktycznie mało wiarygodny ;/
sandrahaha
pamietajcie dziewczyny zeby tylko przy antybiotykach nie podawac dziecku lakcid itp.... bo u mnie lekarka traba zapomniala no i maly znow zaczal miec kupki wodniste przy mleku bez laktozy.... poszukalam na necie no i mialam racje... ale kupilam dzisiaj dicoflor 30 bo to wlasnie mozna takim dzieciaczkom z nietolerancja laktozy podawac... wiec ostrzegam...
Witam przeczytałam cały wątek, my też borykamy się z problemem nietolerancji laktozy. W poprzedni piątek pediatra zapisała nam krople Delicol - zawierające laktazę, oraz collinex - mający wpłynąć na poprawę rozwoju układu pokarmowego (tzn. na poszerzenie światła jelit). Stosujemy to już dobry tydzień, jakaś poprawa jest, ale bez szczególnych rewelacji. Synek jest cały czas na moim mleczku i wolałabym go nie odstawiać - oczywiście jak trzeba będzie to trzeba, ale najpierw wolałabym zrobić ten test kerrego i mieć pewność, że to w tym jest problem, niż testować różne mleka. Do tego mały dostaje też wapno w syropie. Zastanawiam się czy ja też nie powinnam pic jakiegoś wapna, bo w końcu mi zęby powypadają... Czy wy też karmiłyście na początku piersią? Czekam na piątkową wizytę kontrolną u pediatry i wyniki badań moczu i krwi...
Ja karmiłam przez niewiele ponad miesiąc piersią-Zosia miała takie akcję jak kolki coś podobnego,bóle brzucha,prężenie się przy każdym karmieniu,biegunka itp.też próbowaliśmy wszystkiego Delicol nam nie pomógł niestety,(Infacol,Esputikon,Espumisan przynosiły chwilową poprawę i nic więcej)przeszłyśmy na mleko bez laktozy jak ręką odjął próbowałam jeszcze dokarmiać cycem ale reakcja taka sama więc dałam sobie spokój szkoda męczyć dziecka ;/ obecnie Zosia jest cały czas na mleku bez laktozy i słyszałam już różne opinie że niby po pół roku próbować wprowadzać mleko z laktozą,inni mówą absolutnie po roku najwcześniej itd.....
BabyLola
Mamusia Bartusia :)
hej. mój smyk chyba tez ma nietolerancje.. ma 3 tyg. a od 2 tyg pije mleko bebiko 1. od tygodnia ma kolke, w kupce widze sluz, wyszla jakas wysypka (czerwone kropki na brzuszku i plecach) i ciagle płacze. a do tego czesto kicha i ma czkawke.. dzis mamy wizyte u lekarza i mysle, ze zmieni nam mleko, pewnie na bebilon pepti.. i zyje nadzieja ze to pomoze.
miala ktoras z was taki problem? i czy te pepti pomaga???
miala ktoras z was taki problem? i czy te pepti pomaga???
bombelq - to mnie nie pocieszyłaś, a jak karmiłaś piersią, to maleństwo płakało przy każdej kupce? nasz mały teraz (biorąc te kropelki) płacze właściwie przy większych gazach, a kupki idą nam w miarę w miarę - zwykle całkiem dobrze tylko przy jednej na dobę się męczy, a to już jest jakiś sukces.
reklama
Wiesz co Dora_M u nas jak mała była na cycu nie miała problemów z kupkami były praktycznie po każdym karmieniu i to mega rzadkie-jak to przy nietolerancji ona po prostu prężyła się i wręcz wyła przy każdym karmieniu piersią,wiem że Cie nie pocieszyłam bo sama chciałam jak najdłużej karmić piersią ale niestety...a co do kupek to dopiero na mleku modyfikowanym zaczęły się jazdy mała mega stękała i nie mogła zrobić kupy jakby miała zatwardzenie a kupki wychodziły normalne takie papkowate,przepajałam mała wodą i Mam nadzieję że u Was będzie lepiej i może nie będzie potrzeby odstawiania od cyca życzę Wam tego