Witajcie. Chcialabym Was zapytac czy ktoras z Was zostala nieformalnie zdegradowana po powrocie z urlopu macierzynskiego i czy udalo sie w tej sprawie cos zrobic. Przedstawie Wam moj przypadek. Przed pojciem na macierzynski mialam stanowisko managera. Bylam odpowiedzialna za kilka spolek i zarzadzalam malym zespolem. Gdy pracodawca dowiedzial sie o mojej ciazy zaczely sie poszukiwania na moje stanowisko, jednak w charakterze starszego specjalisty ( umowa na czas nieokreslony). Kolejno po kilku miesiacach osoba ta dostala stanowisko koordynatora ale przeszla na kontrakt b2b. Dowiedzialam sie, ze po powrocie to ona ma byc moja bezposrednia przelozona a argument jest taki, ze jest ona na biezaco....i ze jest starsza. Wyrazilam swoja opinie na temat tat ale formalnie wroce na swoje stanowisko. Czy jest szansa udowodnienia, ze to dyskryminacja ze wzgledu na moj urlop...
reklama
lady in black
Moderator
Nie sądzę. Ludzie awansują i z podwładnych stają się przełożonymi. Jeśli dostałbyś niższe stanowisko, wtedy można myśleć o dyskryminacji.
olka11135
Fanka BB :)
Witajcie. Chcialabym Was zapytac czy ktoras z Was zostala nieformalnie zdegradowana po powrocie z urlopu macierzynskiego i czy udalo sie w tej sprawie cos zrobic. Przedstawie Wam moj przypadek. Przed pojciem na macierzynski mialam stanowisko managera. Bylam odpowiedzialna za kilka spolek i zarzadzalam malym zespolem. Gdy pracodawca dowiedzial sie o mojej ciazy zaczely sie poszukiwania na moje stanowisko, jednak w charakterze starszego specjalisty ( umowa na czas nieokreslony). Kolejno po kilku miesiacach osoba ta dostala stanowisko koordynatora ale przeszla na kontrakt b2b. Dowiedzialam sie, ze po powrocie to ona ma byc moja bezposrednia przelozona a argument jest taki, ze jest ona na biezaco....i ze jest starsza. Wyrazilam swoja opinie na temat tat ale formalnie wroce na swoje stanowisko. Czy jest szansa udowodnienia, ze to dyskryminacja ze wzgledu na moj urlop...
Myślę, że będzie bardzo ciężko to udowodnić.
Poza tym nie wiem kiedy wracasz, ale weź pod uwagę że do tego czasu wszystko się może zmienić.
U mnie syn kończy rok, a moje plany z czasów ciąży stały się zupełnie nieadekwatne do tego co jest, co będzie itd.
Sok z żuka
Postaw się na miejscu pracodawcy, nie było Ciebie dość długo, nie wiemy ile. Znalazł osobę która bardziej mu się sprawdza. To nie jest dyskryminacja bo wróciłaś z macierzyńskiego, tylko po prostu znaleźli kogoś lepszego, według nich.
Pracowalam do 8 mca. Wracam po skonczeniu roku dziecka. Ktos lepszy to jest dyskryminacja wg mnie.Postaw się na miejscu pracodawcy, nie było Ciebie dość długo, nie wiemy ile. Znalazł osobę która bardziej mu się sprawdza. To nie jest dyskryminacja bo wróciłaś z macierzyńskiego, tylko po prostu znaleźli kogoś lepszego, według nich.
Lady Loka
Jakim cudem dyskryminacją jest to, ze mają kogos, kto im się sprawdził przez ten czas?Pracowalam do 8 mca. Wracam po skonczeniu roku dziecka. Ktos lepszy to jest dyskryminacja wg mnie.
Jakim cudem dyskryminacją jest to, ze mają kogos, kto im się sprawdził przez ten czas?
Załączniki
lady in black
Moderator
wg Ciebie, jednak trudno uznać, że jesteś obiektywna. Jeśli zmieni się Twój zakres obowiązków (faktyczna degradacja), można mówić o dyskryminacji, jeśli jest to skutkiem tego, że przebywałaś na urlopie macierzyńskim. Obiektywnie rzecz ujmując, pracodawca podczas Twojego urlopu nadal funkcjonował. Nie da się zamrozić działalności w związku z urodzeniem dziecka przez jedną pracownicę. Ludzie w tym czasie przychodzą, odchodzą, awansują. Jeżeli nawet Twoja podwładna została awansowana pod Twoją nieobecność, trudno mówić o dyskryminacji. Przepisy zapewniają Ci powrót na tożsame stanowisko, a nie niezmienioną strukturę organizacyjną.Pracowalam do 8 mca. Wracam po skonczeniu roku dziecka. Ktos lepszy to jest dyskryminacja wg mnie.
reklama
Tak, moj zakres obowiazkow sie zmieni z samego faktu bycia na macierzynskim. Jest to jednak trune do udowodnienia. Struktura organizacyjna nie zostala zmieniona ( w tym rzecz). Mam raportowac do osoby, ktora w hierarchii oficjalnej ma niższe stanowisko.
Podziel się: