reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Niemowlę dławi się od urodzenia

Klaudia1996!

Początkująca w BB
Hej tydzień temu urodziłam przed cc . Mały już od pierwszego dnia dławi się nie wiem dlaczego , możliwe że ślina bo jest strasznie łapczywy . Nie dzieje sie to po jedzeniu tylko np w trakcie snu otworzy buzie i się dławi … czym to może być spowodowane ? W poniedziałek chyba pójdę do pediatry

reklama
Przycupnę bo moja córa też się często krztusiła, ale nie śliną tylko mlekiem.
Z tego powodu chodzimy do logopedy i mamy sporo zaleceń, ale one dotycza dziecka starszego niż niemowlę, więc nie będę tu o tym nawet pisać bo to bez sensu.

Mój synek bardzo często się krztusił mlekiem, ślina i wodą . Okazało się za krótkie dolne wędzidełko . Teraz też ma sporadycznie sytuację, że się zakrztusi, ale wcześniej potrafił po parę razy dziennie . To było okropne , jak przychodziła pora karmienia , to ciągle się denerwowałam i bałam się go karmić . Podcinane miał dopiero w 9 miesiącu , bo wcześniej pediatrzy twierdzili, że wędzidełko jest prawidłowe , dopiero w 6 miesiącu poszłam do neurologopedy i ona nam zaleciła podcięcie..

Hej tydzień temu urodziłam przed cc . Mały już od pierwszego dnia dławi się nie wiem dlaczego , możliwe że ślina bo jest strasznie łapczywy . Nie dzieje sie to po jedzeniu tylko np w trakcie snu otworzy buzie i się dławi … czym to może być spowodowane ? W poniedziałek chyba pójdę do pediatry
To, że maluszek dławi się np. w czasie snu, może mieć kilka możliwych, najczęściej niegroźnych przyczyn. Po pierwsze - niedojrzałość układu nerwowego – noworodki uczą się jeszcze koordynować oddychanie, ssanie i połykanie. Czasem mogą zakrztusić się własną śliną, zwłaszcza jeśli są bardzo łapczywe. Niektóre maleństwa produkują jej sporo, a jeśli nie połykają jej regularnie, może się gromadzić i powodować dławienie, szczególnie w pozycji leżącej.

Jedną z przyczyn może być także refluks niemowlęcy - często pojawia się u maluszków i może prowadzić do cofania się treści żołądkowej do przełyku, nawet bez widocznego ulewania.

I sprawdź, pozycję synka podczas snu – czasem główka ułożona zbyt płasko lub zadarta do tyłu może utrudniać odpływ śliny. Spróbuj układać go z lekko uniesioną główką, np. pod materac podłożyć złożony kocyk. Jeśli się dławi, delikatnie przekręć główkę na bok, by ułatwić odpływ śliny.

I super, że idziesz do pediatry, bo dobrze, żeby lekarz ocenił, czy wszystko przebiega prawidłowo.

Mam ten sam problem z córką, położna twierdzi, że wszystko w porządku.
Napisz proszę co powiedział lekarz.

U nas dokładnie to samo jest. Zauważyłam, że syn bardzo dużo sliny produkuje i po prostu zapomina jej połykać... Ale z każdym dniem jest coraz lepiej. Teraz tylko słyszę, że głośno przełyka raz na jakiś czas. W naszym przypadku taki charakter. Wszystko chce szybko i na juz. Ale dobrze, że skonsultujesz to z lekarzem :)

reklama
Do góry