reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Niemowlę dławi się od urodzenia

Klaudia1996!

Początkująca w BB
Hej tydzień temu urodziłam przed cc . Mały już od pierwszego dnia dławi się nie wiem dlaczego , możliwe że ślina bo jest strasznie łapczywy . Nie dzieje sie to po jedzeniu tylko np w trakcie snu otworzy buzie i się dławi … czym to może być spowodowane ? W poniedziałek chyba pójdę do pediatry

reklama
Przycupnę bo moja córa też się często krztusiła, ale nie śliną tylko mlekiem.
Z tego powodu chodzimy do logopedy i mamy sporo zaleceń, ale one dotycza dziecka starszego niż niemowlę, więc nie będę tu o tym nawet pisać bo to bez sensu.

Mój synek bardzo często się krztusił mlekiem, ślina i wodą . Okazało się za krótkie dolne wędzidełko . Teraz też ma sporadycznie sytuację, że się zakrztusi, ale wcześniej potrafił po parę razy dziennie . To było okropne , jak przychodziła pora karmienia , to ciągle się denerwowałam i bałam się go karmić . Podcinane miał dopiero w 9 miesiącu , bo wcześniej pediatrzy twierdzili, że wędzidełko jest prawidłowe , dopiero w 6 miesiącu poszłam do neurologopedy i ona nam zaleciła podcięcie..

Hej tydzień temu urodziłam przed cc . Mały już od pierwszego dnia dławi się nie wiem dlaczego , możliwe że ślina bo jest strasznie łapczywy . Nie dzieje sie to po jedzeniu tylko np w trakcie snu otworzy buzie i się dławi … czym to może być spowodowane ? W poniedziałek chyba pójdę do pediatry
To, że maluszek dławi się np. w czasie snu, może mieć kilka możliwych, najczęściej niegroźnych przyczyn. Po pierwsze - niedojrzałość układu nerwowego – noworodki uczą się jeszcze koordynować oddychanie, ssanie i połykanie. Czasem mogą zakrztusić się własną śliną, zwłaszcza jeśli są bardzo łapczywe. Niektóre maleństwa produkują jej sporo, a jeśli nie połykają jej regularnie, może się gromadzić i powodować dławienie, szczególnie w pozycji leżącej.

Jedną z przyczyn może być także refluks niemowlęcy - często pojawia się u maluszków i może prowadzić do cofania się treści żołądkowej do przełyku, nawet bez widocznego ulewania.

I sprawdź, pozycję synka podczas snu – czasem główka ułożona zbyt płasko lub zadarta do tyłu może utrudniać odpływ śliny. Spróbuj układać go z lekko uniesioną główką, np. pod materac podłożyć złożony kocyk. Jeśli się dławi, delikatnie przekręć główkę na bok, by ułatwić odpływ śliny.

I super, że idziesz do pediatry, bo dobrze, żeby lekarz ocenił, czy wszystko przebiega prawidłowo.

Mam ten sam problem z córką, położna twierdzi, że wszystko w porządku.
Napisz proszę co powiedział lekarz.

U nas dokładnie to samo jest. Zauważyłam, że syn bardzo dużo sliny produkuje i po prostu zapomina jej połykać... Ale z każdym dniem jest coraz lepiej. Teraz tylko słyszę, że głośno przełyka raz na jakiś czas. W naszym przypadku taki charakter. Wszystko chce szybko i na juz. Ale dobrze, że skonsultujesz to z lekarzem :)

reklama
Do góry