No więc u nas taka wizyta poznawcza była ;-) oczywiście Paulinka zaskarbiła sobie sympatię pani psycholog i pani logopedki :-) Zaskoczone były tym jak długo skupiała na nich wzrok, bardzo się przyglądała i słuchała co mówią, ba nawet się uśmiechała, kiedy ją zabawiały :-) Głównie to mnie przepytywały co potrafi, bo jest jeszcze malutka, no i trudno im tak od niej wyciągnąć, co umie. Ale wzięła sobie grzechotkę od "cioci", bawiła się nią, zaskoczyła ich swoją ruchliwością. Widać, że rączki są przykurczone, ale wyciąga je do zabawki, zwłaszcza prawą. Nóżkami przebierała, jak to ona potrafi. No na 3 miesięczne dziecko to jest ok. :-)
Dostaliśmy zalecenie masowania buziaka w środku, narazie na ile sobie pozwoli, a potem coraz głębiej. Do tego przyzwyczajać do łyżeczki, dać do zabawy (mój pomysł) i oswajać, dać kubeczek do rączki i pokazać, że są różne w dotyku rzeczy, nazywać je za każdym razem, że by sobie to utrwaliła. Narazie możemy podawać mleko łyżeczką, nawet minimalne ilości, żeby się oswoiła z dotykiem czegoś innego niż smoczek na języku. A jak rozszerzymy dietę to wogóle odchodzić od butelki. Mamy się z nią np. bawić i po skończeniu dać szansę zdecydować, jeżeli dalej będzie się domagać zabawy to znów zacząć aby wiedziała, że ma wpływ na to co z nią robimy. Jak najwięcej stymulować rączki, pokazywać różne faktury, kształty. I oczywiście mówić jak najwięcej, nazywać rzeczy, pokazywać części ciała i też je nazywać. Możemy stosować masaże, a raczej takie muskanie ciałka np. pieluszką, czymś delikatnym, nawet przez chwilę, żeby miała świadomość swojego ciałka. Widziałam na filmiku z masażem shantalla głaskanie maluszków delikatnym pędzelkiem, też można wykorzystać.
Przede wszystkim usłyszałam, że sama wykonałam wiele pracy
a to, że trafiliśmy tak wcześnie do specjalistów to daje szansę, że będziemy kontrolować wszystko na poszczególnych etapach rozwoju i korygować. Następną wizytę mamy 9.12 więc do tego czasu mała będzie już na innym etapie, zobaczymy jak się to rozwinie, przez 2 miesiące mamy troszkę dodatkowej pracy ;-):-)