reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

NDT-Bobath

JA chce napisać pare słów do kari21, wczoraj przeczytałam twój pierwszy wpis na wątku vojtowym, chciałąm sprawdzić jak to sie stało ze musisz rehabilitowac synka.
Napisałąs, ze lekarka nie zauwazyła opznienia twojego synka. U mnie było podobnie , dość często odwiedzałąm przychodnie z Gabrielkiem, bo to raz był przeziebiony innym razem miał biegunke, przy zabkowaniu byly i pleśniawki, wiec tak od czasu do czasu pani doktor ogladała mojego syna. Dodatkowo mój Gabrys ma spłaszczona główke, ona nie spytała czy mały przypadkeim nie odmawia lezenia na brzuchu itp. No i powiem szczerze ze gdyby nie to ze sama powiedziałam jej ze mój syn majac 9 miesiecy sam nie podnosi sie w łóżeczku myśle ze do dziś nie dostałabym skierowania na rehabilitacje!!! Pani doktor postawiła małego na nogi a on ani myślał utrzymać sie na nich , właściwie to niewiedział po co wogóle te nogi ma!!! no i tak po dwóch miesiacach oczekwiania moje dziecko w wieku 11 miesiecy rozpoczeło bobatowanie!
Dodatkowo zupełnie jak u ciebie kari21 moje dziecko urodziło sie w terminie 39 tydz. i niemia opznienia umysłowego ,dostał 10 pt. apgar.
Pisałas ze lekarka zabroniła noszenia małego, powiem tak moj synek był noszony non stop i nie uwazam ze to jest dobre od miesiaca dzien wdzien przesiaduje z nim na podłodze i sama juz niewiem czy jego postepy sa wynikiem rehabilitacji czy tez lezeniem na brzuszku, myśle ze to sie łączy ze soba:)
a no i moje dziecko zupełnie jak twoje nie lubiało przebywac na podłodze. POco lezec jak moga mnie nosić a ja tym samym moge zwiedzac cały dom- ,myślał mały hehe:) na poczatku nie cierpiał pozycji na brzuchu , gdy połozyłam go na podłodze płacz i rozpacz a na raczkach mały był cudownie szczęśliwy:) a chca być dobra mama nie chaiałam zeby synek płakał wiec sie go nosiło. Teraz tez chce byc dobra mama, ale kiedy Gabrys zaczyna płakac na podłodze nie biore go na rece tylko wyciagam z szuflady magiczne zabawki typu żółty hipcio i zachcecam do lerzenia na brzuszku, bo chce jak najszyciej postawic go na nogi bo wazy ponad 11 kg, a mnie rece juz opadaja od noszenia!

reklama
Rubi, Mam do was jescze jedno pytanko. Rehab od bobatów powiedziala, ze nie powie mi, ile razy dziennie po ile razy mam cwiczyc i po ile kazde z cwiczen. mam wybrac sobie najdogodniejsze i je robic najczesciej, ogolnie ile dam rade w ciagu dnia. Tak sie zastanawiam czy czestotliwosc naszych bobatów nie jest za mala, bo przy Vojcie wiecie jak jest. "odwalisz" 4 razy swoje i po wszystkim. A tu kurde, nie wiem czy nie cwicze za krótko, rzadko i ogolnie za malo. A na bobaty mamy isc dopiero za 2tyg :-(
Kari, nam rehab kazała cwiczyć 3 razy dziennie, a i tak ćwiczę więcej, tzn tak jak rubi, w każdej wolnej chwili. A wizyte w poradni mamy raz w tygodniu. Czasem wychodzi tak, ze jedna wizyta jest w poniedziałek, a nastepna w kolejnym tygodniu w piatek, wiec na dobra sprawe to też prawie 2 tygodnie odstepu.

DoubleFantasy wiec pewnie tez czujesz ta zlosc i zal do lekarza co ja. Mam swiadomosc ze moje dziecko mogloby potrafic juz o wiele wiecej niz teraz gdyby rehabilitacja zaczela sie chocby 3mies wczesniej :-( ale teraz juz trudno, trzeba cwiczyc. Mamy podobne przezycia. Gabrys ma stwierdzone jakies obnizone napiecie badz nadmierne? Adasko ma asymetrie ulozeniowa i nadmierne napiecie, walczymy z raczkami (nie podpiera sie lezac na brzuszku) bo nam wszystko hamuja. Kurcze wiesz z tym opoznieniem umyslowym to lekarka sama nie wie do konca, bo dziecko za male zeby cokolwiek zapewniac. Martwi mnie tylko ze Babel jeszcze nie gaworzy "ma", "ta", "da", itd, jedyne co mowi to "buuu". A tak pozatym interesuje sie wszystkim, kiedy zapytam "gdzie jest piesek" to szuka po podlodze i chyba wie o co mi chodzi, reaguje na mnie bardzo intensywnie,na obcych zas spojrzy tylko i placze. Kiedy przyblize mu cos do pyszczka to go otwiera, wyciaga raczke jak widzi ze ja cos jem, poznaje swoje butelki. Mysle ze sporo nie moze byc opoźniony bo jest bardzo komunikatywny. Ale na pewno opoznienie ruchowe w tym stopniu jakie ma on cos opoznia umyslowo :-(
Dzieki KasiaiAlex. Ja juz tez cwicze kiedy mam wolny czas. nasza rehab proponowala np cwiczyc rączki rano, pelzanie popoludniu, potem np bioderka a wieczorem masaze. Ale staram sie cwiczyc za kazdym razem wiekszosc rzeczy a na wieczor zostawiam tylko masaz rozluzniajacy bo po cwiczeniach zabawach maly by mi nie zasnal.

Kari21 super robisz, ja z małą ćwiczę np przy zmianie pieluszki zginanie i prostowanie nóżek, ogólnie coś z nóżkami. Jak ją brzuszek męczy to na brzuch i wtedy rączki i podpieranie bo główkę trzyma pięknie. Czasem obróci mi się na plecy jak ja spuszczę z oka ;-) A masaże robię po kąpieli wieczorem. Jest wtedy radocha, a do tego tak mi zgłodnieje, że zjada butlę i od razu zasypia. Na przewijaku jak mi się grzeje mleko, na kanapie, jak nie chce leżeć w łóżeczku ogólnie jak jest rozbudzona i chętna do zabawy to ćwiczymy. I niekoniecznie wszystko na raz chociaż z reguły tak, więc sama sobie wszystko rozplanujesz a kurczak będzie miał sporo ruchu przez cały dzień.

Kari, z tego co piszesz, z Bąblem umysłowo jest wszystko ok:) Nie martw się, że nie gaworzy. Mam koleżankę, mame bliźniaków-dziewczynki i chłopca. Wyobraź sobie, ze w wieku 7 m-cy małej sie japka nie zamykała, i ciagle tylko mammamamamma, tatatatatta itd, a chlopiec tylko yyyyyyy:) i nic wiecej. Niestety faceci rozwijaja sie troche pozniej, niz kobiety (no wiadomo!:)) Im sie nigdy nie spieszy:) Ostatnio czytałam gdzies nawet, że dziewczynki urodzone przedwcześnie, znacznie szybciej wychodza ze wczesniactwa niz chlopcy, tak wynika ze statystyk. Nic sie nie martw. Bedzie dobrze:)

KasiaiAlex wlasnie mam siostrzenice, ktora sie niesamowicie szybko i preznie rozwijala i porownujac do niej to moj maly jest strasznie w tyl. Mam nadzieje ze bedzie ok, w koncu kazde dziecko to indywidualnosc. A moj maly cwaniaczek wymusza od killku dni na rece i mi z nich by nie schodzil, krzyczy az na niego spojrze a potem sie cieszy i doopcie podzuca w gore zeby go wziasc.

kari mój synek ma stwierdzone zaburzenie równowagi, co widac wyraznie jak mały np. siedzi. Chociaz rehabilitant mówi ze jest coraz lepiej.
Mój synek tazkze jest bardzo komunikatywny, nasza wczorajsza wizyta( po ćwiczeniach) u logopedy wypadła rewelacyjnie podobnie jak u pani psycholog. Mały jest bardzo bystry , ale tak jak twój problem jest z poruszaniem.
Ja od 10 wrzesnia zaczynam chodzic z małym na basen tzw. pływanie szkrabów. Pan od rehabilitacji powiedział ze ze swoim synkiem tez chodził i super. Dzieci wtedy o wiele szybciej nadrabiają, ale nic za darmo 10 sesji po 30 min, w wodzie 270 zł!
Ale mały lubi wode i ja wierze ze to mu pomoże!

reklama
DoubleFantasy musze zapytac dzis vojtkowej rehabilitantki (mamy dzis jedna z ostatnich wizyt-trzymajcie kciuki!!) o jakies dodatkowe opcje bo w niczym sie nie orientuje co u nas w miescie mozna, jakie sa zajecia dla dzieci z problemami... a jesli czlowiek sam nie spyta to niestety sami nie powiedza. o 16 wizyta... trzymajcie prosze kciuki za to zeby nie bylo az takiej Bąblowej histerii jak zawsze... bo zawalu dostane.
A wizyta na vojcie jedna z ostatnich bo jak juz zaczelam bobatki a vojta malemu nie odpowiada to pasuje zmienic.

Ostatnia edycja:
Do góry