reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze wizyty u lekarza (badania,wyniki,zdjęcia USG)

Dzięki :) będzie dobrze mam nadzieję wklej zdjęcie usg jak będziesz miała, bo jestem ciekawa jak będzie już wyglądać...

reklama
Dostalam wczoraj karte ciązy - nareszcie :-)
Jakoś bezpieczniej sie czuje gdy ją mam. Nawet jakby sie coś stało, w przypadku wizyty w szpitalu czy coś, bedę miala czym udokumentowac mój stan i przebieg ciązy :tak:

A teraz najmilsza wiadomosc. Przychodnia poszla z duchem czasu i teraz wykonuja 5 badan USG w czasie ciazy :tak: 3 standardowe i 2 genetyczne :-D Pierwsze genetyczne mam juz po Świetach Wielkanocnych :-D
Tak sie ciesze, ze zobacze fasolinke o dwa razy więcej :-)
Z Maćkiem byłam w ciąży w 2008 roku a wtedy przyslugiwaly tylko 3 badania USG. Najwidoczniej te badania genetyczne weszly w standard poźniej i dlatego o nich nie wiedzialam.

Podsumowujac, odrzucam ta "nowa" przychodnie o ktorej pisalam - gdzie sa dlugie terminy i niemili ludzie pracuja. Pozostane przy "starym" lekarzu, a pani w rejestracji tam jest poprostu cudowna :-D Wczoraj mi powiedziala ze ja jej sie kojarze od zawsze z ciążą. no to jej powiedzialam ze znów jestem w ciązy i że może mnie kojarzyc jako wiecznie ciężarną :-D

No to super Nimfii, ja już dostałam w 8 tyg karte ciąży, naprawdę 3 usg to za mało fajnie, że teraz jest 5, chociaż ja chodzę prywatnie to za każdym razem mi robi, bo u nas w mieście jest nie dobra ginekolog i jeżdzę dalej.

nimifii a wszędzie teraz robią więcej usg czy tylko u was?? ja byłam dzisiaj pierwszy raz u innej doktorki i zrobiła mi wprawdzie usg ale jak mówiła, to tylko dlatego,że po zbadaniu "ręcznym" myślała, że to koło 18 tygodnia..?? a jak usłyszała że 10 tc 6d(jej wg obliczeń też tak wyszło) to musiała to sprawdzić..malucha mi niestety nie zmierzyła..bo usg się zacięło.. jak ja nie lubię naszej służby zdrowia.. w dodatku okazało się, że mam grzybicę pochwy..no i najwyższy czas na leczenie..

aqua wiem na pewno ze 5 razy USG dotyczy tej konkretnej przychodni do ktorej chodze. Choc jeszcze 3 lata temu dawali tylko 3 razy USG. Natoomiast w innej przychodni, takiej co jest na moim osiedlu daja tylko 3 razy USG nadal, bez genetycznego bo na termin USG czeka sie tam miesiac i tak sie nie wyrabiaja z normalnymi USG. Zalezy to raczej od przychodni, nie od miasta. Mozesz popytac kolezanke, albo na forum regionalnym zapytaj jak to jest w twoim miescie. Moze ktos zna lekarza co daje u Was 5 razy USG :)

Dziewczyny, czy robicie badania prenatalne? Z tego co wiem, to sa 2 rodzaje: miedzy 11-14 TC i 20-22TC. Ja właśnie umówiłam się na te pierwsze na poniedziałek, bo będę w 12 tc (termin 1.11) czyli na USG z badaniem przezierności karkowej i badania genetyczne - test PAPP-A. Czy któraś z Was je wykonywała, albo ma zamiar? Nie jestem w żadnej grupie ryzyka, ale jakoś dla świętego spokoju to robię :)

Kilka postow wczesniej opisywlam wlasnie to, że dostalam skierowanie na USG genetyczne, zaraz po świętach będę robić. Chodze do lekarza z przychodni, nie prywatnie. Nie jestem w grupie ryzyka. To poprostu standardowe badanie.

Ja jak nie zdecyduje sie isc prywatnie to nie bede mieć . W pierwszej ciaży takie szczegółowe badanie miałam na połówkowym, ale teraz już sama nie wiem pomysle przez wekkend.. Ja już miałam 3 usg to teraz chce ograniczać nigdy nie wiadomo czy nie szkodzi ,a jeszcze nawet nie połowa za mną.:-)

reklama
Ale wam dobrze juz tyle podgladalyscie te swoje okruszki a Ja ani razu a USG to tylko 2 razy bede miec no chyba ze zajdzie potrzeba na 3 ale to sie zadko tutaj zdarza :tak: A wczoraj gadalam z siostra ona mieszka w Irlandi i pierwsze USG tam jej zrobili dopiero w 14tc ale ona wsumie tez nie starala sie nigdzie isc wczesniej bo stwierdzila ze jesli nic zlego sie nie dzieje to nie bedzie wczesniej szla na zadne USG :tak:

Do góry