reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze wizyty u lekarza (badania,wyniki,zdjęcia USG)

Dziewczyny, czy robicie badania prenatalne? Z tego co wiem, to sa 2 rodzaje: miedzy 11-14 TC i 20-22TC. Ja właśnie umówiłam się na te pierwsze na poniedziałek, bo będę w 12 tc (termin 1.11) czyli na USG z badaniem przezierności karkowej i badania genetyczne - test PAPP-A. Czy któraś z Was je wykonywała, albo ma zamiar? Nie jestem w żadnej grupie ryzyka, ale jakoś dla świętego spokoju to robię :)
ja robie usg genetyczne przeziornosc karkowa i kosc nosowa. Co do testu PAPPA to ja mam go za free bo poprzednie dziecie mialo wade i mam teraz prawo. mimo ze ta wada nie byla genetyczna. Test Pappa jest testem statystycznym i daje 50% szans zarowno na dobre wiesci jak i na zle wiec nie wiem....jesli bedzie koniecznosc i usg wyjdzie nieprawidlowo to sie bede raczej nad amniopunkcja zastanawiac, chociaz jest dosc mocno inwazyjna i dosc ryzykowna.

Za test PAPPA bedziesz musiala wkleic ok500zl a i tak nie da ci odpowiedzi. Jesli na usg genetycznym bedzie wszystko ok to ja bym raczej sie nie decydowala, ale jak uwazasz. Ja przynajmnije jesli moje usg bedzie prawidlowe to nie robie dodatowych badan.

Edit: a po 20tc robia pomiary narzADOW, mierza dziecko, sprawdzaja serce przeplywy itepe.

Ostatnia edycja:
reklama
Hej dziewczynki:)

Ja teraz 20 kwietnia będę mieć USG, będzie to 11/12 tc - tak mam wpisane w kartę ciąży, będzie to badanie prenatalne, coś mi gin mówił o płycie ze zdjęciami, czy filmem..., o teście PAPPA nic mi nie mówił.

Nastepne badanie mam 24 maja

ja z karty ciazy mam tak: pierwsze do 10tc drugie miedzy 11-14 genetyczne, trzecie 15-20 tez zwane genetycznym, czwarte 21-24 anatomiczne, piate 30-32tc tzw III trymestru, szoste 33-36 tez III trymestru i po 36tc oraz usg echokardiografia plodowa. Wedlug mojej karty ciazy;)

nimfi a w Krakowie to w której przychodni robią 5 razy USG bo też jestem z Krakowa i mi lekarz powiedział tylko o 3, a poza tym muszę jeździć po całym mieście na różne badania bo on u siebie nie robi USG ani badań krwi, więc chętnie bym go zmieniła.

ja już po wizycie u gina :D

mój mały człowiek ma już 3 cm :D pięknie ruszał rączkami :) już coraz bardziej przypomina małe dziecko, a nie ufoludka :)
serce też wali jak dzwon, nawet mi lekarz puścił żebym posłuchała, uczucie niesamowite i bezcenne :)
następna wizyta 5 maja na usg genetycznym :D

oby to moje małe dalej tak rosło, to będę najszczęśliwsza :)

najlepsze jest to, że zapomniałam zapłacić za wizytę, a pan doktor chyba też, bo nawet się nie upomniał ;p

Ostatnia edycja:
W przyszły czwartek idę na usg prenatalne. Testu PAPPA, nie będę robiła. To i tak niczego nie zmienia a jest strasznie drogie.
Nic nie da mi wiadomość, że jestem w grupie bez ryzyka, tak samo jak nic nie da mi wiadomość, że jakieś ryzyko istnieje. Zawsze istnieje, a psychicznie można się później wykończyć.

nimfi a w Krakowie to w której przychodni robią 5 razy USG bo też jestem z Krakowa i mi lekarz powiedział tylko o 3, a poza tym muszę jeździć po całym mieście na różne badania bo on u siebie nie robi USG ani badań krwi, więc chętnie bym go zmieniła.

Czyzbys chodziła do Gemelli? U nich to jest właśnie zacofane wszystko :baffled:

Ja chodze do KrakMedu to jest taka spółka medyczna.
Krakmed - Z nami Twoje zdrowie!

Dokladnie rzecz biorąc chodze do przychodni na ul. Ułanów 29A do dr Tomasza Basty. To najlepszy lekarz w tej przychodni, bardzo znany i ceniony przez innych lekarzy. On pracuje także w szpitalu Narutowicza wiec jakbyś tam chciała rodzić to kontakt z nim ci sie bardzo przyda.
Jest bardzo sympatyczny i otrzymasz od niego wszystkie standardowe badania.
A co najlepsze jest to tam nie musisz sie rejestrowac z wyprzedzeniem. Poprostu idziesz danego dnia a on cie przyjmie. Przyjmuje we wtorki, srody i czwartki miedzy 15 a 18, rejestracja jest do 17.30. Zeby sie zarejestrowac musisz tam przybyc przed 17.30 i założyć swoja karte. Pierwszy raz jak bedziesz musisz pokazac ubezpieczenie zdrowotne, a pozniej juz o nie nie prosza. W razie pytan mozesz pisac do mnie na rywatna wiadomosc, ale wydaje mi sie ze wszystko co ważne napisalam :)

mój mały człowiek ma już 3 cm :D pięknie ruszał rączkami :) już coraz bardziej przypomina małe dziecko, a nie ufoludka :)
serce też wali jak dzwon, nawet mi lekarz puścił żebym posłuchała, uczucie niesamowite i bezcenne :)

najlepsze jest to, że zapomniałam zapłacić za wizytę, a pan doktor chyba też, bo nawet się nie upomniał ;p
gratuluje. Ja mam prenatalne juz za tydzien i z zwiazku z tym malego stresa:-)

Gratuluję, duży już prawie bobasek :)

reklama
julieet ja tez na ostatniej wizycie zapomniałam zapłacić i pan też się nie upomniał ale jak się zorientowałam to odrazu do niego zadzwoniłam i przeprosiłam ale powiedział że rozumie bo juz nie jedna mama w takim szoku od nie go wyszła ;) A szok miałam bo zakładał mi karte i dokładnie pooglądaliśmy sobie dzidziusia na usg i tak naprawde to do mnie dotarło że będę mamą!

Do góry