kasiente
Fanka BB :)
ja robie usg genetyczne przeziornosc karkowa i kosc nosowa. Co do testu PAPPA to ja mam go za free bo poprzednie dziecie mialo wade i mam teraz prawo. mimo ze ta wada nie byla genetyczna. Test Pappa jest testem statystycznym i daje 50% szans zarowno na dobre wiesci jak i na zle wiec nie wiem....jesli bedzie koniecznosc i usg wyjdzie nieprawidlowo to sie bede raczej nad amniopunkcja zastanawiac, chociaz jest dosc mocno inwazyjna i dosc ryzykowna.Dziewczyny, czy robicie badania prenatalne? Z tego co wiem, to sa 2 rodzaje: miedzy 11-14 TC i 20-22TC. Ja właśnie umówiłam się na te pierwsze na poniedziałek, bo będę w 12 tc (termin 1.11) czyli na USG z badaniem przezierności karkowej i badania genetyczne - test PAPP-A. Czy któraś z Was je wykonywała, albo ma zamiar? Nie jestem w żadnej grupie ryzyka, ale jakoś dla świętego spokoju to robię
Za test PAPPA bedziesz musiala wkleic ok500zl a i tak nie da ci odpowiedzi. Jesli na usg genetycznym bedzie wszystko ok to ja bym raczej sie nie decydowala, ale jak uwazasz. Ja przynajmnije jesli moje usg bedzie prawidlowe to nie robie dodatowych badan.
Edit: a po 20tc robia pomiary narzADOW, mierza dziecko, sprawdzaja serce przeplywy itepe.
Ostatnia edycja: