reklama
Magda Singh
Fanka BB :)
jopal
Witaj Magda dawno Cię nie było, super, że wszystko ok.
renia_b
Magda gratulację. Śliczna dziewuszka
Moja wizyta, jak na badanie połowkowe nie trwała szczegolnie dlugo, nie wiem ile mierzy malutki, bo był zwinięty w klębek. NAtomiast ma 318g. Mierzyła i mierzyła, powiedziała że wszystko ok. Dopiero w domu przejrzałam wydruk z badania i coś mnie zaniepokoiło.
Ogolnie wygląda to tak, że wszystkie pomiary są prawidłowe (głowa, brzuch itd) i jest napisane że odpowiadają wielkosci na 21 tydzien mniej więcej.
Jedynie kośc udowa - 2,59cm- wielkośći odpowiada na 17t6d... Z opisu wynika ze jest sporo poniżej normy. Skąd tak duza rozbieznosc pomiędzy wymiarem k. udowej a resztą wymiarów? wszystko wymiarowo na prawie tydzien do przodu (21t), a kość ponad 2 tyg do tylu, co daje w sumie 3 tyg rozbieznosci. Nie chcę dzwonic do niej i pytać o to, bo powiedziała że jest ok, nie chcę wyjsc na panikarę, ale martwi mnie to.
Bo nawet stopa mierzy 3,5cm - jest wieksza od kosci udowej...?
NAwet nie chce szukać nic na ten temat w necie, bo nie chcę sobie stracha napędzać.
Ale nie wiem co o tym mysleć.
Nie daje mi to spokoju. Moze niepotrzebnie panikuję, bo kazde dziecko rozwija się inaczzej, ale tak nierownomiernie...?
Ogolnie wygląda to tak, że wszystkie pomiary są prawidłowe (głowa, brzuch itd) i jest napisane że odpowiadają wielkosci na 21 tydzien mniej więcej.
Jedynie kośc udowa - 2,59cm- wielkośći odpowiada na 17t6d... Z opisu wynika ze jest sporo poniżej normy. Skąd tak duza rozbieznosc pomiędzy wymiarem k. udowej a resztą wymiarów? wszystko wymiarowo na prawie tydzien do przodu (21t), a kość ponad 2 tyg do tylu, co daje w sumie 3 tyg rozbieznosci. Nie chcę dzwonic do niej i pytać o to, bo powiedziała że jest ok, nie chcę wyjsc na panikarę, ale martwi mnie to.
Bo nawet stopa mierzy 3,5cm - jest wieksza od kosci udowej...?
NAwet nie chce szukać nic na ten temat w necie, bo nie chcę sobie stracha napędzać.
Ale nie wiem co o tym mysleć.
Nie daje mi to spokoju. Moze niepotrzebnie panikuję, bo kazde dziecko rozwija się inaczzej, ale tak nierownomiernie...?
Ostatnia edycja:
Ja już po wizycie, bez USG (zapisałam się na 22.08). Słyszałam serduszko, miałam zrobioną cytologię, dostałam skierowania na elektrolity i TSH. Szyjka ok, mam prowadzić "normalny tryb życia" Ładnie powiedziane "nie unikać seksu"
Przy okazji wyszło, że Pan doktor świeżo upieczony dziadziuś, więc dalej jestem pewna, że jesteśmy we właściwych rękach!
Oomamba, wg mnie to też błąd pomiaru. Jak małe fikało, to nie trudno o to. Uszka do góry! Na pewno wszystko będzie dobrze
Przy okazji wyszło, że Pan doktor świeżo upieczony dziadziuś, więc dalej jestem pewna, że jesteśmy we właściwych rękach!
Oomamba, wg mnie to też błąd pomiaru. Jak małe fikało, to nie trudno o to. Uszka do góry! Na pewno wszystko będzie dobrze
reklama
jopal
oomamba nie masz powodu do zmartwień na pewno. U mnie wyszło dokładnie tak samo i lekarz powiedział, że sa dwie możliwości albo dziecko ma krótsze nóżki i będzie niskie:-) i tu był jego usmiech, albo błąd pomiaru ponieważ ta kulka od kości udowej jest bardziej chrząstkowa i nie zawsze dobrze widać gdzie się kończy. Lekarz prawdopodobnie nic Ci nie powiedział bo uznał to za normę, poza tym na moim usg sa oznaczone błędy pomiaru i z tego co pamiętam na główkę było +/- 7 dni na brzuszek +/- 10 dni a na kość udową aż 13 dni więc myślę, że ten błąd pomiaru jest powszechnie znany bo pomyśl sobie że błąd jest na +13 dni i wtedy wszystko się wyrównuje. Także kochana nerwy do kieszonki.