reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze wizyty i zdjecia usg

reklama
zgodnie z nowym rozporządzeniem dotyczącym ciąży, na nfz w ciągu ciąży należą się 3 usg, ok 12 tc, w połowie ciąży i ok 30 tc. Chyba że coś się dzieje to wtedy jest częściej :)
masz na mysli zwykłe usg czy te 3d?

ati
ale widziałas normalnie jak mruga oczkami? na zwykłym usg? kurcze faktycznie te nasze boby juz oczęta moga otwierać!

a mnie sie wydaje że właśnie karta ciąży jest taka ściągawką, ale wyniki badan i tak trzeba miec np jadąc do szpitala.

Ostatnia edycja:
masz na mysli zwykłe usg czy te 3d?

ati
ale widziałas normalnie jak mruga oczkami? na zwykłym usg? kurcze faktycznie te nasze boby juz oczęta moga otwierać!

a mnie sie wydaje że właśnie karta ciąży jest taka ściągawką, ale wyniki badan i tak trzeba miec np jadąc do szpitala.

mam na nyśli zwykłe usg. w ramach nfz nie należy się usg 3d.
opisane jest to w rozp. min. zdrowia z 23.09.2010 w sprawie standardów postępowania oraz procedur medycznych przy udzielaniu świadczeń zdrowotnych z zakresu opieki okołoporodowej sprawowanej nad kobietą w okresie fizjologicznej ciąży, fizjologicznego porodu, połogu oraz opieki nad noworodkiem.
można sobie poszukać tego w necie, ciekawe rzeczy tam są, można się dowiedzieć np. jakie badania powinniśmy mieć zrobione w jakim okresie ciąży.

a ja mialam badania na hbs robione na samym poczatku z hiv, toxo, rozyczka itd.. To znaczy ze i teraz beda kazali mi robic? Tu jest wszystko tak jakos odwrotnie kurde...:szok:

Lekarz zlecił mi te badania na pierwszej wizycie. W pierwszej ciąży miałam tylko hbs i też na samym początku.

Odnośnie badań i standardów okołoporodowych - link jest w pierwszym poście wątku 'warto wiedzieć' ;)

dziewczyny jak miałyście robione tokso i wyszło że nie macie przeciwciał to trzeba powtórzyć by sprawdzić czy się nie zaraziłyście :tak:

a co do karty ciąży, to ja mam podbijaną pieczątkę lekarza przy każdej wizycie i to wystarczy! Tam są wpisane wyniki badań. Natomiast trzeba ostatni wynik usg mieć jak sie idzie rodzić.

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry