reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze wizyty i zdjecia usg

Asionek-śliczna kruszynka, ja się wzruszam jak oglądam takie fotki , pomyśleć że te kruszynki kiedyś urosną i się wyprowadzą z naszych brzuszków

reklama
Asionek ja bede robić usg w ok 8 tygodniu wiec bedzie większa:) Choć nie powiem, poszła bym juz natychmiast nawet dzis zeby tylko ją juz zobaczyc i upewnić sie ze jest wszystko ok !!! Wytrzymam jeszcze 2 tygodnie :) poza tym na pewno rozwija sie dobrze , inaczej byc nie moze !!!!!!!!:-D:-)

asionek fasolka jak tra la la:) super.
powiedz mi czy miałaś wcześniej robione jakieś badania?? od kiedy jestes w ciazy? czy tylko beta? przepisał Ci jakies witaminy dla ciężarnych?

asionek fasolka jak tra la la:) super.
powiedz mi czy miałaś wcześniej robione jakieś badania?? od kiedy jestes w ciazy? czy tylko beta? przepisał Ci jakies witaminy dla ciężarnych?

nie nie mialam badan , dostalam teraz lista cala , mam zrobic na nastepna wizyte za 3tyg.
ostatnia @ mialam 6 stycznia , cykle mam 30 , 31 dniowe , owulke mialam chyba gdzies 20-22 ...
bety wogole nie robilam , tylko testy dwa :)
nic mi nie przepisal i dopiero w domu sie kapnelam , ze dzisiaj mi sie skonczyl kwas foliowy , a lekarz o nim nie wspomnal nawet :/
tak jak mowie on wszystko na szybko , poiedzial , ze za te 3 tyg. wyjasni wszystko itd.
ale nie wiem czy zostane u niego .... po pierwsze on chce zebym rodzila w Klinice i nie wiem jak to wyjdzie finansowo, a poznalam ostatnio dziewczyne co nachodzila sie po llekarzach roznych tutaj i byla w dwoch klinikach wlasnie od tych lekarzy co pracuja w tym budynku gdzie ja chodze i nie byla zadowolona , obsluga i ogolnie wszystkim .... mowi , ze o wiele lepiej sie nie zajmowali w szpitalu uniwersyteckim .... takze pomysle jeszcze czy sie wlasnie tam nie przeniesc , bo lekarz fajny , ale za malo uwagi poswiecil mi i mialam wrazenie , ze na jakims tasmociagu pracuje , jedna baba za druga , na kazda po kilka minut :/
ja musze miec fajnego wyrzumialego lekarza , bo moj francuski nie jest perfekt i nie znam sie wogole na tym jak to wyglada tutaj we Francji
ehh mam metlik w glowie ;))

asionek idź do apteki, może kwas foliowy bez recepty jest? więc sobie go kupisz...
nie dziwie sie że nic o kwasie nie wspomniał bo oni tu nie przywiązują wagi do kwasu:eek:
a jeżeli będzie na receptę bo pójdziesz do rodzinnego swojego lekarza i on Ci wypisze.
na pewno macie mutuelle wiec musisz sie dowiedzieć,czy to wasze ubezp. nie pokryje kosztów w klinice i wcale nie wydasz fortuny:-)

równie dobrze,możesz chodzić do rodzinengo i on Cię do 4 miesiąca bedzie porowadził a potem skieruje do jakiegoś gina

ja też sie nie znam,fr znam od roku,ale mniej więcej wiem jak to wygląda.
dostalaś deklaracje ciazy? jak czegoś nie wiesz to pytaj

asionek idź do apteki, może kwas foliowy bez recepty jest? więc sobie go kupisz...
nie dziwie sie że nic o kwasie nie wspomniał bo oni tu nie przywiązują wagi do kwasu:eek:
a jeżeli będzie na receptę bo pójdziesz do rodzinnego swojego lekarza i on Ci wypisze.
na pewno macie mutuelle wiec musisz sie dowiedzieć,czy to wasze ubezp. nie pokryje kosztów w klinice i wcale nie wydasz fortuny:-)

równie dobrze,możesz chodzić do rodzinengo i on Cię do 4 miesiąca bedzie porowadził a potem skieruje do jakiegoś gina

ja też sie nie znam,fr znam od roku,ale mniej więcej wiem jak to wygląda.
dostalaś deklaracje ciazy? jak czegoś nie wiesz to pytaj

mutuelle nie mamy ;) nam nie bylo potrzebne , ja pracowalam mam karte Vital i zawsze prawie wszystko mi zwracali ;) chcialam wykupic teraz , ale podobno to juz troche za pozno na nie i i tak mi kasy nie oddadza ....
kwas kupie bez recepty ... juz kupowalam , ale zdziwilo mnie , ze nic nie wspomnial o tym ?
nic nie dal oprocz kartki z badaniami jakie mam zrobic , i dekalarcji nie mam :( moze da mi za te 3tyg.??? ehhh ja ciemna jestem nic nie wiem :/
tylko sie stresuje teraz , ze mam dupnego lekarza i czy nie zmienic go

asionek ja tez jeszcze nie mam mutuelle, idę na rdv za tydzień.
weź nie rób sobie jaj,bo na prawdę Cię pociągnie po kieszeni.
masz tylko nr.ss wiec w ogólnych wizytach masz zwracane 70% a 30% Ty pokrywasz,ale na niektóre badania w ciązy masz tylko 30% zwrotu...
ja kiedy zobaczyłam na teście II kreski poszłam na drugi dzien do ogólnego lekarza i pobrał mi krew na betę,toxoplazmozę,różyczkę, i coś tam jeszcze ,wysłal do labo. na drugi dzień dostalam fakturę do zapłaty z labo na 88e,z czego państwo płaci 60% a resztę ja pokrywam.więc koło 40e musialam pokryć z własnej kieszeni.
co miesiąc sie robi takie badania,nie mowiąc o usg połówkowym ktore kosztuje bardzo dużo.
zastanów się nad ty mutuelle,jak dla mnie to robisz błąd jak go nie weźmiesz.
ja będę mieć w "adrea" podobno nie ma żadnej karencji.
lekarza możesz zmienić,jak ci sie nie podoba.
może dostaniesz na nastenej wizycie deklaracje,tylko pamietaj że trza do 14 tc zdeklarować ciąże do assurance maladie (różowy forumlarz) a 2 niebieskie do caf

a wogóle podaj mi maila na priv to Ci wyśle francuski słównik pojęć ciażowych:)

Ostatnia edycja:
reklama
dzieki :) w takim razie sie dowiem jeszcze co z tym Mutuelle , bo jak mowie mi powiedzialy dziewczyny , ze teraz za pozno i juz po ptakach :/ ehhh
ciekawe czy u mnie jest ta firma o ktorej mowisz moze bym i ja sie tam zapisala...

Do góry