reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nasze wizyty,badania i USG :)

Ja czuje klucie ciagniecie i napieranie a jednak od 20tyg nic sie nie zmienia. Przed tem nic nie czulam a sie skróciła.

reklama
Dziewczyny jeszcze troszke, damy rade;) mnie w szyjce raczej nie kluje, syn chyba mecz rozgrywa w brzuszku tak faluje:) ostatnio martwi mnie corcia wiec sie mniej na sobie skupiam i mnie jakos nic specjalnie nie boli

Bo to są różne rodzaje jedne groźne inne nie... ja ze starszym miałam od połowy ciazy twardnienia którymi się nie przejmowałam bo tak czytałam ze normalne itd ale one doprowadziły w końcu do opadniecia macicy w 30tyg i przez niskie ułożenie Damian mi na szyjkę napieral i tak jeszcze 4 tyg szyjka tylko wytrzymała
No wlasnie mi od polowy grudnia brzuch twardnial ale bylam spokojna bo myslalam ze to skurcze BH... A okazalo sie ze szyjka sie skrocila i zmiekla przez nie, teraz oszczedzam sie jak tylko sie da, twardnien juz praktycznie nie mam. Sporadycznie sie zdarzaja. Za 1,5 tyg mam kontrole.
Od paru dni czuje cos jakby ucisk od wewnatrz na szyjke, ale dr mowila ze Mala sie moze tak ukladac. W sumie przy skracaniu szyjki nie czulam nic, oby ten ucisk nic zlego nie znaczyl.

A ja znowu w tamtejciazy skurcze miałam od 20 tygodnia i starałam sie na nie uważać, w moim przypadku nie doprowadziły do skracania ani rozwarcia szyjki. Byłam w związku z tym w 28 tyg w szpitalu przez kilka dni i mnie monitorowali ktg. Na ktg skurcze pisały sie na 50-60. Taka uroda mojej macicy ze sobie ćwiczy duzo wcześniej, a poród i tak sie nie odbył sam z siebie:p Teraz tez mam te twardnienia ale zupełnie sie nimi nie przejmuje, właśnie pisząc do Was brzuch mi sztorcuje haha jak to nazwała Polozna i jest to dosyć nieprzyjemne bo spina sie mocno i podnosi ale ja przynajmniej wiem ze nie wywołuje to u mnie żadnych niepokojących zmian.

Ale nie martwcie się dziewczyny ja w 1 ciąży bagatelizowalam te twardnienia.. Nie brałam żadnego magnezu, progesteronu ani nic i przyznaje ze latałam za duzo.. teraz wiem ze jak twardnieje to taki tez sygnal ze trzeba odpocząć, położyć się od razu a wtedy to nic nie wiedzialam niestety

Dziewczyny gratuluję udanych wizyt :)

Alunia wypoczywaj dużo!

Bluelovi mój maluch we wtorek miał 1590 więc zupełnie podobnie do Twojego i lekarka mówiła że to idealnie właśnie na 30-31 tydzień.

reklama
Ja mam od 19 tygodnia skurcze, które pojawiają sie kilka razy/ kilkanaście razy dziennie. Brzuch twardnieje a na dole w szyjce bardzo boli. Lekarz za każdym razem mnie bada i nie stwierdza ani skrócenia ani rozwarcia. Te skurcze nie pozwalają na zmianę pozycji - zmiana ułożenia ciała z resztą nic nie daje. DO końca nie wiem co to jest...

Do góry