reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze wizyty,badania i USG :)

Drobi to faktycznie bardzo krótkie zwolnienie Ci dał lekarz, ja miałam mniej więcej co 3-4 tyg. zależy jak wizyta wypadała. Teraz jak miałam 1.04 to dał mi do terminu czyli do 16.04, a na szpital idę dopiero 18, czyli mam eden dzien przerwy, ale już dzwoniłam do kadr i powiedzieli że jak będe składac o macierzynski to żebym wypisała po prostu od 17
.
image.png

reklama
A dziewczyny,które mają najniższą krajową i już przeszły na macierzyński? Na 80% wszystko czy najpierw na 100% a potem na 60%?
Bo ja wyczytałam że macierzyński 20 tyg. i 6 tyg rodzicielskiego lepiej złożyć na 100%, a 26 tygodni rodzicielskiego na 60% i wtedy będzie musiał zus wypłacić do tego 1000 zł co to weszło w tym roku. Orientuje się któraś może?
image.png

Madzia z tego co ja czytałam to ten 1000 zł to dostają tylko bezrobotni i osoby na smieciówkach. Jesli jesteś zatrudniona na umowe o pracę to nic nie dadzą.

Wydaje mi sie podobnie jak Lusindzie z tym 1000.

Ja tez mam jak Drobi zwolnienia od wizyty do wizyty czyli ck mniej wiecej 2 tyg i mam rozrzut w pensjach nawet po kilkaset zl miesiecznie bo czasami juz nie zdarza rozliczyc zwilnienia jak do nich dotrze i mam placone za czesc miesiaca a w kolejnym dopiero to zalegle. Generalnie wkurza mnie to bo nigdy nie wiem ile wplynie kasy w danym miesiacu ale teraz na koniec kwietnia bede miala ostatni przelew za zwolnienie i mam zamiar policzyc wszystkie wplywy czy mi sie zgadza mniej wiecej srednia z miesiecy na zwolnieniu.
No ale Drobi twoja ksiegowa to jakas wyjatkowa, mojej nie przyszloby do glowy placic za cos do przodu i to jakas kwote z kosmosu bo jej sie za malo wydaje. Ksiegowa z niej jak z koziej d....traba[emoji6]

Wyrównanie do 1000 zł mają wszyscy nawet matki na działalności gospodarczej o ile ich macierzynski jest mniejszy niż ta kwota. Nie wiem tylko jak to się ma do podziału 100% a 60 %

No własnie dziewczyny chodzi o to , że mnie umowa się kończy z dniem porodu, to tak jakby będe już bezrobotna. W zasadzie to chyba jeszcze będe musiała zadzwonic raz do kadr i może on mi to wytłumaczy :) Ale dziękuje za odpowiedzi :)
image.png

reklama
Do góry