reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

nasze sierpniowe maluszki (rozwój, opieka..itp) :)

Dzięki Ewelia!
W nocy dałam jedną pierś a rano drugą bo mnie pobolewały. Były miękkie, tylko w środku takie zgrubione i to mnie bolało, czułam jakby były spuchnięte. Ja chyba tak z dnia na dzień to nie dam rady... Postanowiłam że będę przystawiać tylko w takich właśnie sytuacjach, zobaczymy... Dodatkowo Julkowi przebiła się już pierwsza jedynka a druga jest tuż tuż i jest jakiś taki marudny, nie chce spać, dzisiaj wstał o 5.18!!!! Nowego czasu oczywiście :angry:

reklama
A co tutaj taka cisza i pustki? Haloo?
Mój Bartek już w przedszkolu, po długim weekendzie nawet chętnie szedł, no a ja mam chwilę dla siebie..
Dziewczyny, a jak u was z wymową waszych pociech? Czy mówią już wyraźnie wszystkie literki? Bo mój ciągle mówi "l" zamiast "r" i np. "ś" zamiast "sz"? Na bilansie 4-latka zauważyli to, ale stwierdzili, że jeszcze ma czas na nauczenie się (tzn. że na razie nie potrzeba logopedy). Jestem ciekawa waszego zdania, bo wiem, że niektórzy już chodzą z 4-latkami do logopedy.

kama - juz poruszalam ten temat na zamknietym, bo Wiktoria tez nir wymawia prawdziwego R. Z tym ze u nas jest to broblem tylko z polska wymawa R, bo we francuskim jest ok; dlatego tez nie wiedzialam czy to francuski przewaza czy jeszcze ma prawo tak sobie wymawiac. aneta pisala, ze jeszcze jest to ok.
u nas jeszcze w niektorych wyrazach J i L sa zle wymawiane, jakby rownoczescie wymawiala obie i zamiast LALKA jest LJALKA.

Ja z Filipkiem byłam u logopedy bo był darmo w przedszkolu. Pani powiedziała ze trzeba by było pracować gdyby zamiast R mówił J, wtedy trzeba dziecko na L przestawić, a później na R. Powiedziała że z Sz, rz, cz spokojnie do 6 lat się kształtuje, mam nadzieję że Pani sie na tym dobrze znała. Filip oprócz R mówi ładnie jak chce, bo jak sobie ot tak opowiada, to jest s, c itp. Dopiero jak każę mu wyraźnie powtórzyc to się stara. Ale kiedyż przez to zaczął mówić że był na SZCHODACH, i pani logopeda powiedział, ze dlatego nie należy go poprawiać

kama Ja też myślę że jeszcze macie czas, ale jak się denerwujesz to zapytaj logopedy. Mój Kuba już dawno wymawia "r" i nie ma kłopotu z innymi literkami "cz", "sz", 'rz" -wszystko jest, ale on wcześnie zaczął mówić i jakoś mu to tak gładko szło. Za to ruchowo jest mniej sprawny, nie wchodzi na szafy, parapety itp :tak: poza tym w normie :-D

Ja właśnie od dziś wróciłam do pracy... normalnie jakbym w innej bajce była!!! Tak mi tam jakoś obco... jeszcze mam klasopracownię zmienioną na inną i też się muszę przyzwyczaić :baffled: Karmienie piersią zakończone bez wspomagaczy, teraz jeszcze czuję w piersiach takie zgrubienia ale wydaje mi się że maleją. No i jak biustonosz zdejmuję to pojawiają się kropelki mleka ale nic nie przecieka ;-)

mrozik miałam już dawno pytać czy Filip dostał na urodziny w końcu ten globus? Jeżeli tak to był zadowolony? Pytam bo w styczniu czwarte urodziny chrześniaka mojego męża no i niestety ja muszę myśleć co kupić.

Kozica - super że udało ci sie tak szybko z tym karmieniem, ja nadal walczę, ale są postępy.
Zuzia też jeszcze nie mówi wszystkiego poprawnie. Zamiast R chyba L
:sorry: Ale muszę jutro podsłuchać czy czasem nie J jak Mrozik pisała. Pani na bilansie nie stwierdziła nic bo Zuzia tak cichutko odpowiadała że ledwo słyszała. Za to u pani logopedy w przedszkolu odpowiadała ładnie i głośno no i na karteczce mam napisane że mowa jest na poziomie jej wieku. Wogóle to ona jeszcze kilka przekręca wyrazów, np mówi Baga Jaja (baba jaga:-D), hadrat (kwadrat), a najlepiej to na plac zabaw - hafafaw (chociaż już ostatnio się nauczyła). Nie wiem czy można jeszcze jej na to pozwalać, bo powiem szczerze, uwielbiam te jej przekręcanie, najbardziej Bage Jaje i uwieczniam wszystko na filmach na pamiątkę:-D Widzę że z czasem uczy się poprawnego wymawiania, ale ja mam wrażenie że tracę moją małą małpeczkę. :rofl2:
Pani w przedszkolu powiedziała mi ostatnio że zauważyła że Zuzia bardzo ładnie rysuje, maluje, zawsze kończy prace ostatnia ale są tak dopracowane, że sama w szoku jest. I że świetnie się posługuje nożyczkami. No chyba malarka mi mała rośnie. A mama dumna:tak: Wogóle taka wyrozumiała się ostatnio zrobiła, chyba po tym buncie trzylatka nam teraz wynagradza:-D

Kozica - dostał ten globus. Cieszył sie. Ale według mnie to ma za mało cierpliwości do tego. tam trzeba wysłuchac pana co mówi, a on tylko by pilotem kręcił. Według mnie to lepsze dla 6 latka, bo jak przyszedł kuzyn, to bardzo mu sie to podobało.
U nas zdecydownie króluje Lego
I mata do tańczenia Fisher Price. Dla mnie to super zabawka dla takiego dziecka, bo uczy kolorów, kształtów, liczb. I do tego jest ruch. Ale to tez zalezy od dziecka. Każde ma inne upodobania.
Filip teraz wymarzył sobie Hot Wheelsa sterowanego zdalnie

Wiecie że moja Wiki półpascia dostała. W szoku byłam. Poszłam do lekarza z Filipkiem bo brzuch go bolał, a ją wzięłam przy okazji bo "uczulenie na pleckach miała i zaczynało sie saczyć. Miałam iść w czwartek, ale dobrze sie stało że musiałam z Filipkiem w poniedziałek sie wybrac
Nie mogłam uwierzyć. Dopiero co w czerwcu miała ospę

reklama
Antylopka, no faktycznie pisałaś o tym, ale ze mnie gapa:eek:
Dzięki dziewczyny za odpowiedzi, jestem trochę spokojniejsza, dam bąblowi jeszcze trochę czasu. U nas logopeda jest w przedszkolu, ale w tych starszych grupach tylko.
Kozica, zobaczysz, wszystko będzie dobrze, przyzwyczaisz się.
Ewelia, no rosną nam te maluszki coraz bardziej. U nas zamiast "plac zabaw" jest "pac babaw"
Mrozik, dużo zdrówka dla Wikuni.

Do góry