reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

nasze sierpniowe maluszki (rozwój, opieka..itp) :)

Czesc dziewczynki :-)
My juz po wczasach, bylismy 2 tyg nad morzem, w Pobierowie, pogoda dopisala, wiec jestesmy zadowoleni :-)
Dzis bylam na usg i bede mala drugiego łobuza plci meskiej, tak wiec bede w zdecydowanej mniejszosci. Nie ukrywam ze po cichu liczylam na to ze bedzie coreczka, no ale jak to mowia , waze zeby bylo zdrowe. Teraz pozostaje nam wymyslic imie dla szkraba :-)

aniulka Nasz Szymcio tez praktycznie nic nie mowi (oprocz mama, tata, baba, dziadzia, dzidzia, dada = spacer, iii = jeszcze, haha = tramwaj, łała = pies). Czasami mu sie nie dziwie, ze nie mowi, bo i tak sie doskonale rozumiemy :-) No ale mam nadzieje ze w koncu zacznie!

reklama
aniulka, tomola - Wiki ostatnio bardzo dużo zaczyna nowych słów mówic. Praktycznie nie ma słowa, którego by nie powtórzyła. Wcześniej mówiła same słowa, duzo ich nawet było, ale nie łączyła ich w jakiś układ (zdanie). Od czerwca zaczęła coś tam próbowac i teram mówi zdania typu "dzidzia (niunia, łiki) dada nie pada deść" ostatnio jechaliśmy do szwagierki, i troche korki były, a ona z tyłu sie odzywa do męża " tata jeć ciocia beata łiki ce pić" - czyli tata jedź do cioci beaty bo Wiki chce pić. ja myslałam, że sie normalnie posikam, bo ona mu machała ręką poirytowana, że on stoi. I powtarzała "no jeć tata malcin, jeć":-D:szok:
tomola - w takim razie za jakiś czas będziesz musiała pomyśleć o córeczce jeszcze, żeby szanse sie troche wyrównały:cool::laugh2: A na poważnie, to tak jak piszesz, żeby było zdrowe. I co wiem po swoich braciach (17miesięcy róznicy) znakomicie się sobą zajmą, będą mieć swój świat, zabawy, tajemnice. Moi się bija do tej pory (maja 20 i 19 lat) ale jak ktoś się wtrąci, to w dwójkę na niego naskakuje, że cos któremus z nich powiedział. najlepsza przyjaźń. No i jako nastolatki dadzą popalic, hehe:laugh2:ale teraz o tym nie myśl:-D

O Tomola gratulacje:-):-)Ja tak samo myslac o drugim mysle o dziewczynce ale jak bedzie chlopak to tez cud:tak::-)

Piotrek juz zaczal skladac krociutkie zdania np.bacia daja ciocia ania ciacho:-)albo Poki czyli Piotrusc siam idzie....no rozne roznosci mu wychodza :-Dja chce pozapisywac te wszystkie słowa ktore tak smiesznie przekreca bedzie na pamiatke bo np spodnie mowi siumbija czy jakos tak i wszyscy sie z tego smiejemy:-D

Kuba też już ładnie mówi i śmiesznie odmienia np. "Trator jedzie do kurków (znaczy traktor jedzie do kur" albo "Gramy na erło (znaczy gramy na euro)" :-) Też nie ma słowa którego by nie powtórzył oczywiście przekręca ale powtarza.
Tomola ale fajnie masz :-)

tomola - fajnie 3 facetów :-D
Moja Ola mówi juz bardzo dużo do tego od 2 tygodni zadaje pytanie : " co lobisz?" (co robisz). Podłapuje wszystko jak widzi ze sie chmurzy odrazu mówi "idzie buzia"(burza). Składa juz bardzo ładnie zdania. Najbardziej mnie ostatnio rozbawiła bo mówie jej że odgrzeje jej rosołek i bedze jadła a ona myslała ze Macius tez bedzie jadł i krzyczy do niego" Macius koncz tą gle (gre)" a to jest nasz tekst który bardzo czesto mówimy Maciejowi jak siedzi przed kompem. Myslałam ze niewytrzymam ze smiechu. Dosłownie mała madrala wszystko pamieta i powtarza.
Kozica to Ola też tak odmienia choc czasami odmienia poprawnie.

Moja Ola mówi juz bardzo dużo do tego od 2 tygodni zadaje pytanie : " co lobisz?" (co robisz). Podłapuje wszystko jak widzi ze sie chmurzy odrazu mówi "idzie buzia"(burza). Składa juz bardzo ładnie zdania. Najbardziej mnie ostatnio rozbawiła bo mówie jej że odgrzeje jej rosołek i bedze jadła a ona myslała ze Macius tez bedzie jadł i krzyczy do niego" Macius koncz tą gle (gre)" a to jest nasz tekst który bardzo czesto mówimy Maciejowi jak siedzi przed kompem. Myslałam ze niewytrzymam ze smiechu. Dosłownie mała madrala wszystko pamieta i powtarza.
edyta - to jest najlepsze:tak: wtedy sobi człowiek uświadamia, że dziecko bardzo uwaznie obserwuje, a niby sie bawi i nie zwraca uwagi:tak:

To ja też pochwalę Filipka ;-). Bardzo ładnie mówi. Nawet jak ktoś obcy przyjdzie to go rozumie. Pani lekarka sobie juz z nim umie pogadać. Ostatnio pani go zagadywała, bo zastrzyk miał i pyta czy sżłyszła dzisiaj burze. A on jej tak. Obudziła niunie, grzamiało sie głośno.
Powtarza wszystko co usłyszy. Ostatnio zaskoczył mnie, bo mi wierszyki powtarza. Nie jakoś wybitnie dokładnei, ale zawsze coś :-p. Usłyszał kaczke i mówi kaczka dziwczka, nad ziećką, koło ksiaczka, mieśkała, cimac ziećki wycieczki robiła piesie, pośła do fyzjeja, seja itd...
Ja nawet nie wiem kiedy on ta bajkę słyszał, bo ja mu jej bnie czytałam, mama mówi że może ze 2 razy mu ja czytała. Aż musze zapytać w żłobku czy im to czytają
No to sie wychwaliłam moim skarbkiem :cool2:. Ale ostatnio po prostu nawet godzinkę nie mogę bez niego wytrzymac. Tylko odliczam kiedy sie zobaczymy. Szkoda ze musze pracować ....:-(

Ale pieknie Wasze maluchy mówią. Moja Zuzia mówi mało, ale potrafi wszystko prawie wytłumaczyć co chce po swojemu. Tez musze pozapisywac te słowa co wymyśla, np na rowerek "didu" a najlepiej jej wychodzi piłka, mówi cos w stylu "elelele" i tak kreci jezykiem dookola, chyba jej to sie kojarzy z tulululu:-D

Tomola - gratulacje kolejnego synka i pamietaj ze nieraz pomylki sie zdarzaja i przy porodzie zamiast chlopczyka wyskakuje dziewczynka, albo odwrotnie:-D

To ja sie pochwale ze u nas bedzie prawdopodobnie chlopczyk, wiec Zuzia bedzie miala braciszka, bardzo sie cieszymy chociaz żal mi wydawac tych wszystkich sukieneczek;-)

reklama
Ooo Ewelia ja nawet nie wiedzialam ze ty w ciazy jestes ....musialam cos przegapic:sorry2:Gratulacje:-)
mrozik ten wierszyk robi wrazenie Filip to najwiekszy sierpniowy gadula:tak:

Do góry