reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

nasze sierpniowe maluszki (rozwój, opieka..itp) :)

Kira- Wiki tez lubi te bajkę, ogladamy czasami na MINI-MINI i najwięcej radości wzbudza śpiewanie:-D W ogóle Wiki ostatnio cały czas cos spiewa i od innych równiez oczekuje stałego śpiewania:baffled: Najlepsze piosenki to "Ogórek", "zima, zima zima, pada, pada śnieg..." (mało na czasie) i "Choc mam rączki małe"

reklama
Dziewczyny potrzebuję pilnie porady.
Dopadła nas jelitówka i niestety u Kuby nie możemy pozbyć się biegunki, dostaje Nifuroksazyd 2razy dziennie po łyżeczce, ok szklanki soku z suszonych jagód gotowanych, 2 razy Orsalit do tego w miarę trzymamy dietę (niestety z mleka nie umiemy zrezygnować) wogóle apetyt raczej dopisuje a i tak mamy dziś już 4 kupę..... Poradźcie szybko co jeszcze można zrobić....!

Kozica - a wiadomo od czego ma biegunki? U Filipa jak od zębów były to tylko "nawadnianie" i czekanie. Dobrze jest podać HIPP ORS. Jeszcze bardzo ważne jest podawanie osłonowych. Ja polecam Dicoflor. Dużo marchewki i ryżu w diecie. Zero owoców i soków. Nam mleka nigdy nie kazali odstawiać (no chyba że już krowie pijecie).
Nie wiem czy cię to pocieszy, ale Filip potrafił po 10 robić i to takich, że po każdej pod prysznic szedł, bo po pas był załatwiony.
A wymiotuje? Jak długo to już trwa? Gorączka jest?

dzięki dziewczyny
Kuba wymiotował tylko w nocy z niedzieli na poniedziałek a od wtorku ma to rozwolnienie.... dziś były tylko 2 kupy ale rzadkie. Gorączki nie ma, jest wesoły ale trochę osłabiony, to jest wirus bo wszyscy w domu byliśmy w tym tygodniu na to chorzy, nam przeszło a jemu nie... (jestem w kontakcie z moją pediatrą i twierdzi że mam się nie denerwować, podawać to co Wam pisałam i czekać) aha z osłonowych podaję ACIDOLAC.
Aha a jeżeli chodzi o marchewkę i ryż to mu babcia ugotowała, spróbował powiedział że niedobre i już więcej nie tknął.... no i stosuj tu dietę.....

kozica - ja polecam Smecte ona jest bez recepty, nie wiem czy miałaś to kiedyś to takie saszetki z proszkiem do rozrobienia nizbyt dobre w smaku ale skuteczne albo nifuroksazyd w syropie no i podawać dużo płynów. Możesz też dać surowe jabłuszko podobno surowe daje się na rozwolnienie a gotowane na zatwardzenia.

Edyta-a ja od zawsze słyszalam ze surowe jabluszko sie daje na regulacje kupek-czyli jak zatwardzenie to pomoze:tak:
A Smecta-owszem,pomaga ale dla mnie smakuje i wyglada jak beton:-Adas nie chcial:-p
Mrozik-nam lekarka tez nie kazala odstawiac mleka,ale nic nie pomagalo i przeszukalam neta i tam na jakims forum znalazlam wlasnie o tym mleku-u nas sie sprawdzilo w 100% i u kolezanki tez,2 tyg sie meczyla,powiedzialam jej o tym mleku,odstawila i od razu poprawa-cos w tym jednak musi byc,widoczniue nie na kazde dziecko dziala-tak jak z dorosłymi;-)
Kozica-zdróweczka:tak:

kozica - odstawcie mleko. jeżeli to wirus, to przy mleku się nie ustatkuje. Może nie pamiętasz, ale zlapalismy grype żołądkową na wakacjach w górach. Poza smecta Wiki nic nie brała, dużo piła, orsalit wypiła jeden bo jej nie smakował (jest mega słony!! a kupiłam i tak malinowy dla dzieci), za to wspomniany już ORS 200 Hippa piła chętnie. Gotowałam jej kleik ryżowy na marchwiance, potem jabłuszko, potem gotowane mięsko i ryz i tak stopniowo wracałam do normalnego jedzenia. Mleko jako ostatnie. Wiem, że w przypadku takiej infekcji wytwarza się jakaś nietolerancja na białko mleko (obojętnie czy modyfikowane czy krowie) i nie ma wyjścia i trzeba mleko odstawić.

dzięki dziewczyny jeszcze raz!
Kupiłam ORS Hippa - nie smakowało....wszystko wylałam....
Po Smekcie- to samej mi się wymiotować chce, więc bałam się dawać Kubie... lekarka powiedziała że rzadko które dziecko po tym nie wymiotuje...
Ale jest już lepiej (odstawiłam wszystkie leki, tylko trzymamy dietę, niestety z mlekiem...) dziś tylko jedna kupa ale rzadka więc myślę że nie jest źle i ma się ku lepszemu :-)

reklama
Do góry