reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

nasze sierpniowe maluszki (rozwój, opieka..itp) :)

Kozica - Filipek też śpi w dzień, ale miał juz parę dni że nie spał wcale :dry:
Ewelia - Filip niemal bezobjawowo przechodził zapalenie oskrzeli. Nie kasłał wogóle (ale to miał wtedy 2 miesiące). Także chyba po kaszlu to ciężko bedzie poznać. Koleżance lekarka to kazała dizecku zatkać nos i słuchac czy w oskrzelach nie charszczy (normalnie uchem). Ale ja nie weim czy to faktycznei słychac jak jest zapalenie :confused:

reklama
Ewelia Kuba tez na początku kaszel miał suchy dopiero po syropach zaczęło mu się urywać... teraz tyle tego wszystkiego panuje że chyba sama nie jesteś w stanie stwierdzić czy to już oskrzela czy jeszcze nie, ja bym poszła do lekarza, a jak to angina????

Dzięki za odpowiedzi w sprawie spania a mam jeszcze jedno pytanie: czy znacie lub macie sprawdzony termometr do mierzenia temperatury u dzieci, chodzi mi o taki do ucha albo do czoła. Ja mam taki elektroniczny do pupy ale ostatnio mamy kłopot żeby w ten sposób zmierzyć temp. a w nocy to jest taki ryk, że później trzeba Kubę długo uspokajać, więc myślałam żeby kupić coś innego ale słyszałam że te do ucha są mało dokładne....już sama nie wiem...

Dzieki za odpowiedzi w sprawie kaszlu, jak sie nic nie zmieni to pojdziemy jeszcze raz w piatek, Zuzia kaszle praktycznie najwiecej w nocy po za tym jest wesola i ma duzy apetyt

Kozica - powiem ci szczerze ze kazdy mówi ze najdokladniejszy jest ten zwykly rtęciowy a zeby bylo bezpieczniej elektryczny, ale u nas tez ten problem jest ze Zuzia za nic nie da sobie zmierzyc, a ja juz jej odpuszczam i mierze pod paszka ale i tak jest ryk bo koniecznie chce go wyciagnac, wiec ja kupilam taki do czola pasek co zmienia kolor i pojawiaja sie cyferki, mowia ze jest malo dokladny ale ja go stosuje juz ponad rok i zawsze temp sie zgadza z elektronicznym a jak mała spi to nawet nie czuje kiedy jej zmierze. jak widze ze jest dosc duzo to nieraz jeszcze sprawdze dokladnie zwyklym ale przewaznie sie pokrywaja temp wiec polecam, a kosztkowal ok 4 zł. wiem ze sa do czola jakies elektroniczne dokladne ale sa chyba dosc drogie. Natomiast do ucha ODRADZAM, jak mialam praktyki to mierzylismy pacjentom w szpitalach tym wlasnie i temperatura byla za kazdym razem inna nawet jak sie mierzylo zaraz po sobie, i to byla roznieca nawet 1,5 stopnia:szok: I wogole jakies kosmiczne liczby nam wychodzily:baffled:

Ewelia-fajny ten termometr:tak:sama kiedys taki mialam,ale jak ja bylam młodsza;-)
Do ucha również nie polecam:no:rożnica ogromna w stosunku do zwyklego-pozatym różnica nawet miedzy jednym uchem a drugim.Chociaz mam,ale mam tez zwykly(bezrteciowy) i elektroniczny z miekka koncówka i czasem uzywam:tak:najbardziej ufam takim zwykłym-trudno jednak Adasia utrymac:baffled:chyba sobie sprawie taki czołowy:tak:
A pamietacie-byly kiedys w gazetkach takie "czy pasujecie do siebie"durnomaty na tej samej zasadzie co te termometry:-D

Hej kobitki :-)
kozica Kuba śpi w dzień zawsze około 2-3 godzin, raz krócej, raz dłużej, zalezy od pogody chyba ;-) kładę go ok.14, bez drzemki, byłby nie do wytrzymania :no: więc pilnuję, by sobie pospał :tak:
Co do termometru, to ja mam taki elektroniczny, ale ten na czółko rowniez, z tym, ze ten na czoło nie wskazuje dokładnie temperatury :confused: ale uzywam obydwu, ten w plasterku jest szybki w uzyciu, a wiadomo do tych pod paszki, to nasze dzieci nie mają cierpliwości :-D

Co do kaszlu dziewczyny, to wiadomo, ze zawsze nas niepokoi. U nas gdy się tylko zaczyna coś dziać, odrazu robie syrop z cebuli, smaruję klatkę piersiową mascią rozgrzewającą, by paskudztwo nie zeszlo nizej, jak na razie nic powazniejszego się nie działo i te zabiegi nam pomagają...no i paracetamol w zawiesinie :tak:

Cieszę się, ze dzień dobiega końca, bo byl jakis dziwny, od samego rana byłam roztrzęsiona, poddenerwowana i pełna złych przeczuć...mam nadzieję, ze nic złego się nie wydarzy i nie wydarzyło...dowiem się jak jutro zadzwonię do domku ehhhh....
Byłam z Kubusiem u dentysty, stwierdzili, ze ukruszył sobie tylko szkliwo i nic nie muszą z tym robić - ulzyło mi...powiem Wam szczerze, ze mały był bardzo grzeczniutki, ładnie otworzył buźkę i nikt na tej wizycie nie ucierpiał
Ahhh z nowości, to zakupiłam synusiowi pieluszki z Lidla (Toujours) jakiejś niemieckiej firmy, nie wiem jak się sprawdzą, zawsze uzywałam pampersów ze względu na alergię, ale postanowiłam spróbować, bo są o wiele tańsze i do tego bardzo mięciutkie, mam nadzieję, ze go nie uczulą i nie będą przeciekać czy tez odparzać pupci...znacie je może???

Mykam spać, bo moj synio ostatnio robi mi pobudki około 4 rano i buszuje do 5 ehhhh...

Dziewczyny mam pytanie, bo poczytalam ostatnio o tym kaszlu i juz pokrecilo mi sie, czy typowo suchy kaszel tez moze oznaczac zapalenie oskrzeli albo pluc, czy to wtedy raczej mokry by byl? Nie wiem czy leciec z nia jeszcze raz do lekarza bo tyle dzieciakow choruje ze az szkoda zeby dziecko znowu czegos tam nie zlapalo, ostatnio jak bylismy to oskrzela byly czyste, tylko gardziolko zaczerwienione i tak mysle ze moze od tego gardla ja drapie i kaszle:confused::dry:

przy zapaleniu oskrzeli to kaszel jest szczekający (niedotyczy niemowlaków, one potrafia miec postac bezkaszlawą, ale nasze dzieci już kaszlą). Suchy kaszel to jest zazwyczaj gardło - szczególnie w okresie grzewczym - wysusza błony sluzowe, a w dodatku nasz edzieci jak biegaja, to częściej oddychają niestety przez usta, a powinny przez nos.

Co do termometru, to przyklejane na czolo sa najlepsze, żeby ocenic czy dziecko ma goraczkę. Jeżeli sie juz zbija, bo wiemy, że na pewno ma gorączke i podajemy leki p/gorączkowe, to wtedy termometr rtęciowy, aby móc nadzorowac spadek temperatury.

Nata - a jak z domem? My wybralismy już projekt budowy, w marcu idziemy do natariusza, aby miec juz przygotowane papiery do kredytu. dziś idę do banku zapytac o parę szczegółów.

przepraszam dziewczyny, internet nam sie zepsul i dopiero wczoraj naprawili.

Malemu kupki przeszly,lekarz przepisal lakcid, ale juz po jego wizycie zanim zaczelam stosowac ten lek malemu jakos sie polepszylo,lekarz mowil ze to od zebow i do tego moze byl wirus,po 8 dniach jesli by sie nie poprawilo mielismy isc na badania kalu, ale na szczescie juz wszystko jest ok :tak:

Kozica
moj tez spi zawsze w dzien, okolo 12:00 ,zawsze 2 godziny a czasem, 3 albo 3, 5godz

Nata moj mowi tata, papa, mama, baba, papu-jesc,bee,jak robi konik, i inne zwierzaczki,ostatnio powiedzial dziemy,tzn idziemy,hehe, ale raz mu sie udalo to sie tak cieszyl ,potem juz nie chcial powtorzyc,
nasz bedzie pozno mowil, bo z mieszanych malzenstw dzieci zaczynaja pozniej
Ja kupuje babysmile z schlecker, nie wiem czy u was jest, ale kosztuja okolo 6 euro za paczke, a nie ma roznicy jesli chodzi o pampersy, nawet bardziej je polubilam, a o twoich co mowisz nie slyszalam

Ewelia
duzo zdrowka dla kruszynki!

A my dzis moze pojdziemy na basen :tak:,stary wraca wczesniej z pracy, dostal juz kiedys karnety na basen z pracy, wiec chyba dzis sobie skoczymy, dobrze mi zrobi na moja tusze:dry:

reklama
Aha, zapomnialam zapytac, czy wasze dzieciaczki spia juz na poduszce?bo ja mojemu nie dawalam,ale jak czasem spi z nami to ciagle kladzie glowe na moja albo meza poduszke, wiec sama mu podkladam to spi spokojnie.

Do góry