reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

nasze sierpniowe maluszki (rozwój, opieka..itp) :)

Np.wczoraj:
7.00-kaszka 180ml
9.00-kanapeczka z wędlinką
16.00-dwie łyżeczki obiadu
17.00-malinki kilka sztuk
19.00-kaszka 210ml
23.00-mleko 180ml
2.00-mleko 150ml
5.00-mleko 150ml
Wiktorię odstawiłam od piersi jakieś 3 tygodnie temu. napisze Ci jak je, będziesz miałą porównanie. Wiadomo, że ostatnie cycusiowe posiłki to były w nocy. Teraz w nocy nie je i sie nie domaga.
7.00 mleczko 200ml
9.00 na śniadanko danonek jabłko na pół z owocami leśnymi
12.00 na 2 śniadanko owsianka na mleku - porcja z pięciu łyżeczek owsianki(Pyszne śniadanko bobovita)
15.00 obiadek - ryż z mielony mięskiem i pomidorkiem, doprawiony bazylia (gotowane, porcja 3/4 talerzyka trójdzielnego)
17.00 świeże maliny(nie powiem ile, bo nie umiem określić) i przecier banan-brzoskwinia-pomarańcza (75 ml)
20.00 kaszka mleczno-wielozbożowa wieloowocowa (bobovita) 240ml (z butli, więc nie taka bardzo gęsta)
wypija w ciągu doby ok. 3/4 litra(razem z herbatką w nocy)

reklama
Witajcie kochane! My już wróciliśmy z kilkudniowego "wypoczynku". Widzę że się rospisałyście że ho ho.Na razie nie przeglądałam co pisałyście bo korzystając z okazji ze Filip śpi muszę szybko się was poradzić a boję się że nie zdąże jak będe czytać:sorry2: więc nadrabiać będe za chwilę.
A więc będąc w Zakopanem w niedzielę było tak gorąco że przeczuwałam że coś będzie nie tak ,bo w pewnym momencie Filip był jakiś taki troszkę inny, marudził jak zwykle ale po 3 godzinach od 2 godzinnej dzrzemki zów zasnął,pospał no i wstał i już niby było ok.Na drugi dzien obudził się wcześnie ok.6 ( a normalnie to ok.8) i miał ponad 37 stopni gorączki, już dokładnie nie pamiętam ile bo mierzę mu co jakiś czas i już cyfry mi skaczą przed oczami.Dałam mu Paracetamol i czopki Viburcol ale temp. spada tylko kilka kresek i to na chwile a później znów rośnie, wczoraj mial pod 38 a nawet momentami ponad, na szczeście wczoraj rano już wracaliśmy to od razu do lekarza podjechaliśmy no i powiedziała że może się przegrzał bo w gardle i ogólnie wszystko ok. dała nam Ibufen(z którym sie muszę namęczyć zeby mu podać,przez strzykawke) i powiedziała że jak nie pomoże to mamy przyjść dziś.No i chyba będe musiała iść bo temp. spadła ale cały czas się utrzymuje jak na razie tak około 37- 37,3 a czoło ma cały czas wyraźnie ciepłe. No i niewiem co ma myśleć czy to faktycznie przegrzanie i czy to normalne zeby się tak ta temp. utrzymywała a moze cos innego mu podać i co:confused: i wstrzymać sie z tym lekarzem,do jutra, czy może iść tak jak mi powiedziała. Co o tym myślicie?

Poza tym Filip śpi jak zając w kapuście pomimo że jest zmęczony i śpiący to budzi się co chwila, w nocy to chyba co pół godziny i wstał przed 6 akręcił się od 5 a poszedl spać koło 21 i byl wymęczony b cały dzień laził, bawił się itp.myślałam ze krew mnie zaleje jak rano wstał przed tą 6 po całonocnym wierceniu się.A teraz jak piszę tego posta to też chyba ze 3 razy musiałam iść do niego.:baffled: Może mieć te jego spanie związek z tą gorączką?:confused: bo już sama nie wiem.

Kludi goraczka powoduje, ze dziecko wlasnie tak sie wybudza:-( nic innego nie podasz maluszkowi za bardzo tylko paracetamol albo Ibum wlasnie. U nas paracetamol dziala tylko przeciwbolowo a na goraczke ( bo mial w szpitalu przy biegunce ) dziala tylko Ibum. Musisz sprawdzis co u Filipka skutkuje:tak: po Ibumie za 15 min juz powinno byc widac czy dziala.
I lepiej pojdz do lekarza, moze to uszy sie zaczynaja niech zajrzy albo trzydniowka?:confused:
Duzo zdrowka:-)

Kludi ja bym podeszla-nie zaszkodzi:tak:
A ja mam pytanie-po co jak dzidzia ma ponad 37 stopni zbijacie temp:confused:powinno sie podawac cokolwiek przeciwgorączkowego powyzej 38.5-inaczej organizm nie nauczy sie zwalczac infekcji,a pozatym 37-38 to dla takiego dziecka zadna goraczka
A tak jak pisala Karolka-u nas tez Paracetamol tylko przeciwbólowo dzialal a na gorączkae tylko Ibufen.Viburcol nie dziala wogóle:no:
U nas dzis noc KOSZMARNA!!!!!jak nigdy:baffled:Adas obudzil sie po północy i do 4 nie spal:baffled:darł sie,ryczał,bawił,wrzeszczał,wszystko bylo na nie-łózeczko nie,lozko nie,lezec nie,siedziec nie,na rece nie,mama nie,tata nie...:-(dalam mu herbaty,mleka,czopek,posmarowalam dziąselka-nic nie zadzialalo:no:myslalam ze oszaleje:baffled:
Kama-Adas tez uwielbia drzwi:tak:

Kurcze nie wiem, może się wstrzymam z tym lekarzem bo teraz jakby całkiem zeszlo, ale nie wiem czy źle mierzę(mamy termometr do ucha i zmierzenie Filipowi temp. to nie lada wyczyn) czy faktycznie spadla temp. ma 36,6. Poczekam jeszcze i zobacze czy się coś zmieni, jak tak zostanie to nie pójdę i zobaczymy do jutra.

W każdym razie dzieki dziewczyny za informacje.

Kludi - ja nie wiem co ci poradzić, bo mój Filipek zawsze tak spi jak mówisz, zmęczony pada, bo w dzień prawie nie śpi, a w nocy budzi sie co trochę. No i wstaje około 5-6 rano. A wiercenie na spaniu zaczyna od około 3 rano.
Jeśli chodzi o gorączkę - to faktycznie nie powinnaś zbijać jeśli jest poniżej 38,5 stopnia. Do lekarza lepiej przejść, ale równie dobrze to mogą być zęby. Ale na pewno nie zaszkodzi jak lekarz obejrzy. Tyle że jak dziecko jest osłabione i ma goraczkę, to lepiej znowu unikać kontaktu z bakteriami, które wiadomo ze w przychodni będą :-(

kama Kuba ze spaniem problemu nie miał pewnie nawet nie zauważył że mnie nie ma... został z domownikami :-) ale babcia się nie wyspała :-), pilnowała go jedną noc a później już tata był na służbie. Powodzenia! Ja cały czas myślałam o tym jak sobie wszyscy radzą :-)

Czesc Dziewczyny
ja tez ostatnio malo sie udzielam, ale jakos tak sie porobilo, ze na nic czasu nie mam:szok: ale cosil tam dzis naskrobie
Kludi ja bym podeszla-nie zaszkodzi:tak:
A ja mam pytanie-po co jak dzidzia ma ponad 37 stopni zbijacie temp:confused:powinno sie podawac cokolwiek przeciwgorączkowego powyzej 38.5-inaczej organizm nie nauczy sie zwalczac infekcji,a pozatym 37-38 to dla takiego dziecka zadna goraczka
A tak jak pisala Karolka-u nas tez Paracetamol tylko przeciwbólowo dzialal a na gorączkae tylko Ibufen.Viburcol nie dziala wogóle:no:
Kira ja do wizyty w szpitalu tez nie przejmowalam sie temp. 37stopni, bo taka miewal normalnie,ale teraz wq sumie bardziej niz na temp, patrze na jego reakcje, bo kiedys mial 40 stopni i tylko zaczerwienione policzki a smial sie i bawil, ze nikt nie poznal, a drgawek dostal jak mial temp. 37,8 czasem dzieci gorzej znosza stan podgoraczkowy niz wysokie temp. wiec ja teraz reaguje jesli robi sie mnarudny i temp, skacze wtedy pol czopka i kilka kropel paracetamolu na smoczek. Pani doktor nawet radzila, zeby dawac paracetamol raz dziennie zapobiegawczo, ale to sobie odpuscilam, bo i zabki lagodniej wychodza.

co do jedzenia, to my jemy bez wiekszych zmian czasowych
5-6 240 ml mleka
9-10 kaszka( na gesto lub w butli)
12 deserek ( owoce lub jogurcik) lub obiadek lub kaszka owocowa
14-16 obiadek lub mleko
19-20,30 mleko lub kaszka w butli

pije herbatke z dzikiej rozy lub wode, a czasem takze herbate z mieta( na upalne dni super!), soczkow nie chce pic. deserki tylko ze sloiczkow, bo "surowych" owocow nie chce, noi chyba, ze truskawki z cukrem
mleko podajemy juz 3 lub 3R.
na obiadek najbardziej lubi puree z marchewki i ziemniaczka z mieskiem ( i to jest nasz zestaw tradycyjny), ale dzis wciagnal rosolek z kluchami i to tak solidnie doprawiony, a mlaskal tak, ze az dziadek zglodnial ;-)

co do spania, no coz niby spi , ale ja czuwam ;-) bo to przykryc, a to smoczek uciekl, a to za wysoko sie podsunal i glowa sie skrzywila,co godzine dreptanie i sprawdzanie

reklama
Ja mysle ze kazde dziecko inaczej reaguje na podwyzszona temperature, wcale sie Ci nie dziwie Katrinis ze dajesz na zbicie jak widzisz ze jest cos juz nie tak, moze Krzys tak poprostu reaguje i musisz byc czujna zeby to sie nie powtorzylo:no::no: Ja Zuzi tez nie zbijam ponizej 38, tylko wilgotną pieluchę przykładam do ciałka najczesciej do glowki i klatki piersiowej ale jak jest strasznie marudna i widze ze sie meczy to daje bo mi jej żal:no::-(

To w porównaniu z Waszymi szkrabami moja Zuzia duzo wcina:
6 - pobudka i cyc
8 - sniadanie, ok 150 ml kaszki
10 - usypia wiec pije cyca
11,12 - jablko utarte, lub deserek lub maly Danonek
13 - usypia wiec cyc
14 - objad albo sloiczek albo zrobiony
17,18 Danonek albo kisiel albo deserek
20 - kanapeczka
21 - cyc
w nocy tez sie jeszcze ze 2 razy na cyca przebudzi

w miedzyczasie przepija cycka kilka razy w ciagu dnia, herbatka,chrupki kukurydziane, wafelka skubnie,lub biszkopta albo miskopta a nieraz nawet Kirder Mleczna Kanapke

Do góry