reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze samopoczucie, nasze dolegliwości

Marylion to kiepsko z tą anemią :-(
musisz uważać na jadłospis.
produkty o niskiej zawartości żelaza: mleko, ziemniaki, owoce;
produkty o średniej zawartości żelaza: drób, mięso, kasze, warzywa;
produkty o wysokiej zawartości żelaza: podroby, warzywa strączkowe.

żelazo z produktów pochodzenia roślinnego wchłania się dużo gorzej niż z produktów pochodzenia zwierzęcego ponieważ w produktach pochodzenia zwierzęcego mamy żelazo hemowe - dwuwartościowe, a w produktach roślinnych żelazo niehemowe - trójwartościowe.
W każdym posiłku uwzględnij warzywa i owoce o dużej zawartości witaminy C. Zwiększa ona znacznie wchłanianie żelaza (nawet 2 - 3-krotnie). Zawartość witaminy C w dziennej racji pokarmowej powinna wynosić co najmniej 150 mg. Jest ona wrażliwa na temperaturę, dlatego też lepiej spożywać świeże warzywa i owoce. Najlepszym źródłem tej witaminy są: papryka czerwona, natka pietruszki, brokuły, pomidory, truskawki, czarne porzeczki, cytrusy, aronia oraz soki owocowe, zwłaszcza pomarańczowy, grejpfrutowy, z czarnej porzeczki.
Ograniczaj picie kawy i herbaty. Zawierają one taniny - związki hamujące wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego.

reklama
kurczę ja tez słabnę i tylko bym spała, a z moim jedzeniem to w ogóle na bakier :shocked2: jedyne na czym żyję ostatnio to pączek z rana i 2 plasterki hochlanda (tego z rocznym terminem przydatności - pewnie same konserwanty w nim siedzą) :baffled:

jutro ide na glukozę (50g) i badania moczu, krwi itd. - zobaczymy - az się boję :szok:

Kluliczek - my z mężem na obrączkach też mamy wygrawerowane Amor Vincit Omnia. Uznaliśmy, że to bardziej symboliczne niż imię i data...:) Niestety akis czasu temu moja obrączka została głęboko schowana w szafie głównie ze strachu przed owym rozcinaniem;)
Co do puchnięcia moich dłoni to lekarka zaleciła mi profilaktycznie badania na mocznik, kreatyninę i białko. Jutro wyniki...

jedyne na czym żyję ostatnio to pączek z rana i 2 plasterki hochlanda (tego z rocznym terminem przydatności - pewnie same konserwanty w nim siedzą) :baffled:

Anik, wydaje mi się, że powinnaś nawet na siłę wcisnąć w siebie jakieś wartościowsze jedzonko, bo w końcu nasze dzidzie i nasz organizm potrzebują teraz dużo witaminek;-)

Anik - a napoje też Ci nie wchodzą ?
może chociaż butlę kubusia, czy innej karotelli byś przyjęła?
coś co ma marchewki i banany.

a może jesz jakieś witaminy, które na Ciebie tak wpływają ?

Mam dziś doła strasznego, wczoraj fafluniłam się na mojego m całe popołudnie.
Chyba przez ten sex co się naczytałam na naszym forum :-) dostało mu się i to porządnie. A najgorsze jest to że wcale mi go nie szkoda - ale się franca zrobiłam :szok:

Aga_q nie piję Kubusiów ani innych takich soków i witamin też nie - bo zgaga mnie dopada w pół godzinki po wypiciu i nie moge wyrobić :-(

no ale nic, ide dziś odebrac wyniki po południu więc dam znać jak wyszły i zobaczymy :sorry2:

oj anik - to z tego, co piszesz nie wiele jesz i nie wiele pijesz :-( musisz jakoś to nadrobić - mam nadzieję że wyniki będą dobre ;-)

a ja sie pożalę, bo chyba przeziębienie mnie dopada - od kilku dni kicham strasznie i katar mam - gardło "jeszcze" nie boli - wiem, że już o tych przeziębianiach było pisane, ale już nie pamiętam, co można robić, żeby szybko sie tego pozbyć? nie chcę żadnych tabletek brać, tylko coś "domowego"...

a ja sie pożalę, bo chyba przeziębienie mnie dopada - od kilku dni kicham strasznie i katar mam - gardło "jeszcze" nie boli - wiem, że już o tych przeziębianiach było pisane, ale już nie pamiętam, co można robić, żeby szybko sie tego pozbyć? nie chcę żadnych tabletek brać, tylko coś "domowego"...

Mamjakty - ja polecam gorące mleko + miód + czosnek + jajko + troszkę masła
wypić i do łóżka ;-)

reklama
mamjakty mleko z miodem i do wyrka wygrzać. Możesz jeść czosnek (naturalny antybiotyk). Wyduś jeden ząbek czosnku zetrzyj i popij mlekiem z miodem ja tak zawsze robię i na prawdę pomaga.
Syrop na przeziębienie pyrosal ja swojej córce go podaje jak jest podziębiona.
Na ból gardła tantum verde to psikania lub ssania, płukanie wody z solą (nie pamiętam proporcji)
Na katar krople homeopatyczne euphorbium przy córce też te krople stosuje.
Na kaszel stodal (homeopatyczny)

Zdrówka życzę

Do góry