reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nasze pytania- odpowiedzi- RADY:)!

Co do budzenia malucha na jedzenie to ja pytałam pediatry bo mój maluch od urodzenia przesypia prawie całe nocki i na poczatku go wybudzałam. Pediatra powiedziała że jeśli ładnie przybiera na wadze to dać mu spać tyle ile ma ochotę.
Co do cycuszków to moje zmalały dopiero jak przestałam karmić i to niestety nieznacznie ;)
Mój Kubuś też zaczął robić kupki raz na dwa dni i ostatnio strasznie się przed tym wymęczy, ale ja na razie nie ingeruję, daję mu tylko herbatkę ułatwiającą trawienie i wcinam tony jabłek ;D
bbqueenPL ja czasami noszę biustonosz na fiszbinach ale na własne ryzyko, bo też słyszałam ze może się zrobić zator. Na te do karmienia nie mogę po prostu patrzeć ;D

reklama
Agaciulka ja tez mam problem z wyproznieniem u synka . Kiedy 2 dni nie zrobi kupki a prezy sie i placze to podaje 1/4 czopka glicerynowego ( nigdy calego !!!! ) i go przeczyszcza. Tak bylo dzis rano. Lekarka powiedziala zeby podawac herbatke Hipp ulatwiajaca trawienie ale u nas to nie pomaga, jaki i esputicon. Maly ma gazy ale to wszystko. Sa dostepne ze 4 medykamenty i chyba zaczne od kropli homeopatycznych ALVIA , jest tez Lactulosum i Debridad. Najlepiej zapytac lekarza ktore z nich sa nabardziej odpowiednie dla takich maluszkow bo wiele lekow mozna podawac dopiero od 3 miesiaca zycia. Mysle ze poprosze zaraz mame zeby mi kupila Debridad i zobaczymy. Ma dobre opnie.

Gluszku a co tam pisze na ulotce Debridadu ?? Tak w skrocie co najwazniejsze.

Dzieki dziewczyny, tak bym chciala przesypiac noce tzn jesli maly nie budzi sie po 3 - 4 godzinach to nie czuc sie w obowiazku go dobudzac. Sumko ja chyba zaczne jesc jablka bo naprawde moja dieta jest podobna do obozowej. Z owocow jem co najwyzej jablka w malych sloiczkach takie dla niemowlat (1 malutki dziennie ) a boje sie juz doslownie wszystkiego. Zauwazylam ze mam chyba uczulenie na banana bo mnie wysypuje regularnie na twarzy a maly tez ma na policzkach takie krosteczki z plynem surowiczym, bez zaczerwienienia.

Co do laktacji to Basiu masz racje- kiedy malego karmilam butelka ( z moim mlekiem odciaganym i czesciowo z Bebilonem ) to odciagalam pokarm tylko raz w nocy a potem az do poznego ranka nic. Mleko mi zaczelo zanikac i teraz kiedy wrocilam do karmienia piersia nie starcza mi go ! Jestem tym przerazona bo maly ssie najpierw jedna piers , potem druga , moje piersi w tym momencie sa juz totalnie puste i miekkie , maly probuje jeszcze ssac a tam juz nic nie ma i sie niecierpliwi , placze a ja lece dorobic 60 ml Bebilonu i wtedy dopiero jest spokojny. Porazka, juz pije hektolitry plynow. Oby laktacja wrocila bo bedzie mi strasznie przykro :((((

Czy debridat jest na receptę? U nas kolek już prawie nie ma, ale te kupki... dramat! Niby konsystencja normalna, kolor też, a nie może zrobić. nie mogę patrzeć jak Marta się męczy a ja nie potrafię jej pomóc.

AGACIULKA mój mały jest na Bebilonie 1 a nie jak Twoja niunia na HA ale mój niuniek przechodzi z kupami ten sam problem. Tylko mój ma to już od dłuższego czasu, a zaczęło się od wzdęć, prężenia itd. najpierw brał krople esputicon ale nie pomagały a teraz debridad ale też nie pomaga za bardzo bo mniejsze ma bóle ale za to jeszcze więcej gazów i płacze tak czy siak bo nie może się wyprukać i przez to nie śpi no i kupa raz jest a raz jej nie ma. No i dziś w kupie znalazłam nitki śluzu, takie gluty. Ale nie ma gorączki i kupa była poza tym normalna a więc to wyklucza biegunkę. Moja pediayra będzie w poniedziałek dopiero więc muszę małego bacznie obserwować. Aczkolwiek myślę ze to wina bebilonu. Analogia w zachowaniu naszych dzieci jest zbyt jasna. Spróbuj przyjrzeć się lepiej kupce Oliwki, czy u niej w kupce nie ma śluzu. Obawiam się ze ten bebilon jest zbyt przereklamowany...

Jak tak czytam wasze wypowiedzi to współczuje wam a przede wszystkim maluszką. Jestem ciekawa czy moja mała będzie miała jakieś problemy. Kolki nie miała mleka mam dużo najada się z jednej piersi czasem muszę dać jej jeszcze tą samą pierś bo mam przepełnione.Noc całą przesypia budzi się o 7. Jedzonko i dalej spać całkowicie się wybudza, że nie chce sama leżeć to godzina 10.Kapać się lubi przewijac też jedyny jaki mamy problem ostatnio polubiła smoczka wiec ok co 2, 3dzień musze jej dawać oraz niestety ma przepukline pępkową nie boli ją to przynajmniej nie płacze ale musi nosić plastry przez 2 tygodnie. Krostek żadnych nie ma ale kiedyś tam miała na początku.
Dziewczyny trzymajcie się.

Dziewczyny,polecam metodę na problem ze zrobieniem kupki,może o nim słyszałyscie,stary ale sprawdzony ;) nasmarowaną oliwką końcówkę termometra wkładamy w odbyt maluszka i chwilke kręcimy,kupa moment się pojawia,a jak moje dziecko to lubi! ;) w sekundę jest spokojne :)

reklama
ja zawsze przed jedzeniem daje Noemi 15 kropli Sab...nie wiem czy jest to w polsce...moze zapytajcie w aptece...mala butelka i dosyc droga...ale super skuteczne...zapobiega kolkom i z kupka tez nie ma problemu...
Jakie to szczescie ze tu leki dla dzieci do 18 roku sa za DARMO ;D ale tylko te przepisane przez lekarza na recepte...

Do góry