reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze pytania- odpowiedzi- RADY:)!

Agaciulka to powie ci każdy ginekolog ( też w książce "w oczekiwaniu na dziecko" zatwierdzonej przez naszych lekarzy ). Leżąc na plecach uciskasz 2 duże naczynia: 1 doprowadzające krew natlenowaną do dolnych partii ciała w tym dzidziusia i 2 odtlenowaną odprowadzającą krew z dolnych partii ciała. Postaraj się jak możesz nawet jeśli to ma być prawy bok, żeby nie spać i nie wylegiwać się na plecach. Nawet ćwiczenia z leżeniem na plecach po 4 miesiącu ciąży są zdecydowanie niewskazane.

reklama
Dziewczyny nie przesadzajcie z tym leżenieniem na lewym boku..jak byłam w szpitalu z tą ręką lekarz powiedział,że należy spać tak aby było mamie wygodnie a zdarzały mu się pacjentki które budziły się w nocy na brzuchu!!!i urodziły zdrowe i silne dzieciaczki!!!a więc nie przejmujcie się za bardzo...najlepiej troszkę na lewym, na p-rawym i na wznak ... :)

Ja mam podobne zdanie jak Aska outada..czytałam pytałam gina..i owszem leżę na wznak..ale bardzo rzdako..staram się spać na lewym..badz ewent na prawym boku..chociaż ostatnio obudziłam się zdretwiała..serce mnie mocno bolało..taki skurcz.., który minął dopiero po 20 min...już zaczęlismy sie z meżem zastanawiać nad pogotowiem..no, ale przeszło..Musiałam ucisnać coś ..bo spałam na lewym boku..ale całe szczesc to był jednorazowy wybryk..uff...uczucie..jakby..zawał,,,straszene....

Mi się wydaje że nie ma co przesadzać - ja np. odkąd mnie boli rwa kulszowa to śpię na prawym nie na lewym bo po prostu ból na lewym był nie do wytrzymania i bym nie zasnęła!! I lekarka powiedziała żebym trochę pospała na prawym to może odpuści. A poza tym czasem też przerzucam się w nocy na plecy - nieświadomie, choć coraz rzadziej (zawsze sypiałam na plecach). Czytałam że wtedy ucisk na żyłę jest większy ale nie wydaje mi się żeby te nasze naczynia były aż tak wrażliwe żeby od razu doszło do niedotlenienia!!
Byśmy musiały sobie w nocy robić kontrolę co chwila żeby sprawdzić czy się nie obróciłyśmy?? ;)

To widać dziewczyny, że macie problemy ze spaniem. Mi się twardo, mocno śpi i dobrze. Brzunio mi nie przeszkadza w spaniu na brzuchu choć różni się tym, że jak śpię na brzuchu to mam podciągnietą do siebie noge wtedy mi jest wygodniej.

Olu, mi dwóch lekarzy mówiło dokładnie to samo co tobie, spac tak jak jest wygodnie, a jesli dziecku bedzie źle albo organizm będzie niedotleniany to na pewno wtedy nie da mi tak leżeć tylko odruchowo sie przekręci. Ja po prostu mam przestawioną przegrode nosową (wypadek z lat młodzieńczych, hihihi) i nie moge leżeć na lewym boku bo nie moge wtedy oddychać, to co, mam się udusić ?? :D

reklama
Do góry