reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze pytania- odpowiedzi- RADY:)!

reklama
Aniu witaminę D zapisują dziciom po 4 tygodniu więc pewnie dlatego nic jeszce nie masz (do 4 tygodnia wystarcza tej witaminy z zycia płodowego). moja też w 4 tygodniu była nieznośna - ale to były kolki - niestety trwaja do dziś :mad: :mad: :mad: :( :( :(

DZiękuję, dziewczyny, a wszystkie odpowiedzi odnośnie witamin. Trochę mam jaśniej w głowie.

Co do szczepionek, to mój wujek - doktor pediatra powiedział, że polskie szczepionki "państwowe" są bardzo dobre i nie powodują gorączkowania, więc nie warto dopłacać do skojarzonych. Tym bardziej, że te 7 kłuć mniej to się rozkłada na jakiś tam dłuższy okres czasu, więc nie jest to takie dramatyczne, jak brzmi. A poza tym powiedział, żeby wykupić maść EMLA (na receptę) i godzinę przed szczepieniem posmarować rączkę, bo ona znieczula i nie będzie Malucha bolało. A co do pneumokoków, to się jeszcze nie zastanawiałam - muszę przyhaczyć wujka. W każdym razie na pewno zaszczepię na HIB, bo to teraz w 6 tygodniu, szczepionka jest tania - ok. 30 zł, a podobno naprawdę warto

Ja tez bedę brała jednak te państwowe, te 600 zl można przeznaczyc jednak na inne potrzeby malenstwa....a jak sprawdzalam karte szczepień mojej chrzesnicy to nie jest to taka tragedia...poza tym uważam, że w Polsce nigdy nie wprowadzą szczepionek skojarzonych, jeżeli wszysycy będa je wykupywac. Państwo niestety na tym oszczedza...bo dzięki takiemu postepowaniu nie musi nawet wydawac kasy na te panstwowe:))) Poza tym my tez mielismy przecież te panstwowe, a czy odbiło się to na nas jakoś negatywnie??? Nawet tego nie pamietamy.....

wlasnie jestesmy po szczepieniu- jedno kłuci w ramie, drugie w udo- malutka płakała mocno, ale przestawala od razu, gdy tylko pigula wyciagnela igłe. A teraz jest pieszczona przez wszystkich, poki co jest spokojniutka, ale serce mi sie krajalo, gdy tak krzyczala...oczywscie gdy zdecydowałam sie na te bezpłatne, to od razu pani pielegniarka zaczeła proponowac rózne inne tansze opcje- byleby nie podawać tych zywych komorek- szkoda, ze ostatnio nie była taka rozmowna- byłby czas sie spokojnie zastanowić...

Dziewczyny piszecie o tych szczepieniach skojarzonych napiszcie czy ktoś wam proponował szczepić przeciw pneumokokom i co sądzicie na ten temat .W czwartek idę z Kubusiem do doktora i mam sie okreslić czy się decyduję bo muszą ją zamówić nie wiem co robić?
pozdrawiam :) :) :)

Dziewczyny czy któraś z Was ma może metode na poranione brodawki sutkowe??? Strasznie mnie bolą i przez to psychicznie i fizycznie męcze się przy karmieniu małej. POMOCY!!!!!

reklama
My idziemy szczepić w piątek. Zdecydowaliśmy na zwykłe szczepionki bo te kilkaset złotych można przeznaczyć na coś innego a o ukłuciu dziecko szybko zapomni. Będziemy z to chyba szczepić na Hib.

Do góry