reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze pytania- odpowiedzi- RADY:)!

AniuS- my nie dajemy zadnych witamin, a czemu lekarz je przepisal???
U mnie z chusta jest tak ze na razie Mateuszek sie do niej przyzwyczaja..dzisiaj ani razu nie zalozylam bo caly czas placze..pare razy mial przerwe i buzka usmiechnieta i naet spal w ciagu dnia prawie 2 godziny
a jak poszlimy na spacer to najpierw plakal kolo 10 minut pozniej na tyle samo zasnal, znowu placz i sen 20 minut
Na popoludniowy spacer juz z nim nie poszlismy
Jestem podlamane bo jzu nie wiem czy tylko przez te gazy placze...Dzisiaj nawet w czasie kapieli plakal, co mu sie nie zdaza...
Nie ma ani goraczki ani wysypek, kupki ladne, nie wymiotuje...
Czasem ma gazy i placze przed kupka a pozostaly placz to juz nie wiem co mam myslec
Ciagle szuka cyca i tylko przy cycu sie uspakaja
Tez tak macie albo mialysce..to juz tak od srody....????piszcie:))

reklama
U nas witaminka D3 rano 1 kropla i Cebionmulti wieczorem 3 krople - ale zaczełam podawac od 1 kropelki i jeszcze do 3 nie doszlismy bo Mieszkowi nie baedzo podchodza te kropelki - sa chyba zbyt intensywne w smaku i zapachu.... a podaje je na łyzeczce rozcieńczone mlekiem.

Ania76 u nas pediatra a i tez znajomy tato mowil ze maluchom sie tak zdarza ze na ogol pomiedzy 3 a 4 tygodniem maja kilka dni w ktorych ntensywnie rosna i potrzebuja wiecej jedzonka. Radzila dawac wowczas na zawolanie tyle ile maly chce. Potem ponoc przechodzi. U nas przeszlo w kazdym badz razie po 3 dniach. Moze to to bo akurat z suwaczka widze ze ten okres.

A my nie bierzemy zadnych witaminek - tzn ja biore bo mi lekarz przypisal - o to akurat bardzo zabiegali w szpitalu zeby przez pierwsze 3 miesiace lykac witaminy ale malemu nic nie podaje. Nikt tu o niczym nie wspominal ale moze powinam sie sama dopytac bardziej na nastepnej wizycie.

I jeszcze pytanko do tych mam ktore maja aktywne/placzliwe dzieciaczki. Nosicie swoje maluchy i pocieszacie caly czas czy dajecie sie im wyplakac. Moj nie chce absolutnie w dzien spac w lozku ostatnimi dniami. Przedwczoraj z nim walczylam, kladlam jak plakal bralam i tak w kolko. wygral maly bo byl czas jedzenia a od placzu az mu pepek wyskoczyl i teraz mam wyrzuty sumienia i wale cale te dobre rady o uczeniu dzieci dyscypliny. Jak placze to go biore i pozwalam spac na kolanach(wtedy sobie czytam) - no i maly jakby szczesliwszy wiec ja tez. No i wierze ze chyba go nie rozpuszcze bo po tej walce na miejsce do spania to nie wieze ze taki maluch moze juz cos zrozumiec (oprocz w miare powtarzajacego sie schematu dnia - bo to pomaga). Czy moze jednak sie myle?

My podajemy 2 kropelki witaminy D3 dziennie- z tego co wiem, to wczesniakom podaję się 2 kropelki, a urodzonym w terminie jedną. O innych witaminkach nic nam nie wiadomo.

cicha-dzieki bardzo..moze tak rzeczywiscie jest i minie...
Mateuszek tez aktywny/placzliwy.a najlepiej spi mu sie na cycu mamusi po karmieniu...staram sie odkladac do lozeczka tak po ok. 5-10 min
a jak sie wierci w lozeczku to glaszcze po glowce albo policzku i czasem pomasga a czasem sie wybudzi na amen i nici ze spania
Dzieci potrzebuja czulosci i zapachu mamy, cos w tym jest ze jak nas czuja to im sie lepiej spi....:)))

Aniu76 właśnie zauwazylam, że Twój maluszek właśnie przechodzi 4 tydzien- nie martw się wiec bo Otylka wtedy też wrzeszczała wnieboglosy:))) potem bedzie juz tylko lepiej:)))

Ola w czwartym tygodniu też była baaardzo marudna. Przez cały dzień płakała, zero spania nic tylko na rękach albo przy cycku. I tak chyba przez cztery dni non stop. Na szczęście w nocy spała dobrze więc sobie bidulka trochę odpoczywała. Ale to nam na szczęście minęło i teraz jest OK. Tylko kupki zaczęła robić 2, 3 razy dziennie. A przedtem robiła po każdym jedzeniu. Więc u ciebie to też pewnie minie.

reklama
Cześć Dziewczynki :)
mam pytanie odnośnie szczepionek czy będziecie szczepić dzieciątka przeciw pneumokokom,i czy będziecie kupowac szczepionki skojarzone 5 w 1 .U nas w ośrodku szczep. p/pneumokokom kosztuje 270zl są 3 dawki w odstępach 6 tygodniowych tzn. 270 razy trzy.A szczepionki skojarzone też 3 dawki 115 zl ta sama zasada. Nie wiem co robić odnośnie pneumokoków bo co do skojarzonych jestem zdecydowana że je wezmę zawsze to mniej ukluć.Napiszcie co sądzicie na ten temat?
pozdrawiam :)

Do góry