reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze pytania- odpowiedzi- RADY:)!

24h po urodzeniu : Program Szczepien Ochronnych - 2 iniekcje
Przyjazna Alternatywa ( zastosowanie skojarzonej) - 2 iniekcje

2miesiac : PSO - 3 iniekcje
PA - 2 iniekcje
3/4 miesiac : PSO - 3 iniekcje
PA - 1 iniekcja

5 miesiac : PSO - 3
PA - 1
6/7 miesiac : PSO - 1
PA - 1
12 miesiac ( szczepione dzieci u ktorych w wyniku pierszego szczepienia przeciw gruzlicy nei wystapily blizny poszczepienne lub wystapily ale o srednicy mniejszej niz 3 mm )

13/14 miesiac : PSO - 1
PA - 1

16/18 miesiac : PSO - 3
PA - 1

reklama
Głuszku z tego co wiem, to jest taka szczepionka 6 w 1 razem z Hib- i wtedy maleństwo byłoby kłute raz tylko za pierwszym razem, a co do żywych bakterii, to Pani mi powiedziała, że właśnie w tych panstwowych są i w żadnym wyapdku nie są acelularne-tak jak to pisała Ania. Przynajmniej takie są w mojej przychodni. Acelulaną panstwową dostanie tylko na drugiej wizycie przeciwko polio. Natomiast te na krztusiec itd. są z żywych bakterii.

Moja była wczoraj szczepiona państwowymi i poki co nie obserwuję żadnych efektów ubocznych... malutka była i jest spokojna, śpi dłużej niz my, a w nocy jak zawsze miałam tylko jedne karmienie o 4....warto więc się zastanowić czy ta kasa nie przyda się później na inne rzeczy. Poza tym dla mnie denerwujace jest to, ze te skojarzeniowe szczepienia są reklamowane jako mniej bólu....W takim wypadku po co na lata póxniejsze polecaja wiele innych szczepień płatnych, które nawet nie są obowiązkowe??? wtdy bedą do nas docierac reklamami typu: chcesz aby Twoje dziecko było zdrowe....

a to do ortepedy idzie sie tak samowolnie? mi sie wydaje ze to pediatra chyba kieruje jezeli sa wskazania, moja poki co miała usg stawów biodrowych w 4 tygodniu i dostala jedyneczki:)) a na kontrole ponowna mamy sie pojawic po 12 tygodniu.

dzięki dziewczyny za informacje - ja chyba w takiom razie zaszczepię trymi państwowymi - tylko kuopię ta maść żeby jej nie bolalo tak bardzo.

Mam jeszcze pytanie - lepiej zeby szczepionka była z zywymi komórkami czy bez tych zywych komórek??? Czy to ma jakieś znaczenie?

Ja ide na usg w poniedziałek 24 VII - prywatnie - w przychodni mi powiedzeli z łaską ze mogą mi dac skierowanie ale jak zadzwoniłam na to usg to isę okazalo że terminy na IX!!!!

dziewczynki, czy wasze dzieci tez sie krecą i jęczą? mój nie płacze tylko pojękuje i go wygina, nie wiem czy to jakies wzdęcia czy co?

Mój ma to samo wygina się stęka i jęczy. Czasami nawet przez sen i też się zastanawiałam czy to w porządku.

no właśnie, aż ich szkoda no nie?! to jak nie tyko u mojego to może tak ma być? mój jak puści bączka to mu lepiej, może to gazy tak ich męczą? zaczęłam dawać od wczoraj plantex, zobaczymy co będzie

reklama
Do góry