reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze odczucia, samopoczucia, objawy, dolegliwości itp.

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Ważną rzeczą jest dostrzeżenie objawów przedwczesnego porodu, który występuje znaczne częściej w okresie letnim. Przedwczesny poród może być spowodowany odwodnieniem organizmu, dlatego w upalne dni pij dużo płynów! Jeżeli zauważysz objawy przedwczesnego porodu, niezwłocznie wezwij swojego lekarza.

Objawy wczesnego porodu:
Typowymi objawami przedwczesnego porodu są bóle podobne do menstruacyjnych, skurcze macicy, tępy ucisk w krzyżu, twardnienie macicy, unoszenie się jej do góry, zmiana wyglądu wydzieliny z pochwy na krwisty.
Jeśli jesteś zaniepokojona niektórymi z tych objawów, możesz również wykonać specjalny test, który określi ryzyko wystąpienia przedwczesnego porodu w czasie najbliższych dwóch tygodni. Badanie przeprowadza się tak jak cytologię, pobierając wymaz z szyjki macicy i pochwy.

nie chce straszyć, bo na pewno wszystko jest okey ale czytając co się dzieje w 24 tygodniu ciąży, zwróciłam uwagę na ten komunikat, zawsze lepiej upewnić się u lekarza i spać spokojnie:)

Ostatnia edycja:
reklama
ania-aneczka mnie tez boli w okolicy kości łonowej i ostatnio lekarzowi mówiłam po dotykał mnie w tych miejscach żeby sprawdzić i no niestety wszystko sie rozrasta, miednica, biodra tez mnie bola, ale takich boli jak na miesiączkę nie mam, moze kazda z nas inaczej to odczówa nie martw sie a moze dla spokoju zadzwon do lekarza i podpytaj bedziesz spokojniejsza, ja tak robie jak mnie cos zaniepokoi zreszta sam mi lekarz powiedział ze po to on jest zeby go pytac
kaliope tym to nawet mnie przestraszyłas

przepraszam:zawstydzona/y: chciałam tylko zwrócić uwagę na to co piszą ludzie i żeby być czujnym i jak mamy wątpliwości to żeby lepiej zadzwonić do lekarza i się upewnić, że wszystko ok....

ania aneczka lepiej zadzwoń, jeśli coś Cię niepokoi. Będziesz spokojniejsza, a jeśli to coś poważniejszego to szybka reakacja jest jak najbardziej wskazana. Możliwe że to tylko te "zwykłe" bóle związane z rozrastaniem i rozciąganiem. :-)

Kaliope , ludzie różne rzeczy piszą ;) jeżeli to nie jest z jakiejś broszurki albo książki to nie ma co się tak nastawiać ...
a jak ktoś ma objawy niepokojące , to faktycznie lepiej zadzwonić do lekarza opisać i już ;) ale uważam że nie ma co panikować ;)

Ale czego tu sie bać, prawdą jest że to sa symptomy zbliżajacego się porodu. Skurczy porodowych napewno nie pomylicie z innymi :tak: To Wam powie każda, która już rodziła, poprostu nie ma bata.

ania aneczka - mnie też pobolewa kość łonowa ( w pierwszej ciąży nie wiedziałam co to znaczy), ale narazie sie nie martwię. Powiem o tym lekarzowi na wizycie, zeby to kontrolować, bo rozejście się spojenia to nic przyjemnego :/

zdaje sobie sprawę, że ludzie tak samo jak mówią tak i piszą różne rzeczy, ale czytałam je w kilku miejscach jeżeli chodzi o poronienia. Chciałam zwrócić uwagę, bo rzuciły mi się w oczy bóle podobne do menstruacyjnych, że warto zadzwonić i się upewnić i mieć problem z głowy

Bo początkowo jest to ból podobny do menstruacyjnego, tylko, że trochę silniejszy i jeśli sie nasila i występuje w coraz mniejszych odstępach czasu to znaczy, że poród sie zaczał. Czasami można mieć takie bóle 2 godziny po czym ustają i jest po sprawie, ale jeśli po tych 2 godzinach one są nadal, to już trzeba sie szykowac do szpitala :-D

Kaliope- ja dziękuję, bo mnie nie przestraszyłaś, tylko poinformowałaś. Dla mnie takie wiadomości są ważne, bo to będzie pierwszy poród i nie wiem, czy będę w stanie odpowiednio szybko zareagować.
To tak samo jak z toxoplazmozą. Jak ktoś napisze, jak sie można zarazić, to ostrzega, bo chce kogoś uchronić, a nie przestraszyć :)

reklama
Mamcia - to nie jest tak jak na filmach - laska dostaje bóli, jedzie do szpitala i za 15 min jest już dziecko. W życiu jest trochę inaczej, napewno nie pojedziesz za późno na porodówkę :tak:

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry