reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Nasze Obawy

czesc Dziewczyny!
Rzadko uczstnicze w forum,ale czytam bardzo duzo Waszych watkow!nie wiem czy to o co chce zapytac bylo juz poruszane :) chodzi o to ze...od pewnego czasu strasznie mnie swedzi brzusio i piersi nie pomaga smarowanie oliwka...czy to normalne?czy to moja skora sie rozciaga? macie tez tak?

reklama
Olga tu masz ciekawy artykuł na ten temat:

Świąd skóry w ciąży.

DEFINICJA
Nadmierny, uciążliwy świąd skóry pojawiający się w trakcie ciąży.

OBJAWY I PRZEBIEG
Ciąża jest stanem, w którym na skutek szybkiego wzrostu masy ciała skóra staje się bardziej napięta i przesuszona. Powoduje to pojawienie się w wielu przypadkach nasilonego świądu skóry. Najczęściej jest to objaw niegroźny, znikający samoistnie po porodzie. Dość często miejscem dotkniętym świądem jest skóra brzucha. Czasami świąd może być spowodowany przegrzaniem bądź uczuleniem. Na skórze pojawia się wówczas pokrzywka lub też tzw. potówki. Nierzadko nadmierny świąd całej skóry bądź stóp i dłoni może świadczyć o pojawiającej często w ciąży tzw. cholestazy ciężarnych.

WEZWIJ LEKARZA, GDY...
Jeżeli świądowi towarzyszy wysypka lub inne wykwity skórne należy zasięgnąć porady lekarza. Może to bowiem sugerować pojawienie się chorób zakaźnych, które w ciąży mogą być groźne, gdyż m. in. mogą powodować wady rozwojowe płodu. W przypadku bardzo silnego świądu całej skóry bądź dłoni i stóp istnieje podejrzenie występowania chorób wątroby i dróg żółciowych tj. cholestazy ciężarnych. W tym przypadku lekarz zleci przeprowadzenie odpowiednich badań krwi wykluczających lub potwierdzających tę chorobę oraz wprowadzenie odpowiedniego leczenia. Gdy świąd wywołany jest alergią lekarz może przepisać łagodne środki odczulające lub uspokajające ograniczające świąd.

LECZENIE DOMOWE
Skóra w ciąży wymaga szczególnej troski. Kilkakrotne nawiązanie jej w ciągu dnia różnymi balsamami i oliwkami przeznaczonymi dla kobiet w ciąży pozwoli na utrzymanie odpowiedniej wilgotności i zmniejszy ryzyko nadmiernego jej wysuszenia często pozwalając na uwolnienie się od przykrego świądu. W przypadku świądu należy zrezygnować z kąpieli z dodatkiem płynów do kąpieli oraz mydeł zapachowych, które mogą dodatkowo wysuszać i podrażniać skórę. Nie należy się drapać, gdyż wzmaga to tylko świąd i może doprowadzić do podrażnienia skóry.

Mnie tez czasami swędzi brzuch ale niezbyt często i nie jest to dla mnie uciążliwe. Spróbuj może więcej go nawilżać :-).

dziękuje za ciekawy i pomocny artykół!
na około pepka pojawily sie jakies dziwne krosteczki...:( 2 kwietnia ide do lekarza i zapytam go co o tym sadzi,mam nadzieje ze to nic groznego...jeszcze raz dziekuje
pozdrowienia :-)

Olga
pamiętaj że oliwka dość często wywołuje uczulenia. W ciąży jest to nagminne. Spróbuj zmienić kosmetyk do brzusia!

Kurcze ale się wystraszyłam:wściekła/y: . Wchodząc do sklepu nie wcelowałam wózkiem w wejście i nadziałam się brzuchem na ten cholerny wózek:wściekła/y: . Tak się przestraszyłam że może Dzidzi coś się stało, zaraz zaczęłam głaskać brzuszek. Teraz jest ok nawet zaczęła kopać i to nie jakos inaczej niż zwykle. Będę dziś cały dzień do niej gadać, bo pewnie też się wystraszyła:-( . Ale troszkę się boje że coś jej się stało, chociaż uderzenie nie było mocne:no: .

Kotek
ja też tak wczoraj miałam. Siadając przy biurku nie wyrobiłam i wpadłam brzusiem w blat (nie mogę się przyzwyczaić że mi się 'strefa zgniotu' wysunęła do przodu :-D). Też się wystraszyłam i brzusio bolał jakbym go potłukła.

Ale na pocieszenie powiem że widziałam wypowiedź lekarza na obawy dziewczyny która upadła na brzuszek i go bardzo zgniotła. Powiedział że ma się martwić o siebie a nie o dzidziusia, bo dzidziuś ma taki przemyślny system amortyzacji stworzony przez naturę że w worku owodniowym nic mu się na pewno nie stało. :tak:

Efilo nawet nie wiesz jak mi pomogłaś:tak: . Cały czas siedziałam i myslałam, ale czuje ze jest dobrze:tak: . Moja mama jak była ze mną w ciąży to przewróciła się na torach, brzuch ją bardzo bolał, ale i tak nic się nie stało. A wtedy nie było jeszcze usg i do lekarza tez z tym od razu nie poszła.

Cieszę się Kotku - mi się to od razu przypomniało jak się wczoraj obtłukłam i natychmiast mi było lepiej. Nie ma co się martwić na wyrost, choć z drugiej strony musimy na siebie uważać :-)

reklama
i tu może byc problem poniewaz do tej pory stosowalam Bambino ale ostanio nie bylo w sklepie i skusilam sie na Jonshona lawendowego byc moze to jest przyczyna...???Efilo dzieki za rade nie pomyslalam o tym...blondynka...he he
Kotku?a Ty sie nie martw tez czesto zdarza mi sie zachaczyc brzusiem tu i tam...napewno wszystko jest ok! buziaczki dla Waszych orzeszków Dziewczyny

Do góry