reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Nasze Obawy

Zuza niestety tak. Ja mam ten sam problem więc zgłębiłam temat do cna. Jeżeli lekarz podaje na usg że ciaża ma 6 tyg, to liczy od OM. Czyli jednocześnie jakby mówił że sam zarodek ma 4 tyg.
Lekarze posługują się tylko terminem od OM :-(
Chciałabym żeby było inaczej bo mi pasowałoby wszystko jak w pysk strzelił.

reklama
Chwilkę, bo nie bardzo rozumiem. Jeżeli lekarz podaje, że ciąża jest 6 tyg a zarodek 4 tyg to znaczy jest dwutygodniowa różnica. Czyli lekarz liczy od pierwszego dnia ostatniej miesiączki a aparat usg od zapłodnienia. Stąd ta różnica. Jeżeli tak jest to moje szanse wzrastają.

Zuza aparat usg wskazuje wiek zarodka inny niż wiek ciąży z miesiączki,to zależy jaką wielkość ma zarodek i wtedy gin weryfikuje to z terminem porodu z OM. zawsze pamiętaj o -PLUS MINUS DWA TYGODNIE- trzymam kciuki żeby dzidzia się pokazała;-)

Dziewczyny, kurcze nie wiem jak Wam to powiedzieć żeby Zuza zrozumiała co ja chciałam jej przekazać :-(

Zuzo,
jeśli wg OM wychodziło Ci np. że to powinien być 8 tydzień ciąży, to usg oceniając wielkość zarodka powinno również pokazać 8 tydzień. Jak pokazuje 6 tydzień to znaczy że dzidzi jest o dwa tygodnie za małe.

NIE JEST TAK ŻE USG POKAZUJE WIEK ZARODKA OD ZAPŁODNIENIA. Dlatego napisałam że lekarz posługuje się tylko ilością tygodni jak od OM. Chodziło mi o to że lekarz jak mówi że to 6 tydzień to nie jest to wiek zarodka, tylko wiek zarodka plus 2 tygodnie.

Efilo przykro mi, ale Cię nie rozumiem. To co napisała siwucha jest dla mnie zrozumiałe. Ty raz piszesz, że jak gin mówi, że to 8 tydzień to usg wskazuje 8 tydzień, później piszesz że jak szósty to nie jest wiek zarodka tylko wiek zarodka plus 2 tygodnie. Czyli ja rozumiem że zarodek ma 4 tygodnie plus 2 tygodnie. Naprawdę nie rozumiem.
Mnie się zawsze wydawało, że aparat wskazuje tygodnie od zapłodnienia a my dodajemy jeszcze 2 tygodnie. Ale teraz to już nic nie rozumiem.

Mnie się zawsze wydawało, że aparat wskazuje tygodnie od zapłodnienia a my dodajemy jeszcze 2 tygodnie. Ale teraz to już nic nie rozumiem.

Otóż nie pokazuje od zapłodnienia. Pokazuje wiek ciąży.
Czyli tak jakby pokazywał od OM.

Napisałam Ci przecież że jak wyliczyłaś sobie z OM i wyszło ze jesteś w 8 tc to usg też powinno pokazać 8.

zuza efilo ma czesciowa racje tylko nie wzielas efilo pod uwage ze ktos ma nieregularne cykle. lekarz liczy od ostatniej miesiaczki (wychodzi 8 tyg) a usg liczy od zaplodnienia plus 2 tygodnie (powinno tez wyjsc 8 tyg jesli mialas regularne @ - a jesli nie to moze byc mlodsza ciaza... jesli na przyklad zaplodnienie bylo tydzien pozniej bo mialas @ co powiedzmy 1.5 miesiaca) mam nadzieje ze juz rozumiesz :)))) trzymamy kciuki zeby wszystko wyszlo okay ale jak juz wczesniej pisalam i znalazlam na necie zarodek w wieku 8 tyg moze miec od 7-17 mm bodajze!!!
zuza jesli wszystko przeliczylas i wychodzi Ci 7 tygodni to hmmm nie wiem bo mi wiadomo na pewno ze skonczone 5 tyg powinno byc echo serca na usg - lepiej zrob to dokladniejsze dopochwowe chyba sie nazywa. tam wszystko dokladnie widac. ale pisalas ze lekarz znalazl echo serca czy nie?? juz zwatpilam....

asylan, wziełam to pod uwagę, ale jak o tym napisałam za pierwszym razem, że usg pokazuje wiek zarodka plus 2 tygodnie to okazało się za skomplikowane ;-)

Zuza, niezależnie od tych rozważań idź po prostu do innego gina. Takiego któremu ufasz i który będzie w stanie zawyrokować co dalej.

reklama
asylan, wziełam to pod uwagę, ale jak o tym napisałam za pierwszym razem, że usg pokazuje wiek zarodka plus 2 tygodnie to okazało się za skomplikowane ;-)

Nie zabrzmiało to zbyt miło. Mimo wszystko dziękuję za odpowiedź. Oby wszystko dla Ciebie było proste i żebyś nie musiała się tak stresowac jak ja.

Wszystkim pozostałym dziękuję za wsparcie.

Do góry